szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?

A pécsi operafesztiválon vendégszereplő Plácido Domingo főként a nagy operaszínházak ünnepelt művészeként ismert, kevesen tudják róla, hogy több étterem tulajdonosa. Szívesen kóstolja és fogyasztja a jó borokat és ételeket. S most már saját bora is van Magyarországon.

Ezen a héten (június 22-25. között) tart a baranyai megyeszékhelyen a Pécs - Plácido Domingo Classics fesztivál. A korszakalkotó operasztár tiszteletére szervezett rendezvénysorozat eseményein számos nemzetközi hírű előadó vesz részt, köztük a Metropolitan Operából Angel Blue, Yunpeng Wang, Soloman Howard és Joshua Guerrero. A fesztivál csúcspontjának Plácido Domingo szombati fellépése számít Verdi Traviatájának címszerepében, partnere Violetta szerepében a népszerű szoprándíva, Marina Rebeka lesz az Expo Center színpadán.

Plácido Domingo, akit tavaly a Pécsi Tudományegyetem díszdoktorává avattak, többször járt hazánkban és a dél-dunántúli városban. A fellépések mellett alkalma volt arra is, hogy a villányi borvidékkel megismerkedjen. A testes vörösborokért lelkesedő művész feleségével és barátaival – operaszínházak igazgatóival – a villányi Bock Pincében is vendégeskedett, ahol barátságot kötött a neves borásszal, Bock Józseffel. Ennek a kapcsolatnak köszönhető, hogy a pécsi fesztiválon debütál az opera bora, a Plácido Domingo Classics Selection. A limitált kiadású vörösbor a Maestro ízlése szerint készült 2012-es prémium cuvée, amelynek a kiválasztásában is közreműködött.

Pince Művek

A jó borról a karmesterként és operaigazgatóként is ismert művésznek a következő a hitvallása: „Ahhoz, hogy a zenében legyél valaki, egy életet kell szentelni rá, ugyanígy a jó bornál, mély és szenvedélyes szerelem kell hozzá.”

Igaz, ezt nem pont Villányban mondta, hanem a híres spanyol Ribera del Dueró-i történelmi borrégió Valduero Borpincészetében írta egy hordófedélre, mielőtt az exkluzív borklub, a La Tenada tiszteletbeli tagjává választották 2014-ben.

A gasztronómia iránti vonzalma Domingónak mondhatnánk azt is, hogy családi öröksége, mivel apai nagyanyjának, María Ferrernek egykor Olé néven vendéglője volt Zaragozában. Az 1915-ben nyitott, ma is működő étteremet pár éve unokáival kereste fel, hogy felidézze régi emlékeit. Fellépései után a világ bármely táján szívesen pihen meg és vacsorázik éttermekben, ismerkedik az ottani szakácsművészettel. A magyar gasztronómiával való ismerkedésének egyik helyszíne a budai KisBíróhoz vendéglő volt, ahol a házigazda Bíró Lajos a következő menüvel igyekezett elnyerni a tetszését. Előétel: hideg vegyes ízelítő, kemencében besütött hortobágyi palacsinta. Főétel: ökörpofa „retró”, vagyis ökörpofából készült pörkölt velős csonttal, malacfüllel. Desszert: csokoládés, puncsos méteres kalács.

Egyébként a vendéglátás sem idegen a kiváló tenortól, mivel több étterme van, amelynek társtulajdonosa Richard Sandoval mexikói séf. Tucatnyi amerikai és mexikói éttermük közül a legismertebb a New York-i Pampano Manhattan központjában, amely mexikói konyhát visz (a művész mexikói kötődése abból adódik, hogy élete meghatározó szakaszát töltötte ott). Míg másik New York-i éttermük, a Zengo latin-amerikai és ázsiai ételek választékát kínálja, szinte elkápráztató szaké és tequila itallappal.

Mindehhez pedig ráadásként eláruljuk, egy ma már nehezen megszerezhető szakácskönyv, a The Metropolitan Opera Cookbook előszavának írója is Plácido Domingo.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!