szerző:
Gőgh Csilla
Tetszett a cikk?

Nincs abban semmi kivetnivaló, ha egy étterem a turistákból akar megélni. Főleg, ha a Váci utcában működik. Mindenféle kapható, a kérdés csak az, meg tudjuk-e fizetni, s megéri-e.

© Gőgh Csilla
Megfejthetetlen, miért gondolja magát thaiföldinek egy étterem, ahol erre semmi más nem utal, mint a bordó falakra kiakasztott Buddha-fejszobrok és a barna sárkány-fafaragványok.

Ezeket leszámítva észre sem vennénk, hogy a Pataya-ban járunk. Főleg mostanság. Mivel nyáron az élet színtere a terasz, nem csoda, hogy az amúgy hangulatosnak mondható belső rész kong az ürességtől. Ezt a részt kizárólag a pincérlányok látogatják, de ők is csak ritkán, mert a felszolgálás mellett bizonyára a vendégcsalogatás és -leszólítás is a munkakörükhöz tartozik. Igaz, ezt sem  bízzák csak rájuk, mert a terasz szélén hatalmas "megállítótáblán” jól fotózott, étvágygerjesztő magyaros ételek sorakoznak - ám arra figyelhettek volna a dizájnerek, hogy a képek aljáról a dátumot eltüntessék. Az étlapon is ugyanezeket a fotókat találjuk - már ha egyáltalán eljutunk odáig, hogy ebédelnénk, vacsoráznánk egy olyan helyen, ahol egy presszókávéért 460 forintot kérnek el. Még akkor is, ha ebben az esetben kitűnő minőségről van szó. De hát errefelé a többi éttermes is ezt teszi… Ha csak a sétálórész varázsa miatt ülünk be, jól elvagyunk. Forgalmas sétálóutca, felkapott, elegáns környék, népszerű a hozzánk látogató turisták körében. Az európai normákhoz egyelőre leginkább áraival közelít.

Életeltárlat:
Az előételek között a gulyásleves és a halászlé bizonyára kedvelt a turisták körében - de ők vagy mi rendelünk egy tengertől távoli helyen, a flaszteron chilis, óriás garnélanyársat? A tonhalsaláta törmelékes tonhalból 1800 forintért kicsit túlzás. A frissensültek és a főételek nagy választéka zavarba ejtő színességet, egyben összevisszaságot mutat. A minimum, hogy hezitálunk a marhapörkölt és a kapros mártásos lazacfilé  között. Az elmaradhatatlan kedvenc magyar energiabombák, mint a somlói galuska és a Gundel-palacsinta, természetesen itt is kipipálandók.

 

© Gőgh Csilla
Jellemzők:
Egy fő átlagfogyasztása itallal kb.: 8000-9000 ft.
Egy presszókávé ára: 460 Ft.
Hangulat: nyári kiülős, laza
Konyha: főleg magyar, de nemzetközi ízek is megtalálhatók
HVG tetszési index (max. 10X): XX
Étterem: X  Bár:  Egyéb:
Bankkártyák elfogadása: minden
 
Elérhetőség:
Cím: Budapest, V. ker. Váci utca 65.
Tel.: 06-1-235-05-55
Nyitva: 10-22 óráig

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Gőgh Csilla Gasztro

Cheho: bevetés előtti hangulatalapozó

A budapesti Soho-nak vagy Broadway-nek nevezett Nagymező utcában "rejtőzködő" Cheho nem tipikus étterem, inkább a sportközvetítésekért rajongók találkozóhelye, a hétvége esti életének kiindulópontja. Lehetne kicsit többféle - főleg meleg - étel, de azért szerethető.

Gőgh Csilla Gasztro

Uszályétterem a Dunán

A veszteglő dunai uszályra épített Spoont nem a lapos pénztárcájú embereknek találták ki, az étterem mégsem panaszkodhat vendégforgalmára: felkapott hely lett Budapesten.

Gőgh Csilla Gasztro

Mentaterasz inkognitóban

A hajdani Paksi halászcsárda alapos átalakuláson ment keresztül, mire tavaly decemberben megnyílhatott Mentaterasz néven az utóda. A névadás okára nem sikerült rájönnünk, talán a menta frisseségét akarják mintául venni a komplexum tulajdonosai.

Gőgh Csilla Gasztro

Minden időben Tisza cipőben szürcsöljük a Meggy Márkát

A Liszt Ferenc tér mára a gasztronomok mumusává vált. Főleg nyáron aggasztó a helyzet errefelé, legalábbis, ami a vendéglátást illeti. Ilyenkor mindegy, hogy mit, ki, milyen áron és hogyan kínál, a tér tömve van. A népek csak jönnek , jó mélyeket szívva e sajátos városi szubkultúra levegőjéből. Szó sincs arról, hogy egy bizonyos étteremhez ragaszkodnának, kulináris kalandokat keresnének. A Menza talán kivétel. Mindenestre üdítő színfolt a tér palettáján.

Kovács Gábor Gasztro

Haxen Király Sörház-Étterem

Autentikus díszletek között ehetjük degeszre magunkat csülökkel és más bajor finomsággal, sőt hozzá még néhány korsó aljára is nézhetünk. A sörválaszték itt gazdag.

Gőgh Csilla Gasztro

Bor, mámor, Bock bisztró

„Kinek az étel öröm, öröm az élet is”- Alexander Brody idézetét olvashatjuk a bisztró heti menüt kínáló táblája fölött. Ez sok mindent elárul a Bock filozófiájáról.