Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"51df7b51-df3f-4cd0-89af-e9425ea17ac3","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Sokan végzettség nélkül hagyták el az iskolarendszert, majd később ismét iskolapadba ültek, hogy szakmát szerezzenek. ","shortLead":"Sokan végzettség nélkül hagyták el az iskolarendszert, majd később ismét iskolapadba ültek, hogy szakmát szerezzenek. ","id":"20250423_Kevesebb-lett-Magyarorszagon-a-korai-iskolaelhagyo-sokan-visszamentek-szakmat-szerezni","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/51df7b51-df3f-4cd0-89af-e9425ea17ac3.jpg","index":0,"item":"36d441a0-5c18-42df-a6f5-2c2935e096e1","keywords":null,"link":"/itthon/20250423_Kevesebb-lett-Magyarorszagon-a-korai-iskolaelhagyo-sokan-visszamentek-szakmat-szerezni","timestamp":"2025. április. 23. 07:24","title":"Kevesebb lett Magyarországon a korai iskolaelhagyó, sokan visszamentek szakmát szerezni","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"bca6e837-20b6-4d4a-a20c-9324e5e5800e","c_author":"Balla István","category":"elet","description":"Továbbra is veszélyben érzik a szülők a XVIII. kerületi Kapocs Magyar–Angol Két Tannyelvű Általános Iskola megszokott működését. Minden tiltakozás ellenére a Rábel Krisztina által vezetett tankerület átszervezi a népszerű intézmény működését.","shortLead":"Továbbra is veszélyben érzik a szülők a XVIII. kerületi Kapocs Magyar–Angol Két Tannyelvű Általános Iskola megszokott...","id":"20250423_kapocs-iskola-tankerulet-tiltakozas-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/bca6e837-20b6-4d4a-a20c-9324e5e5800e.jpg","index":0,"item":"fd785324-3228-46f3-9fa1-a38aee9dc7b2","keywords":null,"link":"/elet/20250423_kapocs-iskola-tankerulet-tiltakozas-ebx","timestamp":"2025. április. 23. 11:40","title":"„Na, ezt jól megkaptuk…” – cinikus választ írt a tankerület egy szülői panaszra","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1237404f-8348-4b6a-9dd5-8ba99065c570","c_author":"hvg360","category":"360","description":"Helyzetkép három évvel az uniós források befagyasztása után és egy évvel a következő parlamenti választás előtt.","shortLead":"Helyzetkép három évvel az uniós források befagyasztása után és egy évvel a következő parlamenti választás előtt.","id":"20250424_Le-Figaro-magyar-gazdasag-helyzetkep","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1237404f-8348-4b6a-9dd5-8ba99065c570.jpg","index":0,"item":"6b1bfc33-f99c-4ac8-b73d-13edc8265fb0","keywords":null,"link":"/360/20250424_Le-Figaro-magyar-gazdasag-helyzetkep","timestamp":"2025. április. 24. 07:30","title":"Le Figaro: Orbán meggyengült, mert az EU pénzeket tart vissza","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d7d3688c-43ef-4047-9283-997f12cc7798","c_author":"Galicza Dorina","category":"itthon","description":"A hétfőn elhunyt egyházfőt leszámítva négy olyan személy halt meg a rendszerváltás óta, akiről nemzeti gyásznappal emlékezett meg a kormány, közülük is csak ketten voltak magyarok. Mik az emléknap kihirdetésének feltételei, milyen más események után hirdették ki és mit érzékel egy átlagember abból, ha gyásznap van? Összeszedtük a tudnivalókat.","shortLead":"A hétfőn elhunyt egyházfőt leszámítva négy olyan személy halt meg a rendszerváltás óta, akiről nemzeti gyásznappal...","id":"20250423_Nemzeti-gyasznap-Ferenc-papa-temetes-kormany-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d7d3688c-43ef-4047-9283-997f12cc7798.jpg","index":0,"item":"3af4e6a0-566e-4380-9955-28c91ac43b65","keywords":null,"link":"/itthon/20250423_Nemzeti-gyasznap-Ferenc-papa-temetes-kormany-ebx","timestamp":"2025. április. 23. 05:30","title":"Mivel jár, hogy nemzeti gyászt hirdet a kormány Ferenc pápa temetésének napjára?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b2270512-cab4-4c7c-8e3c-1c1792abb61b","c_author":"Balogh Csaba","category":"tudomany","description":"Honnan tudja egy okosóra, mennyire jól aludt a viselője? Vagy miből gondolja, hogy ideges? Tényleg képes megmondani szúrás nélkül, „ránézésre” a vércukorszintjét? A viselhető kütyükben piacvezető Huawei sencseni egészségtechnológiai központjában jártunk.","shortLead":"Honnan tudja egy okosóra, mennyire jól aludt a viselője? Vagy miből gondolja, hogy ideges? Tényleg képes megmondani...","id":"20250423_huawei-health-trusense-egeszsegugyi-funkciok-fitnesz-alvas-sencseni-kampusz","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b2270512-cab4-4c7c-8e3c-1c1792abb61b.jpg","index":0,"item":"71038d6d-76eb-4fa0-aeea-f0f3c7635eba","keywords":null,"link":"/tudomany/20250423_huawei-health-trusense-egeszsegugyi-funkciok-fitnesz-alvas-sencseni-kampusz","timestamp":"2025. április. 23. 09:00","title":"Van, aki egész nap fut meg tollasozik azért, hogy amikor ön ránéz az órájára, minél többet megtudjon magáról","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"352b6e46-0831-4213-805d-d257d2b0f909","c_author":"Horn Andrea","category":"360","description":"A hétfőn elhunyt katolikus egyházfő különös jelentőséget tulajdonított a sportnak mint az embereket és népeket egymáshoz közelebb hozó, a megbékélést elősegítő eszköznek.","shortLead":"A hétfőn elhunyt katolikus egyházfő különös jelentőséget tulajdonított a sportnak mint az embereket és népeket...","id":"20250423_ferenc-papa-sport-futball-san-lorenzo","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/352b6e46-0831-4213-805d-d257d2b0f909.jpg","index":0,"item":"5f2e0e3e-8fb1-4e4a-80c1-76ec609809a1","keywords":null,"link":"/360/20250423_ferenc-papa-sport-futball-san-lorenzo","timestamp":"2025. április. 23. 14:10","title":"A fociimádó Ferenc pápa a sportban is megtalálta a hit üzenetét","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5ed7605f-d740-443f-893c-e1be1e64d26e","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"Élesen kritizálta a nemzetgazdasági minisztert a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége. Szerintük az NGM „termelőellenes politikája” csak tetézi a száj- és körömfájás járvány hatásai miatt kilátástalan helyzetbe kerülő állattartó ágazat bajait. A gazdák már sertések százezreit nem tudják eladni, és vidéki csődhullám is fenyeget.","shortLead":"Élesen kritizálta a nemzetgazdasági minisztert a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége. Szerintük...","id":"20250424_szaj-es-koromfajas-allattarto-agazat-exportkorlatozas-mosz-nagy-marton","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5ed7605f-d740-443f-893c-e1be1e64d26e.jpg","index":0,"item":"565ee3d1-3671-4b7c-9fb2-2431b22717c6","keywords":null,"link":"/kkv/20250424_szaj-es-koromfajas-allattarto-agazat-exportkorlatozas-mosz-nagy-marton","timestamp":"2025. április. 24. 14:05","title":"Páros lábbal szálltak bele Nagy Mártonba százezer eladatlan sertés miatt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"91337f92-b15d-4951-9b31-a6da5066be46","c_author":"MTI","category":"cegauto","description":"Az eladások több mint harmada már a hibrid autóké. ","shortLead":"Az eladások több mint harmada már a hibrid autóké. ","id":"20250424_igy-valtozott-az-autopiac-itthon-es-Europaban","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/91337f92-b15d-4951-9b31-a6da5066be46.jpg","index":0,"item":"aed1035d-e29b-4d80-b1a3-75dd9d415502","keywords":null,"link":"/cegauto/20250424_igy-valtozott-az-autopiac-itthon-es-Europaban","timestamp":"2025. április. 24. 08:18","title":"Villanyautók és hibridek nyomulnak: így változott az autópiac itthon és Európában","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A modern konyhák számtalan feldolgozott élelmiszerrel vannak tele, amik jól tárolhatók, egyszerű felhasználni őket, bármikor feldobnak egy ételt, vagy a semmiből adnak egy reggelit, vacsorát. Hogyan vették át az uralmat?
Ne bízz abban az élelmiszerben, amelyiknek túl hosszú a címkéjén az összetevők leírása – ez az alapigazság mozgat egy csomó embert, aki otthon próbál meg előállítani jól ismert élelmiszereket, netán keresi azok minőségi alternatíváit. Igen, azokat, amelyeknek a leírása sokkal rövidebb.
Sorozatunkban mi is erre vállalkoztunk, egészen pontosan arra, működhet-e egyáltalán otthoni körülmények között, extra berendezések, különleges, nehezen vagy indokolatlanul drágán beszerezhető hozzávalók, tartósítószerek és adalékok nélkül reprodukálni mindennapi életünk élelmiszereit.
Így bevetettük magunkat a konyhába, ahol néha kudarcot vallottunk, néha valami egészen jó sült ki, és néha egészen közel kerültünk a bolti minőséghez. Nutellakavargatás és tésztagyúrás közben azonban felmerült a kérdés: miért is csináljuk ezt az egészet?
Miért is ragaszkodunk annyira ezekhez az ételekhez?
Miért van kultusza a legíztelenebb süteménynek? Hogyan lett az egész világ kedvence az agyoncukrozott pálmaolaj? Miért eszünk többet ömlesztett sajtból az igazinál, még akkor is, ha nem spórolunk vele? És még inkább: hogyan csúsztunk rá az ízfokozókra?
Sorozatunkban először ez utóbbiról írtunk. Hogyan uralta le egy fűszerkeverék a régió konyháját, csak mert azt ígérte, hogy zöldségekből áll és van benne vitamin – ehhez képest só és jelentős mennyiségű nátrium-glutamát (MSG) adja a mindenki számára kedves ízét.
Ez a horvát élelmiszeripar nagy találmánya, a vegeta:
Nincs még egy olyan imádott és gyűlölt fűszere a magyar konyhának, mint az ételízesítő, vagy, mondjuk ki, a vegeta. Nemrég még nem létezett konyha nélküle, elsöprő sikere egyszerre új és mégis otthonos ízének tudható be. Zöldséget viszont sokkal kevesebbet tartalmaz, mint azt várnánk. Tudunk ezen javítani otthon? Megpróbálkoztunk a lehetetlennel.
Aztán kiléptünk a kontinensről, hogy megnézzük, hogyan született a világ legismertebb gyors meleg étele, az instant ramen, amelyből évente 120 milliárd adag fogy világszerte. Amely nemcsak azt változtatta meg, ahogyan a japánok esznek és élnek, de azt is, hogyan lehet tényleg gyakorlatilag a semmiből valamit alkotni – már ha van extrudáló és egy élelmes üzletember, aki tudja, hogyan kell valamit eladni: csomagolással és egy páratlan történettel.
Nincs híresebb gyorsétel az instant rámennél, amelyből évente 120 milliárd adag fogy. A szárított tésztatömbök Japánból hódították meg a világot, így Magyarországot is, titkuk az, hogy az előkezelésnek hála pofon egyszerűen meleg ételt lehet varázsolni belőlük – cserében jóval drágább bármilyen más tésztánál. Vajon az elkészítése megy otthon is?
Meséből nincs hiány a Nutellánál sem, pedig azt gondolhatnánk, pusztán az íze és az állaga elég lenne a világsikerhez. A piemontei mogyorókrém történetét jól ismerhetjük, és még úgy is imádnivaló, ha alig valami igaz belőle. Ahogy a Nutellát is imádjuk, bármennyire kevés benne a mogyoró és sok benne a pálmaolaj:
Itálián párszor átgyalogolt a történelem, és még ha nem is feltétlenül ez jut először eszünkbe, ennek a több évszázados felfordulásnak lett egy igen pozitív hozadéka: a Nutella. Hogyan született meg a világ kedvenc mogyorókrémje a világtörténelem viharai közt – és hogyan az én konyhámban?
Aki evett már friss kenyeret, tudja, mennyire egyedi a roppanós héj, a ruganyos kenyérbél, az enyhén sós íz és a sült illat elegye. És azt is tudja, hogy bármit teszünk, másnapra mindez a legjobb minőségű kenyérnél is elmúlik. Hogyan lehet akkor megőrizni a kenyér minőségét? Adjuk alább az igényeinket, sztenderdizáljunk a végtelenségig és használjuk a kenyérpirítót! A toastkenyér több évezredes története azonban ennél sokkal több meglepetést tartogat:
Csak bedobjuk a pirítóba, megvárjuk, amíg az magától kidobja, megkenjük vajjal, és kész a reggeli. Nem véletlen, hogy a szeletelt toastkenyér meghódította a világot, sokkal régebben, mint gondolnánk. Ezen a héten a bolti lapkenyérrel kísérleteztünk, és közben megpróbáltuk kideríteni, miért hívják toastnak a koccintást.
Történet kering épp elég a kukoricapehely körül is, a legvadabb legenda az, hogy az önkielégítés megakadályozására találták ki. Az alany stimmel, az állítmány kevésbé, ám az biztos, hogy nem élvezeti cikknek szánták eredetileg a mára a világ egyik kedvenc reggelijének nevezhető gabonapelyhet. Sokkal inkább egészséges élelmiszernek, amit ma már sokan vitatnak, de igazából senkit nem érdekel.
Az élelmiszer, amelynek receptjét épp annyira befolyásolták egészségügyi megfontolások, mint szigorú erkölcsi előírások. A termék, amely évtizedekig tartó testvérháborút indított el: a Kellogg’s corn flakes története.
A modern élelmiszeripar másik csodája az ömlesztett sajt, amely jól szállítható, ugyanúgy lehet kenhető, egy falatnyi kocka vagy a hamburgeren tökéletesen olvadó szelet, mellesleg a maradék sajt felhasználását is lehetővé teszi. Miért született meg egyáltalán, mit adott nekünk a McDonald’s, és hogyan jutottunk el a magyar élelmiszeripar egyik legvitatottabb innovációjáig, a Mesesajtig?
Ami nálunk a tömlőből vagy sztaniolból elővarázsolt kenhető sajtként bújt elő az élelmiszeripar boszorkánykonyhájából, az máshol lapkasajtként uralta le a piacot. Kipróbáltuk, hogyan lesz a drága sajtból pont olyan drága, de „hígított” sajt.
Ma a világ legismertebb paradicsomszósza, pedig eredetileg semmi köze nem volt a paradicsomhoz: ez a ketchup, aminek már a neve is furcsa. A története meg még inkább. Az biztos, hogy köze van a gyarmatosítókhoz, a halakhoz, az amerikaiakhoz és a worchestershire szószhoz. És a történelem során igazából már mindent pakoltak bele, mielőtt jött Heinz, és minden megváltozott.
Eredetileg semmi köze nem volt a paradicsomhoz, ma ez a világ legismertebb paradicsomos szósza. Lehet utálni vagy szeretni, de a világ legismertebb gyorsételei szegényebbek lennének nélküle. De mi történik az égési sérüléseken túl akkor, ha otthon próbáljuk előállítani?
A magyar élelmiszeripartól kaptunk pár dolgot, amire büszkék lehetünk – a háztartási keksz nem tartozik ezek közé. Igaz, soha nem is a minőségről szólt, inkább arról, hogy legyen a magyaroknak egy olcsó, sőt, még olcsóbb csemegéjük. Most, hogy kiderült, a Győri keksz a megváltozott fogyasztói szokásokra hivatkozva beszüntette leghíresebb terméke gyártását, felidéztük, hogyan jutottunk el a vajas süteményektől az igazából csak lisztből álló kekszig.
A magyar sütőipar klasszikusában ott van az elmúlt évszázad magyar történelme – ha már vajból nem jutott belőle. Hogyan lett a Koestlin-kekszből háztartási, és ha már a Győri leállította a gyártást, pótolni tudjuk-e a hiányt a konyhában?