Medvebocsot láttak Balaton környékén

Medvebocsot láttak Balaton környékén

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A névelő hiánya nem véletlen, a medvét ugyanis nem a tónál, hanem a Heves megyei falu közelében látták.

Megtörtént az idei első medveészlelés Heves megyében, Balaton határában – írja a Heol.hu. A lap egy "kis termetű medvéről" ír, amelyet Bekölce és Borsodnádasd között látott meg Petrók György fotós, még március 30-án.

Petrók először nem is látta, hanem hallotta a medvét: arra lett figyelmes, hogy az egyik tanya felől libák, kutyák, tyúkok és más állatok egyszerre kezdtek el sírni, kiabálni. A hangzavar szokatlan volt a környéken szívesen fotózó Petróknak, aki ezúttal szarvasok átvonulását szerette volna megörökíteni. Ekkor látta meg a medvét, igaz, csak néhány másodpercre. Petrók úgy véli, egy nagyobb bocsot láthatott. Le akarta fotózni, ez azonban nem sikerült, az állat villámgyorsan eltűnt.

"Azóta beszéltem Balaton polgármesterével, vadászokkal és annak a tanyának a tulajdonosával is, akinek marhái arrafelé legelnek. Utóbbi beszámolt arról, hogy pár nappal korábban egy lelőtt vaddisznó eltűnt a helyéről, míg ő az autójához bowdenért ment. Kérdés, hogy a zsákmányt el tudta volna-e húzni egy bocs. Egyébként Borsodnádasd környékén már voltak medveészlelések. Egyre több jel mutatja, hogy itt próbálnak letelepedni. Beszéltem környékbeliekkel, akik szerint voltak már nyomai a medve jelenlétének" – mondta a lapnak a fotós.

Balaton polgármestere, Udzeliné Murányi Enikő azt mondta, a vadásztársaságok még nem jelezték, hogy láttak volna nyomokat, amik medve jelenlétére utalnának. 

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Hozzászólások