szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Idén is reflektorfénybe kerül a magyar pálinka: május 10. és 13. között a Budapesti Pálinka Fesztiválon 23 főzde 300 féle pálinkát kínál a Városháza Parkban.

A mai napig előfordul, hogy a vendéglátó helyek itallapján a pálinka címszó alatt hivatalosan már nem pálinkának minősülő szeszesitalt kínálnak, ezért a Magyar Pálinka Marketing Kht. meghívta a magyar vendéglátó- és szállodaipar, valamint a kereskedelem képviselőit, hogy  tájékoztassák a szakmát a pálinka és a pálinkaszerű szeszesitalok közötti különbségekről. A fesztivál május 10-én ezzel a szakmai nappal kezdődik.

A fesztiválon számos pálinka megkóstolható és megvásárolható. A jó hangulatról többek között zenei programokkal gondoskodnak a szervezők. Május 10-én, pénteken a Trio Midnight nevű zenekar lép színpadra, majd Tóth Vera énekel.

A szombat a világzene jegyében telik majd, kora délután klezmerrel, majd balkáni ritmusokkal szórakoztatják a közönséget. Fellép a világzene egyik képviselője Nikola Parov, valamint a Váradi  Roma Café. Május 13-án, vasárnap utcabálra számíthatnak az érdeklődők.

MTI

Mi a pálinka?
A pálinka Magyarországon termett vagy termesztett, kiváló minőségű, válogatott gyümölcsök lepárlásával készül, míg a pálinkához hasonló szeszes italt tiszta szeszből, aromák hozzáadásával állítják elő. Míg a párlatban lehetnek a fölről szedett gyümölcsök is, addig  a pálinka kízárólag teljesen egészséges szemekből készülhet.

A legegyszerűbben a hátcímke megfigyelésével deríthető ki, hogy valóban pálinkát tartalmaz-e a palack. Amennyiben az összetevők között tiszta szesz, aroma, ízfokozó, karamell, színezék, vagy más segédanyag szerepel, csak pálinkára hasonlító szeszes italról lehet szó.

Akinek jó a szaglása, már az illatok alapján is rájöhet, hogy milyen itallal van dolga. A pálinkát tiszta, gyümölcsre jellemző, virágos, fűszeres illatok kísérik, míg a pálinkaszerű szeszes italt nem kellemes, szúrós szagok (ragasztó, hígító, aceton) jellemzik. Ugyancsak rendkívül jó módszer a különbségtételre a szárazpróba.

A pálinka elfogyasztását követően a pohárban a gyümölcsre jellemző lekváros illatok maradnak. A pálinkához hasonló szeszes ital szárazpróbája során az aromák elillannak. Pálinkakóstolásánál harmonikus, karakteres, hosszantartó gyümölcsös ízek maradnak a szájban, ha viszont a nedű csak hasonlít a pálinkára, diszharmonikus, nehéz, főtt, kozmás, dohos-savanykás ízérzetet kelt.

  


















HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Kovács Gábor Gasztro

A hollandok trappistája

Évszázadokkal ezelőtt még Európa számos kolostorában főztek sört. A sajtjukról is híres trappisták a legismertebb sörfőző barátok. Belgiumban öt trappista kolostorban készítenek sört a szerzetesek, a hatodik a határ túloldalán, Hollandiában található.

MTI Gasztro

Naspolyapálinka és társai

Pálinka? Akkor biztos szilva, körte vagy barack, gondoljuk. Ám bodzából, naspolyából, somból, berkenyéből vagy galagonyából is remek pálinka készülhet.

Gőgh Csilla Gasztro

Mindenkiből lehet borkóstoló III.

Hogy ki, melyik fajtájú és színű bort részesíti előnyben, ízléstől és a mellé felszolgált ételtől függ. Egyes vélekedések szerint bonyolultabb a fehér borból nagyot alkotni, mert míg a vörös szőlő íze, illatjegyei meghatározóvá teszik a karakterét, a fehér szőlőhöz nagyon kell érteni, hogy előcsaljuk a megfelelő ízt.

Gőgh Csilla Gasztro

Mindenkiből lehet borkóstoló II.

Szín, íz, illat, és ezek tökéletes kombinációja - egy borkostolónak a minőség számos ismérve alapján kell osztályoznia a vizsgált nedűt. Előny, ha valakinek jók az érzékszervei és ha van már mögötte némi tapasztalat.

hvg.hu Gasztro

Kié a legjobb pálinka?

Ismét bizonyítottak a hazai párlatok a szakma legnagyobb közép-európai versenyén, a Destillata 2007-en. Magyarország – akárcsak tavaly – bronzérmes lett az összesítésben.

Kovács Gábor Gasztro

A jó sör nemcsak ízletes, hanem szép is

Mitől jó egy sör? Az igazi műkedvelők erre a kérdésre kapásból tudják a választ: ha jól esik inni, a habja tartós és finom állagú, íze harmonikus és tiszta.

MTI Gazdaság

Zöld utat kapott a bormarketing

Egy hosszú ellentmondásos folyamat lezárásaként hétfőn megoldódott a bor közösségi marketingjének magyarországi finanszírozása. A járulékfizetésből számottevő bevétel előreláthatóan csak ez év utolsó negyedévében várható.