Tetszett a cikk?

A pilseni sör és a karlsbadi keserűlikőr után Csehország talán harmadik legismertebb élelmiszeripari exportcikke az Olmützi kvargli. Pedig nem is ott készítik.

© Vétek György
A kvargli (németül quargel, csehül tvarůžky) rúzsflórával érlelt pogácsasajt, amelyet sovány aludttejtúróból készítenek. Sajtviszonylatban alacsony a zsírtartalma, ezért azok is bátran fogyaszthatják, akik kalóriatáblázattal ülnek le minden étkezéshez. A tradicionális gyártástechnológiának köszönhetően érése során pikáns illat és aroma képződik, ami nem biztos, hogy azonnal elnyeri mindenki tetszését.

Egykoron Olomouc – vagy ahogyan nagyanyáink nevezték: Olmütz – környékén sokfelé érlelték, de ma már csak az 1876-ban alapított lošticei sajtgyárban készítik. Itt viszont számos változatban. Az alapvariációkon (kis- illetve nagyobb pogácsa, lyukas pogácsa, pálcika) kívül ízesített – fokhagymás, paprikás, szalámis stb. –, érlelt, pácolt „kvarglisaláta” is kapható, valamint némileg szelídített illatú ömlesztett kockaformájú, s még tubusos is.

© Vétek György
A morvaországi városka legnagyobb idegenforgalmi attrakciója is ehhez a sajthoz kapcsolódik. Minden évben megtartják Kvargli-király napját, ami egy egész napos eszem-iszom-vigadalom. A kvargli konyhai felhasználása is igen változatos: salátákba, melegszendvicsekhez, bundázva/rántva, csőben sütve egyaránt ízletes. Erről tüstént meggyőződhet az, aki betér a gyárral szomszédos U Coufalů panzió éttermébe, ahol az étlapon egy egész oldalt szentelnek a kvarglival készült ételeknek: bő tucatnyi sajtos fogás közül lehet választani. Végezetül pedig a nap 24 órájában be lehet vásárolni a – panzió-étterem kapujában álló – világ első és talán mindmáig egyetlen kvargli automatájából.

Vétek György
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Gasztro

A kék színt egészségesnek gondolják a fogyasztók

Egy neves színszakértő bevonásával végzett felmérés azt derítette ki, hogy az egészségtudatos európaiak a kék csomagolású élelmiszereket választják - függetlenül attól, mi van a csomagolásban.

Gyimesi Zsuzsa Gasztro

Lustamenü: Tavaszjáró gulyás

Piros betű ugyan nem jelzi a naptárban, de április 24. mindig is jeles ünnep volt a magyar néphitben. Ilyenkor, azaz Szent György napján csuda dolgok történnek.

MTI Gasztro

Sajtparádé és pincérverseny

Száz nemes sajt közül válogathatnak a vendégek az egyik belvárosi ötcsillagos szállodában. A most zajló francia kulináris és kulturális programoknak keretében a sajtparádé mellett jótékony célú pincérversenyen mérik össze tudásúkat a legjobbak.

Vélemény

Magyar ízek: izraeli bombasiker

Izraelben az utóbbi hónapokban reneszánszát éli a magyar konyha, miután egy fiatalember, Ofer Vardi, hetente megjelenő recept-rovatot nyitott az ország legnépszerűbb portálján, a yneten. Nemcsak az ételrecepteket tálalja fel, hanem családi történeteivel, nagyszülei emlékével is fűszerezi a „lakomát”. Mára hatalmas olvasó és főzőtábort szerzett magának és étkeinek.

Gasztro

A szezon királynője: a spárga

A legnagyobb tápértékű zöldség a spárganövény fiatal hajtása, amit sípnak hívnak. A francia spárgasíp színe ibolyaszínű, de az íze ugyanolyan, mint a fehéré. A zöld spárga úgy „születik”, hogy a növény kibújik a földfelszín alól, és a napfény hatására színt vált. Áprilistól júniusig tart a szezonja. Az ötletes spárgarétes zöldspárga mártással és spárga pesztóval receptet Ványi László mesterszakácstól tudhatunk meg.

Gőgh Csilla Gasztro

Ízek, amelyekért érdemes meghalni

Már vártuk. Máshonnan nem is indulhatna el a legújabb antitrend őrület, mint az egészségmániás Amerikából. Állítólag államok szerte egyre többen követik az arizonai Tempe város Heart Attack - Szívroham - grilljének a filozófiáját: „ Ízek, amelyekért érdemes meghalni.”