Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"c8d2c096-7016-423a-b818-4738b5da4c99","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Az NMHH szerint a reggeli műsorban elhangzottak a cukorbetegséggel élők emberi méltóságát sértették.","shortLead":"Az NMHH szerint a reggeli műsorban elhangzottak a cukorbetegséggel élők emberi méltóságát sértették.","id":"20250417_Cukorbetegeket-serto-vicc-miatt-buntettek-meg-Balazsekat","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c8d2c096-7016-423a-b818-4738b5da4c99.jpg","index":0,"item":"3e921a77-097b-468e-8b57-582b9af80b4d","keywords":null,"link":"/elet/20250417_Cukorbetegeket-serto-vicc-miatt-buntettek-meg-Balazsekat","timestamp":"2025. április. 17. 11:48","title":"Cukorbetegeket sértő poénkodás miatt büntették meg Balázsékat","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e72eb9b3-c1b4-4bf3-8557-6cb5dc3f6d27","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"A hatalom attól fél, hogy ha a tüntetők kint maradnak az utcán. Attól, ha Majdan lesz. A független országgyűlési képviselőt Kacskovics Mihály Béla kérdezte.","shortLead":"A hatalom attól fél, hogy ha a tüntetők kint maradnak az utcán. Attól, ha Majdan lesz. A független országgyűlési...","id":"20250418_Fulke-podcast-Hadhazy-Akos-hidfoglalas-Magyar-Peter-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e72eb9b3-c1b4-4bf3-8557-6cb5dc3f6d27.jpg","index":0,"item":"b336b4e6-d737-4b40-9b53-dd33da187076","keywords":null,"link":"/itthon/20250418_Fulke-podcast-Hadhazy-Akos-hidfoglalas-Magyar-Peter-ebx","timestamp":"2025. április. 18. 07:00","title":"Hadházy Ákos a Fülkében: Simán benne van a rendszerben, hogy Magyar Pétert el fogják vinni a rendőrök","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b53cca0c-49f7-42e1-b46a-1f66e71941e1","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"A rábapordányi interjúk egy irodában készültek – nem a telepen.","shortLead":"A rábapordányi interjúk egy irodában készültek – nem a telepen.","id":"20250418_partizan-ragados-szaj-es-koromfajas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b53cca0c-49f7-42e1-b46a-1f66e71941e1.jpg","index":0,"item":"f20f7af4-6c23-4553-b85c-9bf9ede745a8","keywords":null,"link":"/kkv/20250418_partizan-ragados-szaj-es-koromfajas","timestamp":"2025. április. 18. 12:31","title":"Direktben nem mondják ki, de arra utalgat a kormánymédia, hogy a Partizán terjesztette a száj- és körömfájást","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"021d8ad2-5a4e-4a15-ad15-f45a3f5c8310","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A K2-18b nevű exobolygó légkörében olyan kémiai anyagot találtak a Cambridge-i Egyetem tudósai, amit a Földön csak az óceánban lévő mikroorganizmusok termelnek meg.","shortLead":"A K2-18b nevű exobolygó légkörében olyan kémiai anyagot találtak a Cambridge-i Egyetem tudósai, amit a Földön csak...","id":"20250417_k2-18b-exobolygo-idegen-elet-foldon-kivuli-elet","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/021d8ad2-5a4e-4a15-ad15-f45a3f5c8310.jpg","index":0,"item":"8e0c71cd-9036-4b60-b153-e30695a94896","keywords":null,"link":"/tudomany/20250417_k2-18b-exobolygo-idegen-elet-foldon-kivuli-elet","timestamp":"2025. április. 17. 10:59","title":"Az élet nyomaira bukkanhattak egy idegen bolygón, 124 fényévre a Földtől","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5945301a-1ee1-4b70-8686-cedeb9bb6d5d","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Az animáció szerint reggelente a bringások a város belsejébe igyekeznek, délután aztán változik a helyzet.","shortLead":"Az animáció szerint reggelente a bringások a város belsejébe igyekeznek, délután aztán változik a helyzet.","id":"20250417_video-bkk-bubi-budapest-animacio","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5945301a-1ee1-4b70-8686-cedeb9bb6d5d.jpg","index":0,"item":"5935f3e1-e625-4cef-835f-c9b052924bc1","keywords":null,"link":"/itthon/20250417_video-bkk-bubi-budapest-animacio","timestamp":"2025. április. 17. 13:53","title":"Látványos videó: így tesznek meg 30 ezer kilométert a Bubik egy nap a fővárosban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5f5785d6-82e7-40e1-930c-8c30150f6b2d","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Az énekesnő Nagypéntek reggelén posztolt arról, hol volt a Kaleta-botrány idején és miért nem ment el az influenszer-tüntetésre. ","shortLead":"Az énekesnő Nagypéntek reggelén posztolt arról, hol volt a Kaleta-botrány idején és miért nem ment el...","id":"20250418_Toth-Gabi-Bennem-keresitek-a-hibakat-es-nem-foglalkoztok-a-valodi-bunosokkel","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5f5785d6-82e7-40e1-930c-8c30150f6b2d.jpg","index":0,"item":"27f236b0-9aa3-49ac-9d9e-94855b146064","keywords":null,"link":"/elet/20250418_Toth-Gabi-Bennem-keresitek-a-hibakat-es-nem-foglalkoztok-a-valodi-bunosokkel","timestamp":"2025. április. 18. 09:41","title":"Tóth Gabi: „Bennem keresitek a hibákat és nem foglalkoztok a valódi bűnösökkel”","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"06058656-3895-4d7b-81c4-825c1b9773ad","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"2018 óta minden évben felterjesztették az állami kitüntetésre a megosztó művészt. ","shortLead":"2018 óta minden évben felterjesztették az állami kitüntetésre a megosztó művészt. ","id":"20250417_Het-evbe-telt-hogy-megerjen-Veszabo-Noemi-a-Munkacsy-dijra","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/06058656-3895-4d7b-81c4-825c1b9773ad.jpg","index":0,"item":"99e473ff-e234-4534-8952-f61530f612cd","keywords":null,"link":"/kultura/20250417_Het-evbe-telt-hogy-megerjen-Veszabo-Noemi-a-Munkacsy-dijra","timestamp":"2025. április. 17. 19:38","title":"Hét évbe telt, hogy megérjen Vészabó Noémi a Munkácsy-díjra","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7abc1d9a-dd37-44e2-9107-f1f2ea3ad709","c_author":"Sedacur forte","category":"brandchannel","description":"Mi a jó alvás titka? Habár nagyon sok minden múlik az adott ember aktuális fizikai és mentális állapotán is, a külső körülmények ebben az esetben talán még fontosabbak. Hogyan alakítsuk ki alváskörnyezetünket, hogy az maximálisan támogassa az éjszakai pihenést? Milyen a jó alvás, kompromisszumok nélkül? Cikkünkben ennek járunk utána!","shortLead":"Mi a jó alvás titka? Habár nagyon sok minden múlik az adott ember aktuális fizikai és mentális állapotán is, a külső...","id":"20250317_Jo_alvas_haloszoba_sedacur","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7abc1d9a-dd37-44e2-9107-f1f2ea3ad709.jpg","index":0,"item":"5efb2d51-5b10-4649-aae4-4c658ad29bae","keywords":null,"link":"/brandchannel/20250317_Jo_alvas_haloszoba_sedacur","timestamp":"2025. április. 18. 15:30","title":"Így alakítsa ki hálószobáját és esti szokásait, ha valóban jól akar aludni","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":true,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":"Sedacur forte","c_partnerlogo":"5cf9288a-45dd-4fc7-882f-75fd6dbe4936","c_partnertag":""}]
Ha úgy tetszik, ki se kell tenni a lábunkat itthonról, utazhatunk úgy is, ha kevertetünk magunknak egy-egy ikonikus koktélt. A legjobb persze a szülőhelyükön kortyolni. Legendák nyomába szegődtünk.
Teljes erőből nyár, kúszik a hőmérő higanyszála megint 30 fok fölé – akkor esténként koktél sok jéggel és mesével.
Velencei fröccsintés
Olaszország egyik legnépszerűbb városa nem csak költőket, írókat, zeneszerzőket, festőket, de bártendereket is megihletett. Itt született 1948-ban a proseccót (pezsgőt) őszibarack lével/barackpürével vegyítő Bellini. „Bölcsője”, a ma is folyamatosan telt házzal üzemelő Cipriani Harry’s Bar. Napjaink talán legnépszerűbb kevert itala, az Aperol Spritz őse is a velencei lagúnák világában született. Valamikor a napóleoni időkben, amikor a helyiek még vízzel, majd később szódával spriccelték fel a bort. Maga az Aperol épp 100 éve debütált, hogy aztán az ötvenes években alapja lehessen a proseccóval és szódával dúsított habzó italnak, ami aztán úgy az ezredfordulóra minden bárban, bisztróban főszereplő lett.
Gy.Zs.
Kevésbé ismert, ám annál hűsítőbb (persze csak módjával), a szintén velencei ihletésű Sgroppino, amelyben a prosecco és a vodka egyvelegét citromsörbet dobja fel – a nyári hőségben nagyon érdemes kipróbálni.
Az igazi kozmopolita
Big Apple, avagy a város, amelyikről úgy tartják, sosem alszik – New Yorkban éjszaka is kiváló ötletek születnek, pláne a bárokban. Bár a Martini brand Torino mellől származik 1863-ra datálva, az azonos nevű koktél feltételezések szerint egy New York-i bárban készült először. A gin és a vermut egy éjjelen a Knickerbocker Hotelben került össze, méghozzá egy Martini nevű bártender jóvoltából. A vodka, Cointreau, áfonyalé és lime keveredéséből született Cosmopolitan eredete ugyan vitatott, ám kétségtelen, hogy világhírnevét a Szex és New York négyes fogatának köszönheti.
mixertanfolyam.hu
Szintén nem tisztázott, hogy a számos párlatot kólával vegyítő Long Island Ice Tea vajon a Brooklyntól induló, avagy egy tennessee-i állambeli szigetről kapta nevét. Utóbbi teória szerint készítői a szesztilalom idején szerettek volna nyilvánosan is iható, teára emlékeztető whiskey-alapú italt mixelni, míg a másik verzió egy 1972-es italverseny kreációjaként hivatkozik rá. A whiskey-vermut-angostura alkotta Manhattan viszont biztosan itt született, a Houston Street egyik bárjában az 1880-as években vagy talán még korábban, és az eredeti recept gumiszirupot, valamint abszintot is tartalmazott. A citromlével, cukorsziruppal és szódával higított, ginalapú Tom Collins egy képzeletbeli New York-i figuráról kapta nevét: az 1870-es években ugyanis az emberek előszeretettel ugratták barátaikat azzal, hogy egy ilyen nevű ember rosszindulatú pletykákat terjeszt róluk. A bajkeverő azonban sosem létezett, ám Jerry Thomas, korának leghíresebb mixere egy koktélban emlékezett meg róla. A Bloody Mary ugyan a húszas évek Párizsában született, de igazából a New York-i St Regis Hotelben vált széles körben ismertté 1934-ben – ki tudhatja, miért is – Tudor Mária emlékének „tisztelegve”, eredetileg Bucket of Blood vagy Red Snapper néven.
Kaktusz és kávé
Mi más is jöhetne Mexikóból a poharunkba, mint az ország eredetvédett kékagavé-párlata vagy kistestvére, a mezcal. Bár a Margarita és a Tequila Sunrise sokkal inkább köthető az USA-hoz, mint déli szomszédjához, a tequilának grépfrútos csavart adó Paloma itt született – egyenesen Tequilában. A fermentált kukoricapépből készülő, alacsony alkoholtartalmú Tejuino a nagy meleg szinte kötelező helyi szomjoltója, a Pulque pedig az agavé nedvének erjesztésével készített, kissé tejszerű ital, ami főleg a helybéliek körében igen népszerű. S ha már az írek a kávéjukat whiskeyvel erősítik, miért is ne használhatnák a mexikóiak a Veracruzban készülő Kahlua kávélikőrt e célra vagy épp vodkával (illetve tejszínnel) vegyítve Black vagy White Russianként? A Yucatán-félszigeten hasonló célra (is) alkalmazzák a Xtabentún ánizslikőrt, de aki kevésbé megosztó ízekre vágyik, annak ajánljuk a pueblai eredetű rompopét, vagyis tojáslikőrt. A Charro Negro tequilát vegyít kólával és citromlével, és a Bloody Mary helyi verziója. A Vampiro is tequilával helyettesíti a vodkát, de némi narancslevet is találunk benne. A másnaposság legyűrésére pedig ott van a Michelada, a mexikói sört citromlével, csípős szószokkal, paradicsomlével kombináló koktél. Ha még ez sem ébresztene fel, jöhet ugyanez a koktél gumicukrokkal(!) megspékelve, ami a Gomichela.
A cukornád átváltozásai
Latin-Amerika legnagyobb országának, Brazíliának a nemzeti itala a cukornádból desztillált cachaça, amelyet már a 16. század közepén is ismertek, és legfőképp a rabszolgák munkakedvének serkentésére használtak. Készítése annyiban tér el a rumétól, hogy itt nem a cukrot (vagy melaszt) hanem a cukornád frissen préselt levét erjesztik. Lepárlás után pedig – szigorúan őshonos fákból készített – hordókban érlelik. A legenda szerint a cachaçát igazán szerethetővé tévő Caipirinhát eredetileg a 20. század elején, a spanyolnátha ellenszereként találták ki. 2008 óta külön rendelkezés határozza meg, hogy alapanyagai között a cachaça mellett csak lime és cukor szerepelhet – az ettől eltérő verzióknak külön nevük van.
pixabay.com
Ilyen a cachaçát vodkával helyettesítő Caipiroska, és a rumos verzió, a Caipirissima, vagy a lime-ot trópusi gyümölcsökre cserélő Caipifruta. Karneválok idején azonban főleg északon a Capeta (Kis ördög) kerül előtérbe, amely a cachaçát sűrített tejjel, fahéjjal, mézzel és guaranával (esetenként még csokoládéval) dobja fel, és hatására tuti mindenki beáll a boldogan szambázó tömegbe. A Leite de Onça, vagyis jaguártej a párlatot tejjel hígítja, akár reggeli ital is lehetne belőle. Míg a Batida leginkábbegy smoothie-hoz hasonlatos – annyi különbséggel, hogy ez esetben cachaça is kerül a gyümölcsök mellé a shakerbe. És mi egyesíthetné jobban Brazília két ikonikus termékét, mint a kesudió levét cachaçával ötvöző Caju Amigo, amelyet kivételesen jég nélkül, feles pohárban szolgálnak fel – és illik egy hajtásra kiinni.
Irodalom és történelem a pohárban
A kubai bárkultúra vitathatatlanul sokat köszönhet a nagy írónak, Ernest Hemingwaynek, aki igazi hedonista módjára élte életét a szigetországban. Nem mellesleg műveiben is megörökítve hétköznapjait. A havannai La Bodeguita del Medio falán olvasható felirat szerint az író a Mojitót itt, a Daiquirit pedig az El Floriditában kedvelte leginkább, és igazán sokat tett a népszerűsítésük érdekébe.
abarabove.com
Miként az előbbiek, úgy a „rumos kóla”, azaz a Cuba Libre (nevével a Spanyolországtól való elszakadást szimbolizálja) is manapság a világ bármely koktélbárjában evidens választás. De érdemes kipróbálni a mézzel, citromlével és vízzel felhúzott aguardientét (vagyis cukornád párlatot), a Canchancharát is, amelynek kiejtése már a második pohár után komoly nyelvtörővé válhat. Ezt még egykoron a spanyolok ellen csatába induló kubaiak itták bátorságuk növelése érdekében, időben tehát épp megelőzi a Cuba Librét. És ha már történelem, ott a fehér rum, vermut, curacao és grenadine felhasználásával készülő El Presidente, amelyet Gerardo Machado elnökhöz címeztek, és az 1920-as húszas években vált népszerűvé.
(Cikk a HVG Gasztro&Utazás nyári különkiadványából)