210 tonna szemetet küld vissza Indonézia Ausztráliába

210 tonna szemetet küld vissza Indonézia Ausztráliába

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tiltott hulladékot találtak a papírszemét között, így nem veszik át.

Indonézia több mint 210 tonna szemetet küld vissza Ausztráliába, mert a konténerekben tiltott hulladékot találtak – jelentették be.

Basuki Suryanto, a Csendes-óceán partján fekvő indonéz város, Surabaya vám- és pénzügyőrsége vezetője szerint az Ausztráliától átvett papírhulladék közt más típusú szemét, például műanyag palack, használt gépolaj és elektronikai hulladék volt. Suryanto hozzátette, fel fognak lépni a veszélyes anyagok okozta környezetkárosítás ellen, mert az veszélyezteti a lakosok egészségét is.

A múlt héten az Indonéziához tartozó Batam szigetének hatóságai már bejelentették, hogy 49 konténernyi szemetet küldenek vissza Németországba, Franciaországba és az Egyesült Államokba.

A térség fő hulladékimportőre korábban Kína volt, ám Peking – környezetvédelmi okokra hivatkozva – tavaly bejelentette, hogy több hulladékot nem vesz át. A kínai döntés után megnőtt a hulladék exportja a térség többi államába, azonban részben a közfelháborodás miatt nemrég Indonézia mellett Malajzia és a Fülöp-szigetek is leszögezte: többé nem kíván lerakóhelyet biztosítani az iparosodott országokból érkező szemétnek.

2018-ban Indonézia 320,4 millió kiló műanyaghulladékot importált, míg ez a szám az ország kereskedelmi minisztériumának adatai szerint 2017-ben csak 128,8 millió volt.

Hozzászólások