Jogfosztott lesz Deutsch Tamás a néppárti javaslat szerint

Jogfosztott lesz Deutsch Tamás a néppárti javaslat szerint

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Ma este tárgyalják Deutsch Tamás ügyét, miután mintegy 40 képviselő a kizárását kezdeményezte az Európai Néppárt frakciójából. Úgy tűnik, Deutsch maradhat tag, de jogfosztott lesz.

Az EUrologus birtokába jutott állásfoglalás-tervezet szerint Deutsch Tamást nem zárják ki az Európai Néppárt európai parlamenti (EP) frakciójából szerda este, azonban megvonják a frakciótagsághoz fűződő összes jogosultságát. A javaslat szerint a képviselőcsoport a következőkről határoz:

Azonnali hatállyal visszavonják azt a jogot, hogy

Az állásfoglalásban leszögezik, mélyen aggasztónak találják Deutsch Tamás kijelentéseit, amelyek ellentmondanak az európai kereszténydemokráciának és a Néppárt értékeinek. A kizárására vonatkozó javaslat pedig továbbra is “az asztalon marad”.

Kijelentik azt is, hogy a Fidesz megnyilvánulásai nem felelnek meg az Európai Néppárt alapvető meggyőződésének, nevezetesen "az európai integráció, a jogállamiság, a független igazságszolgáltatás, a politikai beavatkozástól mentes média, a civil társadalom támogatása, az emberi jogok és az összes kisebbség védelmével" kapcsolatos elvárásoknak.

Felszólítják az összes fideszes EP-képviselőt, hogy gondolkodjanak el azon, megfelel-e politikai meggyőződésük a Néppárt értékeinek. Az Európai Néppárt vezetését pedig arra kérik, hogy amint az egészségügyi helyzet engedi, azonnal döntsenek a Fidesz kizárására vonatkozó javaslatról.

Háromszor kért bocsánatot

A fideszeses politikussal szemben Othmar Karas, osztrák frakciótársa adott be egy indítványt. Mindezt azért, mert Deutsch két tévéinterjúban is arról beszélt, hogy Manfred Weber frakcióvezető egyik kijelentése a náci Gestapo és a magyar kommunista titkosrendőrség, az ÁVO módszereire emlékeztetnek.

Deutsch Tamás rövid időn belül háromszor kért bocsánatot szavai miatt, legutóbb éppen kedden, amikor közleményében azt írta:

"Nem állt szándékomban senkit sem megsérteni – sem képviselőcsoportunk vezetőjét, sem frakciónk akár egyetlen tagját is, sem pedig a politikai családunkat. A megfogalmazás helytelen volt a részemről, amiért elnézést kérek. Az általam használt szerencsétlen összehasonlítást visszavonom.”

Hozzászólások