Tetszett a cikk?

A pilseni sör és a karlsbadi keserűlikőr után Csehország talán harmadik legismertebb élelmiszeripari exportcikke az Olmützi kvargli. Pedig nem is ott készítik.

© Vétek György
A kvargli (németül quargel, csehül tvarůžky) rúzsflórával érlelt pogácsasajt, amelyet sovány aludttejtúróból készítenek. Sajtviszonylatban alacsony a zsírtartalma, ezért azok is bátran fogyaszthatják, akik kalóriatáblázattal ülnek le minden étkezéshez. A tradicionális gyártástechnológiának köszönhetően érése során pikáns illat és aroma képződik, ami nem biztos, hogy azonnal elnyeri mindenki tetszését.

Egykoron Olomouc – vagy ahogyan nagyanyáink nevezték: Olmütz – környékén sokfelé érlelték, de ma már csak az 1876-ban alapított lošticei sajtgyárban készítik. Itt viszont számos változatban. Az alapvariációkon (kis- illetve nagyobb pogácsa, lyukas pogácsa, pálcika) kívül ízesített – fokhagymás, paprikás, szalámis stb. –, érlelt, pácolt „kvarglisaláta” is kapható, valamint némileg szelídített illatú ömlesztett kockaformájú, s még tubusos is.

© Vétek György
A morvaországi városka legnagyobb idegenforgalmi attrakciója is ehhez a sajthoz kapcsolódik. Minden évben megtartják Kvargli-király napját, ami egy egész napos eszem-iszom-vigadalom. A kvargli konyhai felhasználása is igen változatos: salátákba, melegszendvicsekhez, bundázva/rántva, csőben sütve egyaránt ízletes. Erről tüstént meggyőződhet az, aki betér a gyárral szomszédos U Coufalů panzió éttermébe, ahol az étlapon egy egész oldalt szentelnek a kvarglival készült ételeknek: bő tucatnyi sajtos fogás közül lehet választani. Végezetül pedig a nap 24 órájában be lehet vásárolni a – panzió-étterem kapujában álló – világ első és talán mindmáig egyetlen kvargli automatájából.

Vétek György

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gasztro

A kék színt egészségesnek gondolják a fogyasztók

Egy neves színszakértő bevonásával végzett felmérés azt derítette ki, hogy az egészségtudatos európaiak a kék csomagolású élelmiszereket választják - függetlenül attól, mi van a csomagolásban.

Gyimesi Zsuzsa Gasztro

Lustamenü: Tavaszjáró gulyás

Piros betű ugyan nem jelzi a naptárban, de április 24. mindig is jeles ünnep volt a magyar néphitben. Ilyenkor, azaz Szent György napján csuda dolgok történnek.

MTI Gasztro

Sajtparádé és pincérverseny

Száz nemes sajt közül válogathatnak a vendégek az egyik belvárosi ötcsillagos szállodában. A most zajló francia kulináris és kulturális programoknak keretében a sajtparádé mellett jótékony célú pincérversenyen mérik össze tudásúkat a legjobbak.

Vélemény

Magyar ízek: izraeli bombasiker

Izraelben az utóbbi hónapokban reneszánszát éli a magyar konyha, miután egy fiatalember, Ofer Vardi, hetente megjelenő recept-rovatot nyitott az ország legnépszerűbb portálján, a yneten. Nemcsak az ételrecepteket tálalja fel, hanem családi történeteivel, nagyszülei emlékével is fűszerezi a „lakomát”. Mára hatalmas olvasó és főzőtábort szerzett magának és étkeinek.

Gasztro

A szezon királynője: a spárga

A legnagyobb tápértékű zöldség a spárganövény fiatal hajtása, amit sípnak hívnak. A francia spárgasíp színe ibolyaszínű, de az íze ugyanolyan, mint a fehéré. A zöld spárga úgy „születik”, hogy a növény kibújik a földfelszín alól, és a napfény hatására színt vált. Áprilistól júniusig tart a szezonja. Az ötletes spárgarétes zöldspárga mártással és spárga pesztóval receptet Ványi László mesterszakácstól tudhatunk meg.

Gőgh Csilla Gasztro

Ízek, amelyekért érdemes meghalni

Már vártuk. Máshonnan nem is indulhatna el a legújabb antitrend őrület, mint az egészségmániás Amerikából. Állítólag államok szerte egyre többen követik az arizonai Tempe város Heart Attack - Szívroham - grilljének a filozófiáját: „ Ízek, amelyekért érdemes meghalni.”

A játékok alapján lövi be a Sony, milyen gyorsan pörögjön a PlayStation 5 ventilátora

A játékok alapján lövi be a Sony, milyen gyorsan pörögjön a PlayStation 5 ventilátora

Új funkciókat kapott a Photoshop, az egyik a fekete-fehér képeket színezi ki

Új funkciókat kapott a Photoshop, az egyik a fekete-fehér képeket színezi ki

Emelkedni kezdett a halálozások száma, de így is kisebb lett a természetes fogyás

Emelkedni kezdett a halálozások száma, de így is kisebb lett a természetes fogyás