Szomorú és ijesztő statisztikák érkeztek az utakról

Szomorú és ijesztő statisztikák érkeztek az utakról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A balesetek és a sérültek, halálos áldozatok száma is megugrott idén.

Nem csökkent, hanem tovább nőtt a közúti balesetek száma az intelligens kamerahálózat, azaz a 14 milliárd forintos költséggel kialakított Véda-rendszer üzembe helyezése óta – írja a Vezess.hu.

A friss adatok szerint idén január 1. és május 31. között összesen 6289 személysérüléses közúti baleset történt a magyar közutakon, ami 13 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában feljegyzett adat. Abban a periódusban 5564 balesetet regisztráltak.

A halálos áldozattal járó balesetek száma is emelkedett. Idén öt hónap alatt 203 ilyen történt, amelyben 229 ember vesztette életét. Tavaly ugyanebben az időszakban 202 balesetben 218 fő hunyt el ilyen okból.

Nőtt a súlyos balesetek száma is: a tavalyi 1672-vel szemben, idén május végig 1729 ilyen történt. A nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedők száma 45 fővel 1937-re emelkedett.

Könnyű sérüléssel végződő balesetből idén május végéig 4357 történt, tavaly ugyanaddig az időpontig "csupán" 3690.

A rendőrség a gyorshajtást tartja a balesetek fő okának, azt írják az említett személyi sérüléssel járó balesetek 32 százalékának hátterében a gyorshajtás áll. Tehát vagy a Véda-rendszer nem szűri ki megfelelően a gyorshajtókat vagy mégsem a gyorshajtás miatt történik olyan sok baleset – jegyezte meg a portál.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások