Fiatból is van olyan, ami annyit ér, mint egy Ferrari

Fiatból is van olyan, ami annyit ér, mint egy Ferrari

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Persze nem egy Puntót kínálnak 355 millió forintért eladásra.

Maserati, Ferrari, Alfa Romeo azok az olasz márkák, amelyek a klasszikus autós aukciók örök sztárjai. Ki gondolná, hogy Fiatból is van olyan, amelynek ára meghaladja az egymillió dollárt?

Egy igen hosszúnevű 1953-as: Fiat Otto Vu Tipo 106 Sport Berlinetta pedig ilyen, amelyet majd október végén fognak elárverezni Párizsban, várhatóan 1,2 millió dolláros leütési áron.

©
©
©

Az 1950-es években még nem dőlt el minden szerepkör teljesen az autós világban, ekkor még a Fiat is alkotott igazi álomautókat. Ezt a modellt a cég vezető tervezője, Fabio Luigi Rapi tervezte meg, méghozzá szélcsatorna segítségével. A könnyű és kis autó simán elérte a 200 km/h-s sebességet, amelyben az is közrejátszott, hogy nagyon könnyű alumínium blokkos motor kapott.

A motorja miatt lett a neve 8V, azonban a Fiatnál tartottak tőle, hogy a híresebb V8-as elnevezés miatt, amelyet a Ford birtokolt problémáik lehetnek, ezért inkább levédették a 8V elnevezést. A motor teljesítménye 130 lóerő környékén volt egyébiránt.

©
©

A járműből mindösszesen 114 darabot gyártottak, mert a Fiat pénzügyi nehézségekkel küszködött és inkább kiszálltak az álomautó projektekből. Szerencsére mindezek utólag mind csak feljebb hajtják egy-egy ilyen ritkaság árát. Ráadásul a legyártott modellek közül is a többség mára megsemmisült, összesen jó, ha 16 ilyen specifikációjú autó fennmaradt épségben – mondja az Artcurial Motorcars aukciós ház vezetője Matthieu Lamoure.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások