szerző:
Vétek György
Tetszett a cikk?

Minden borban tükröződik a borász karaktere - vallja Bock József, a vezető villányi borász-triumvirátus tagja, aki éppen tíz esztendeje lett az év borásza, s azóta számos hazai és nemzetközi elismerést gyűjtött be. Meg merte tenni azt, amit Magyarországon más borász még soha: ha szűkebb nyilvánosság előtt is, de végigkóstoltatta tizenöt évjárat borát – a Bock Cuvée-t 1991-től 2005-ig.

Pincészetének „zászlósborát”, a Bock Cuvée-t kóstolgatva, az ízekben érezzük a mestert:  tekintélyes férfiú, élvezi az élet örömeit, és egy kis huncutságtól sem riad vissza. Ugyanakkor bátor is. Meg merte tenni azt, amit Magyarországon más borász még soha: ha szűkebb nyilvánosság előtt is, de végigkóstoltatta  tizenöt évjárat borát – a Bock Cuvée-t 1991-től 2005-ig.

Engedte, hogy a borértő és/vagy borszerető publikum utólag válasszon magának kedvencet a másfél évtized terméséből. A cél az volt, hogy utólag is megerősítse, vagy akár megkérdőjelezze a korábbi elismeréseket, felfedezze az esetleg méltatlanul „elfeledett” évjáratokat.

A Bock bisztróban és a Corinthia Grand Hotelben a napokban tartott két vertikális borkóstoló arra is kiváló alkalmat adott, hogy az igazán hozzáértők nyomon követhessék az időközben bekövetkezett technológiai változásokat. A cuvée mai karakterének kialakulását, vagy éppen azt, milyen hatással bírt, amikor a két alapbor, a Cabernet Sauvignon és Cabernet Franc mellé Merlot is társult.

A borkóstolókat természetesen vacsora előzte meg, amelyre a menüt  Bíró Lajos /a Bock bisztró, Múzeum Kávéház séfje/ komponálta, a nagy borokhoz méltó rafinált kulinaritással: pacal carbonare parmezánhabbal és pörkölt, „ahogyan Bock József szereti”. Ez utóbbi háromféle húsból készült, háromféle technológiával: sous vide marhapofa, confitált marhanyelv és posirozott borjúín alkotta a kompozíciót.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Gasztro

Az Első Pesti Borrandevú

A tavalyi két, nagy sikerű fesztivál után az idén márciusban a Falk-Art-tal nyitották a szezont a galériások. Legutóbb április 12-én a Pintér Galériában került sor az Első Pesti Borrandevúra.

hvg.hu Gasztro

Kié a legjobb pálinka?

Ismét bizonyítottak a hazai párlatok a szakma legnagyobb közép-európai versenyén, a Destillata 2007-en. Magyarország – akárcsak tavaly – bronzérmes lett az összesítésben.

MTI Gazdaság

Zöld utat kapott a bormarketing

Egy hosszú ellentmondásos folyamat lezárásaként hétfőn megoldódott a bor közösségi marketingjének magyarországi finanszírozása. A járulékfizetésből számottevő bevétel előreláthatóan csak ez év utolsó negyedévében várható.

hvg.hu Gasztro

Elnökválasztástól a borfaluig

A borról mindenkinek jó élményei vannak. Legyen szó a Magyar Szőlő-és Bortermelő Szövetség új elnökéről, a magyar-szlovák borúrtól vagy egy borfaluról Veszprémben, a lényeg, hogy szervesen kapcsolódjon a borokhoz...