Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"d0e5b160-273c-45bd-85c0-3a2b54b2c366","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A szálló tulajdonosa szerint emellett 15 millió forint értékben vittek el értékeket az ingatlanból.","shortLead":"A szálló tulajdonosa szerint emellett 15 millió forint értékben vittek el értékeket az ingatlanból.","id":"20250106_gazszamla-vendegmunkasok-mogyorod","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d0e5b160-273c-45bd-85c0-3a2b54b2c366.jpg","index":0,"item":"4604392f-8533-4059-b44d-b0c58e7ff82e","keywords":null,"link":"/itthon/20250106_gazszamla-vendegmunkasok-mogyorod","timestamp":"2025. január. 06. 07:55","title":"24.hu: 31 milliós gázszámlát csináltak a vendégmunkások, majd a bérlő koreai cég tulajdonosai köddé váltak Mogyoródon","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2da4084a-d20c-4916-8ce8-b7575c52e2c5","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Nálunk tilos a használata.","shortLead":"Nálunk tilos a használata.","id":"20250107_Szoges-gumival-kaptak-el-egy-autost-Miskolcnal-a-rendorok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2da4084a-d20c-4916-8ce8-b7575c52e2c5.jpg","index":0,"item":"14d40fb4-330b-4dd3-9c33-7525a8c2aa79","keywords":null,"link":"/cegauto/20250107_Szoges-gumival-kaptak-el-egy-autost-Miskolcnal-a-rendorok","timestamp":"2025. január. 07. 09:00","title":"Szöges gumival kaptak el egy autóst Miskolcnál a rendőrök","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a996467f-b596-4df7-b78d-288be5434196","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"Újraindultak a tárgyalások, de egyelőre nem történt komolyabb előrelépés. ","shortLead":"Újraindultak a tárgyalások, de egyelőre nem történt komolyabb előrelépés. ","id":"20250106_A-Hamasz-34-tusz-engedne-el-ha-letrejonne-a-tuzszunet","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a996467f-b596-4df7-b78d-288be5434196.jpg","index":0,"item":"b9f42246-9b9b-4e94-a402-2e64c83b284e","keywords":null,"link":"/vilag/20250106_A-Hamasz-34-tusz-engedne-el-ha-letrejonne-a-tuzszunet","timestamp":"2025. január. 06. 06:17","title":"A Hamász 34 túszt engedne el, ha létrejönne a tűzszünet","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"ba50bd17-a70e-4224-8264-cb8e6ac794ec","c_author":"HVG","category":"360","description":"A paradicsomtermesztés egyik legnagyobb kihívása, hogy kompromisszumot kell kötni az íz és a termelékenység között, ugyanis az édesebb és így jobb ízű paradicsomhoz általában alacsonyabb termésátlag tartozik.","shortLead":"A paradicsomtermesztés egyik legnagyobb kihívása, hogy kompromisszumot kell kötni az íz és a termelékenység között...","id":"20250106_hvg-edesebb-paradicsom-termeshozam-genmodositas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ba50bd17-a70e-4224-8264-cb8e6ac794ec.jpg","index":0,"item":"71fe011d-e8af-4b30-8062-282c783edb10","keywords":null,"link":"/360/20250106_hvg-edesebb-paradicsom-termeshozam-genmodositas","timestamp":"2025. január. 06. 12:15","title":"Így lesz 30 százalékkal édesebb a paradicsom úgy, hogy közben sok terem belőle","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b6875e49-7da6-4a70-98a5-748932320759","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Az amerikai kormány értesülések szerint Bassár el-Aszad bukása után több humanitárius segélyt engedne be a szír területekre. A további oroszellenes szankciók pedig az orosz olajat szállító tankereket célozzák.","shortLead":"Az amerikai kormány értesülések szerint Bassár el-Aszad bukása után több humanitárius segélyt engedne be a szír...","id":"20250106_usa-szankciok-sziria-oroszorszag","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b6875e49-7da6-4a70-98a5-748932320759.jpg","index":0,"item":"e63357f8-24f2-42f3-96ea-8ade89a94116","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250106_usa-szankciok-sziria-oroszorszag","timestamp":"2025. január. 06. 10:58","title":"Enyhíteni készül a Szíriával szembeni korlátozásain az USA, miközben újabb Oroszország-ellenes szankciók jöhetnek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"32c08e28-4083-46af-aaf8-9487efebe5a9","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"65 embert vert át, ezzel 14 millió forintot szerzett egy Hajdú-Bihar vármegyei férfi, aki a bizniszbe az élettársát és két barátját is bevonta.","shortLead":"65 embert vert át, ezzel 14 millió forintot szerzett egy Hajdú-Bihar vármegyei férfi, aki a bizniszbe az élettársát és...","id":"20250106_online-csalas-buncselekmeny-hajdu-bihar","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/32c08e28-4083-46af-aaf8-9487efebe5a9.jpg","index":0,"item":"26714b70-49b8-41bf-81a4-ee5e13547582","keywords":null,"link":"/itthon/20250106_online-csalas-buncselekmeny-hajdu-bihar","timestamp":"2025. január. 06. 10:19","title":"Mobil garázzsal vert át embereket, számlát is adott az online csaló","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3f432a5e-8966-4139-8491-41cad3b198cf","c_author":"hvg360","category":"360","description":"A hírügynökség gazdasági szemleírója arra számít, hogy megfordul a szokásos tendencia és Európa tavasszal és nyáron aggódhat a gáz miatt, jóllehet akkor a fogyasztás a téli színvonal töredékére esik vissza.","shortLead":"A hírügynökség gazdasági szemleírója arra számít, hogy megfordul a szokásos tendencia és Európa tavasszal és nyáron...","id":"20250107_bloomberg-gaz","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3f432a5e-8966-4139-8491-41cad3b198cf.jpg","index":0,"item":"d8386e00-ea41-4e6d-902e-69069a30d8f1","keywords":null,"link":"/360/20250107_bloomberg-gaz","timestamp":"2025. január. 07. 15:30","title":"Bloomberg: Nyáron nagy verseny lesz a földgázért ","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3d1e874b-6315-4f1b-b03d-907e655d11fd","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Noha a műsor követői botrányosnak tartják a történteket, többségük feltehetően így is nézni fogja az utolsó részt.","shortLead":"Noha a műsor követői botrányosnak tartják a történteket, többségük feltehetően így is nézni fogja az utolsó részt.","id":"20250105_Oriasi-baki-ido-elott-kiderult-a-TV2-Hazassag-elso-latasra-cimu-musor-vegeredmenye","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3d1e874b-6315-4f1b-b03d-907e655d11fd.jpg","index":0,"item":"53d567d4-d28b-42c6-ac5a-83dd5da87e26","keywords":null,"link":"/elet/20250105_Oriasi-baki-ido-elott-kiderult-a-TV2-Hazassag-elso-latasra-cimu-musor-vegeredmenye","timestamp":"2025. január. 05. 15:53","title":"Óriási baki: idő előtt kiderült a TV2 Házasság első látásra című műsor végeredménye","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Ha úgy tetszik, ki se kell tenni a lábunkat itthonról, utazhatunk úgy is, ha kevertetünk magunknak egy-egy ikonikus koktélt. A legjobb persze a szülőhelyükön kortyolni. Legendák nyomába szegődtünk.
Teljes erőből nyár, kúszik a hőmérő higanyszála megint 30 fok fölé – akkor esténként koktél sok jéggel és mesével.
Velencei fröccsintés
Olaszország egyik legnépszerűbb városa nem csak költőket, írókat, zeneszerzőket, festőket, de bártendereket is megihletett. Itt született 1948-ban a proseccót (pezsgőt) őszibarack lével/barackpürével vegyítő Bellini. „Bölcsője”, a ma is folyamatosan telt házzal üzemelő Cipriani Harry’s Bar. Napjaink talán legnépszerűbb kevert itala, az Aperol Spritz őse is a velencei lagúnák világában született. Valamikor a napóleoni időkben, amikor a helyiek még vízzel, majd később szódával spriccelték fel a bort. Maga az Aperol épp 100 éve debütált, hogy aztán az ötvenes években alapja lehessen a proseccóval és szódával dúsított habzó italnak, ami aztán úgy az ezredfordulóra minden bárban, bisztróban főszereplő lett.
Gy.Zs.
Kevésbé ismert, ám annál hűsítőbb (persze csak módjával), a szintén velencei ihletésű Sgroppino, amelyben a prosecco és a vodka egyvelegét citromsörbet dobja fel – a nyári hőségben nagyon érdemes kipróbálni.
Az igazi kozmopolita
Big Apple, avagy a város, amelyikről úgy tartják, sosem alszik – New Yorkban éjszaka is kiváló ötletek születnek, pláne a bárokban. Bár a Martini brand Torino mellől származik 1863-ra datálva, az azonos nevű koktél feltételezések szerint egy New York-i bárban készült először. A gin és a vermut egy éjjelen a Knickerbocker Hotelben került össze, méghozzá egy Martini nevű bártender jóvoltából. A vodka, Cointreau, áfonyalé és lime keveredéséből született Cosmopolitan eredete ugyan vitatott, ám kétségtelen, hogy világhírnevét a Szex és New York négyes fogatának köszönheti.
mixertanfolyam.hu
Szintén nem tisztázott, hogy a számos párlatot kólával vegyítő Long Island Ice Tea vajon a Brooklyntól induló, avagy egy tennessee-i állambeli szigetről kapta nevét. Utóbbi teória szerint készítői a szesztilalom idején szerettek volna nyilvánosan is iható, teára emlékeztető whiskey-alapú italt mixelni, míg a másik verzió egy 1972-es italverseny kreációjaként hivatkozik rá. A whiskey-vermut-angostura alkotta Manhattan viszont biztosan itt született, a Houston Street egyik bárjában az 1880-as években vagy talán még korábban, és az eredeti recept gumiszirupot, valamint abszintot is tartalmazott. A citromlével, cukorsziruppal és szódával higított, ginalapú Tom Collins egy képzeletbeli New York-i figuráról kapta nevét: az 1870-es években ugyanis az emberek előszeretettel ugratták barátaikat azzal, hogy egy ilyen nevű ember rosszindulatú pletykákat terjeszt róluk. A bajkeverő azonban sosem létezett, ám Jerry Thomas, korának leghíresebb mixere egy koktélban emlékezett meg róla. A Bloody Mary ugyan a húszas évek Párizsában született, de igazából a New York-i St Regis Hotelben vált széles körben ismertté 1934-ben – ki tudhatja, miért is – Tudor Mária emlékének „tisztelegve”, eredetileg Bucket of Blood vagy Red Snapper néven.
Kaktusz és kávé
Mi más is jöhetne Mexikóból a poharunkba, mint az ország eredetvédett kékagavé-párlata vagy kistestvére, a mezcal. Bár a Margarita és a Tequila Sunrise sokkal inkább köthető az USA-hoz, mint déli szomszédjához, a tequilának grépfrútos csavart adó Paloma itt született – egyenesen Tequilában. A fermentált kukoricapépből készülő, alacsony alkoholtartalmú Tejuino a nagy meleg szinte kötelező helyi szomjoltója, a Pulque pedig az agavé nedvének erjesztésével készített, kissé tejszerű ital, ami főleg a helybéliek körében igen népszerű. S ha már az írek a kávéjukat whiskeyvel erősítik, miért is ne használhatnák a mexikóiak a Veracruzban készülő Kahlua kávélikőrt e célra vagy épp vodkával (illetve tejszínnel) vegyítve Black vagy White Russianként? A Yucatán-félszigeten hasonló célra (is) alkalmazzák a Xtabentún ánizslikőrt, de aki kevésbé megosztó ízekre vágyik, annak ajánljuk a pueblai eredetű rompopét, vagyis tojáslikőrt. A Charro Negro tequilát vegyít kólával és citromlével, és a Bloody Mary helyi verziója. A Vampiro is tequilával helyettesíti a vodkát, de némi narancslevet is találunk benne. A másnaposság legyűrésére pedig ott van a Michelada, a mexikói sört citromlével, csípős szószokkal, paradicsomlével kombináló koktél. Ha még ez sem ébresztene fel, jöhet ugyanez a koktél gumicukrokkal(!) megspékelve, ami a Gomichela.
A cukornád átváltozásai
Latin-Amerika legnagyobb országának, Brazíliának a nemzeti itala a cukornádból desztillált cachaça, amelyet már a 16. század közepén is ismertek, és legfőképp a rabszolgák munkakedvének serkentésére használtak. Készítése annyiban tér el a rumétól, hogy itt nem a cukrot (vagy melaszt) hanem a cukornád frissen préselt levét erjesztik. Lepárlás után pedig – szigorúan őshonos fákból készített – hordókban érlelik. A legenda szerint a cachaçát igazán szerethetővé tévő Caipirinhát eredetileg a 20. század elején, a spanyolnátha ellenszereként találták ki. 2008 óta külön rendelkezés határozza meg, hogy alapanyagai között a cachaça mellett csak lime és cukor szerepelhet – az ettől eltérő verzióknak külön nevük van.
pixabay.com
Ilyen a cachaçát vodkával helyettesítő Caipiroska, és a rumos verzió, a Caipirissima, vagy a lime-ot trópusi gyümölcsökre cserélő Caipifruta. Karneválok idején azonban főleg északon a Capeta (Kis ördög) kerül előtérbe, amely a cachaçát sűrített tejjel, fahéjjal, mézzel és guaranával (esetenként még csokoládéval) dobja fel, és hatására tuti mindenki beáll a boldogan szambázó tömegbe. A Leite de Onça, vagyis jaguártej a párlatot tejjel hígítja, akár reggeli ital is lehetne belőle. Míg a Batida leginkábbegy smoothie-hoz hasonlatos – annyi különbséggel, hogy ez esetben cachaça is kerül a gyümölcsök mellé a shakerbe. És mi egyesíthetné jobban Brazília két ikonikus termékét, mint a kesudió levét cachaçával ötvöző Caju Amigo, amelyet kivételesen jég nélkül, feles pohárban szolgálnak fel – és illik egy hajtásra kiinni.
Irodalom és történelem a pohárban
A kubai bárkultúra vitathatatlanul sokat köszönhet a nagy írónak, Ernest Hemingwaynek, aki igazi hedonista módjára élte életét a szigetországban. Nem mellesleg műveiben is megörökítve hétköznapjait. A havannai La Bodeguita del Medio falán olvasható felirat szerint az író a Mojitót itt, a Daiquirit pedig az El Floriditában kedvelte leginkább, és igazán sokat tett a népszerűsítésük érdekébe.
abarabove.com
Miként az előbbiek, úgy a „rumos kóla”, azaz a Cuba Libre (nevével a Spanyolországtól való elszakadást szimbolizálja) is manapság a világ bármely koktélbárjában evidens választás. De érdemes kipróbálni a mézzel, citromlével és vízzel felhúzott aguardientét (vagyis cukornád párlatot), a Canchancharát is, amelynek kiejtése már a második pohár után komoly nyelvtörővé válhat. Ezt még egykoron a spanyolok ellen csatába induló kubaiak itták bátorságuk növelése érdekében, időben tehát épp megelőzi a Cuba Librét. És ha már történelem, ott a fehér rum, vermut, curacao és grenadine felhasználásával készülő El Presidente, amelyet Gerardo Machado elnökhöz címeztek, és az 1920-as húszas években vált népszerűvé.
(Cikk a HVG Gasztro&Utazás nyári különkiadványából)