Brüsszelben sem tudják, hátrányos-e a magyaroknak, hogy a vakcinaigazolásban nincs típus

Brüsszelben sem tudják, hátrányos-e a magyaroknak, hogy a vakcinaigazolásban nincs típus

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Szűcs Ágnes (EUrologus)
Tetszett a cikk?

Januárban elfogadták az oltási igazolásról szóló uniós ajánlást, amelyben elvártak egy minimális adatmennyiséget.

Az európai uniós kormányok még január 21-én elfogadták az Európai Bizottság ajánlását, miszerint az oltási igazolásokban kötelező a vakcina típusát és márkáját feltüntetni – tájékoztatta a hvg.hu-t az Európai Bizottság egészségügyekért felelős szóvivője, Stefan de Keersmaecker. A szóvivő arra is emlékeztetett, hogy az uniós állam- és kormányfők januári és múlt heti videokonferenciájukon is megállapodtak abban, hogy tovább dolgoznak a közös európai megoldásra épülő oltási igazoláson.

Ennek ellenére szombaton a magyar kormány egy olyan rendeletet hirdetett ki, melynek értelmében nem szerepel majd a magyarok dokumentumában, milyen típusú oltást kaptak. "Az uniós nyilvántartási rendszeren kidolgozásának ebben a korai szakaszában még nem lehet pontos részleteket tudni" – magyarázta a szóvivő. Így jelenleg azt sem lehet megítélni, megkülönböztetés érheti-e a magyarokat amiatt, hogy az oltásuk típusáról a kormány nem szolgáltat adatot az EU-nak.

Az tény, hogy a januárban az uniós kormányok által elfogadott bizottsági útmutató jogilag nem kötelezte Budapestet arra, hogy a vállalását be is tartsa. De

az ajánlásnak éppen az a lényege, hogy az uniós államok különböző okmányait egymás között elfogadhatóvá tegye azzal, hogy az okmányok tartalma azonos, megkövetel egy minimális adatmennyiséget. A vakcina típusa és márkaneve kötelező ezen ajánlások szerint

– hívta fel a figyelmet De Keersmaecker.

A Bizottság tisztviselője azt is kiemelte, hogy az uniós intézmény támogatást nyújt az uniós államoknak az úgynevezett "bizalmi keret" létrehozásához, vagyis ahhoz, hogy "hiteles Covid–19-igazolásokat állítsanak ki, melynek az eredetét és érvényességét bizonyítani lehet. Így lehetséges az igazolásokat egymás között elfogadtatni és a rendszerbe vetett bizalmaz fenntartani" – tette hozzá.

Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke hétfőn jelentette be, hogy még márciusban bemutatják a Digitális Zöld Igazolásról szóló uniós jogszabály-tervezetet. A dokumentum minden bizonnyal tartalmazni fogja a fenti ajánlásokban szereplő bizalmi elveket és formai kritériumokat is.

Azonban úgy tűnik, nem csak Magyarországnak vannak gondjai az uniós utazási okmány ötletével. Sophie Wilmes belga külügyminiszter hétfőn Twitteren fejtette ki, "szó sem lehet arról, hogy az oltási igazolást a szabad európai utazáshoz kössék".

Hozzászólások