Ausztria már csak hat, magyar határon átívelő úton korlátozza az autóforgalmat

Ausztria már csak hat, magyar határon átívelő úton korlátozza az autóforgalmat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A felerősödő forgalom miatt volt lezárva korábban 10 út, a magyar fél tárgyalásai miatt ebből lett most csak hat, informálta a hvg.hu-t a KKM.

Közleményt adott ki a KKM, mely szerint rémhír, hogy Ausztria lezárja a magyar határon átvezető utak többségét, csak hat utat érint korlátozás.

A KKM közleménye szerint "a szóban forgó hat út közül csak egy aszfaltozott, a többi földút. Az utak ügyében létrehozott munkacsoport a határ két oldalán élő helyi közösségek érdekeinek figyelembevételével folytatja egyeztető munkáját. Magyar részről a szabad határátkelés a cél". A rendőrség nem tud utak lezárásáról, és nem is jelez problémát az osztrák–magyar határszakaszon.

Az osztrák fél tavaly a két ország közötti 39 határátkelőhely közül 10-nél korlátozta az autóforgalmat, közülük 7 volt földút. Ebből maradt mára hat átkelő, amelyből tehát csak egy aszfaltozott.

A külügy közleményében szereplő "helyi közösségek érdekei" kitétel vélhetően arra vonatkozik, hogy Ausztriában a kisebb átkelőhelyeken környékén élők megelégelték, hogy Magyarországról rengetegen járnak át dolgozni a korábban csekély forgalmú utakon. Az osztrák fél korábban arra is hivatkozott, hogy az államközi szerződés szerint a tíz korlátozással sújtott határátkelőhelyen nem is járhattak volna autók, csak a szokásjog alakította ki, hogy arra járnak az autósok.

Hozzászólások