Ne keressék, zavarják a farkasokat – kéri a Bükki Nemzeti Park

Ne keressék, zavarják a farkasokat – kéri a Bükki Nemzeti Park

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sok farkaskölyök pusztul el ivarérett kora előtt, amiben az emberi zavarás is közrejátszhat – figyelmeztettek a szakemberek.

Erdőben bóklászó farkaskölyökről tett közzé videót a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, amely most közölte: kameracsapdás felvételek alapján már hetek óta tudják, hogy a működési területükön megtelepedett farkascsaládok kölykei elhagyták a kotorékukat.

A kölykökről újabb felvételeket is publikáltak:

Emellett arra figyelmeztettek, hogy a tapasztalatok szerint a farkaskölykök több, mint fele természetes okok miatt nem éri meg az ivarérett kort, s nem javítja a szomorú statisztikát a védett területek élőhelyein az akár akaratlan emberi zavarás sem, ami már több alkalommal egyedszámcsökkenést, valamint a hagyományos szaporodóhelyek áthelyeződését okozta. Éppen ezért

arra kérik az erdők látogatóit, hogy tartózkodjanak a faj egyedeinek közvetlen keresésétől, zavarásától.

Arra szólították fel a turistákat, hogy a védett terület látogatásakor kizárólag a kijelölt turistautakat használják, arról lehetőség szerint ne térjenek le. „Gondoljunk arra, hogy a farkasok és kölykeik célzott keresése, zavarása – például fotózás miatt – a faj élettevékenységét komoly mértékben veszélyeztetheti és mint ilyen, törvénybe ütköző tevékenységnek minősül” – hangsúlyozták.

Egyúttal azt is jelezték, hogy minden, nagyragadozókkal kapcsolatos új információt, fontosabb vadkamerás felvételt közkinccsé tesznek.

Hozzászólások