Vizsgálatot indít az Újszínház a zaklatási ügyben

Vizsgálatot indít az Újszínház a zaklatási ügyben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hétfői rendkívüli társulati ülés után hivatalos közleményt adott ki a Dörner György vezette intézmény.

Mint arról a hvg.hu szombaton beszámolt, szexuális visszaélés történhetett még 2016-ban az Újszínházban. Úgy tudjuk, a színház egyik vezető színészét az intézmény egyik nem művész alkalmazottja vádolta meg. A dolgozó jelezte a vele történteket a főnökeinek, ám tudomásunk szerint csak annyi történt, hogy igazgatói kérésre többet nem dolgoztak együtt. Most a sértett panaszával a színház egyik korábbi munkatársa megkereste azt a színházi szakszervezetet, melynek a vád szerinti elkövető a vezető tisztségviselője.

Később a Színházi Dolgozók Szakszervezetének közleményéből derült ki, hogy saját elnökük – Mihályi Győző – ügyében folytatnak etikai vizsgálatot.

Az Újszínházban hétfőn reggel rendkívüli társulati ülést tartottak. Ez után az intézmény hivatalos közleményt adott ki, amelynek az átvételéhez csak abban az esetben járulnak hozzá, ha teljes terjedelemben közlésre kerül.

Ez tehát a közlemény teljes terjedelmében.

„Az Újszínház részére 2019. december 6-án megkeresés érkezett Budapest Főváros Önkormányzata, mint Fenntartó részéről, hogy tájékoztatást kér egy vagy több 2016-ban elkövetett szexuális zaklatás ügyében. A Fenntartó képviselőjét szóban és írásban is tájékoztattuk, hogy ilyenről nincs tudomásunk.

Hivatalos bejelentés Színházunkhoz sem akkor, sem azóta nem érkezett. A sajtóban megjelent cikkek valóságtartalmát vitatjuk és visszautasítjuk.

A bejelentő személye, valamint a bejelentés tartalma számunkra ismeretlen, mivel mi is a sajtóból értesültünk, hogy a Fenntartó, valamint a Színházi Dolgozók Szakszervezete részére ilyen jellegű bejelentés történt. Mind a két intézménytől a mai napon tájékoztatást kértünk.

A mai napon rendkívüli társulati ülés alkalmával tájékoztattuk a társulatot, hogy az Etikai bizottság a sajtóban megjelent vádak miatt vizsgálatot indít. A társulatot biztosítottuk, arról, hogy amennyiben bárki bejelentést tesz, minden erővel az esetleges áldozatok megvédésére fog törekedni a színház.

Az Újszínház több szabályzattal is rendelkezik, mely lehetőséget biztosít az ilyen és ehhez hasonló ügyek bejelentésére, valamint kivizsgálására.

Szeretnénk megkérni a sajtó képviselőit, hogy tartsák tiszteletben a színház intézményét és tartózkodjanak a további feltételezéseken alapuló sajtóhírek megjelentetésétől.”

 

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

 

Hozzászólások