Őket értesítse, ha a petárdázás miatt elvesztette kutyáját

Őket értesítse, ha a petárdázás miatt elvesztette kutyáját

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szilveszter éjszaka a petárdázás miatt sok kutya megrémül, és elszalad, elveszik, a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet éppen azért jött létre, hogy ilyenkor segítsen. Azt kérik, nyilvános Facebook-posztot írjanak ilyenkor, és azt osszák meg az ő oldalukon is.

Ne csak otthon várja, hogy a kutya hazatérjen, ha elmenekült a szilveszteri petárdázás miatt, mert magától lehet, hogy soha nem fog - írja Facebook-oldalán a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet. Fontos, hogy megtaláljuk ilyenkor a helyi csoportokat vagy szervezeteket, akik ilyenkor segíteni tudnak a keresésben.

Fontos tanács továbbá, hogy használni kell a közösségi médiát. Arra buzdítanak, hogy mindenki nyilvános posztban ossza meg ilyenkor az esetet, a psztban legyen egy jól látható kép is a kutyáról, illetve kora, színe, neme, különös ismertetőjele, betegsége, az elvesztés helye és ideje.

Az esetet a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet oldalára is célszerű posztolni, ez hatékoonyabb, mint az üzenetküldés, vagy a telefonálás, hiszen több ember látja, de aki hívni szeretné őket, az ezen a számon teheti meg: 70/501-7142. További tanácsokat a blogjukon írtak.

A kutyát szilveszter éjszaka semmi esetre sem szabad láncra kötni, mert a megijedt állat megfojthatja magát.

A Nébih szerint érdemes felkeresni a közeli ebrendészeti telepeket is, illetve a Vigyél Haza Alapítványmikrochip-leolvasó hálózata is segíthet egy talált kutya beazonosításában. 

A petárdázás köztudott, hogy megijeszti az állatokat, ezért a Nébih azt javasolja, ilyenkor akár nyugtatót is érdemes felíratni a kutyának, hogyha az fél a tűzijátéktól vagy petűrdűzűstól. Éppen ezért Miskolcon, Szentendrén és Esztergomban elmarad a szilveszteri tűzijáték.

Petárdát birtokolni és felhasználni pedig az év minden napján, így szilveszter éjjel is tilos, egyéb, legálisan kapható pirotechnikai eszközök, tűzijátékok azonban az éj utolsó napján használhatók.

Hozzászólások