Beültünk a Magyar Honvédség elrettentő új terepjárójába – fotógaléria

Beültünk a Magyar Honvédség elrettentő új terepjárójába – fotógaléria

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
László Ferenc

A török gyártmányú hatalmas páncélozott négykerekű nehezebb, mint 7 normál személyautó.

A Magyar Honvédség által szervezett honvédelmi hétvége egyik legkomolyabb meglepetése nem egy repülőgép, egy helikopter vagy egy tank volt, hanem egy páncélozott terepjáró. Pontosabban egy négykerék-meghajtású "páncélozott többcélú moduláris jármű", az Ejder Yalcin 4x4, amelyen már ott díszelgett a Magyar Honvédség jelvénye és a magyar zászló.
©
©

Egyelőre nem tudni, hogy hazánk pontosan hány ilyen járművet vásárol, és hogy ezek az autók a magyar gyártmányú Komondor helyett vagy azok mellett tűnnek-e majd fel a haderő kötelékeiben. A török Nurol Makina által gyártott jármű igen impresszív megjelenésű, a hűtőrácsának teteje valahol 1,8 méter magasságában húzódik.

©
©

Az 5,7 méter hosszú, 2,55 méter magas, illetve 2,45 méter széles Ejder Yalcin 4x4 saját tömege 14 tonna, a legnagyobb megengedett tömege pedig 18 tonna. A 9 fő szállítására alkalmas jármű 90 centiméteres gázlómélységű, meghajtásáról egy 375 lóerős, illetve 1 550 Nm nyomatékú, 8,9 literes 6 hengeres turbódízelmotor gondoskodik.

©
©

A 7,62-12,7 milliméteres géppuskával, 40 milliméteres gránátvetővel, páncéltörő rendszerrel, illetve légvédelmi rendszerrel egyaránt felvértezhető különleges jármű végsebessége 120 km/h, és egy tele tankkal 700 kilométeres távolságot képes megtenni.

©

 

©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.