szerző:
Gyimesi Zsuzsa
Tetszett a cikk?

Pentekosztesz – lehetne egy görög szakács is, vagy egy jó kis mediterrán fogás, de a gasztronómiában még senkit sem ihletett meg a jelentése: ötvenedik. Viszont a Pünkösd tőle örökölte a nevét, lévén mozgó ünnep, mindig ötven nappal húsvét után. A régiek rendesen ettől a naptól jegyezték a nyár bevonulását.

 

Pünkösdkor a régiek fohászkodtak a bő termésért, fehér galambokat reptettek az új élet köszöntésére, a lányok-asszonyok bíbor vörös ünneplőt öltöttek, pünkösdi rózsa nyílt a fiúk gomblyukában. A legvitézebb legények közül pünkösdi királyt, a legédesebben mosolygó lánykákból pünkösdi királynét választottak. S persze ettek jó nagyokat: ökröt, bárányt, libát sütöttek, csirkét rántottak. A pecsenyékhez uborkasaláta, utánuk valamely  édes tészta dukált, melynek mindenképpen sárgának kellett lennie, mint az érett kendernek. Belegondolni is rémes, micsoda sürgés-forgással járt ez a fehérnépek körében. S még azt állították – biztos csak a férfiak -, hogy ez az utolsó alkalom a pihenésre, szórakozásra a nagy, nyári munkálatok előtt.
 
Márpedig a nyár bevonulása nekem inkább azt jelenti, hogy a lehető legrövidebb időt töltsem a konyhában. A produktumot pedig, ami kikerül onnan, élvezzük a szeretteim. Igen alkalmas erre például az egyben sült hús kolbásszal töltve. Hidegen-melegen egyaránt jó.

Veszek másfél-két kiló sertéscombot, dagadót, esetleg kicsontozott karajt /egyben/, felszúratom a hentessel, hogy otthon csak bele kelljen gyömöszölnöm a méretes lángolt kolbászt. S már fektethetem is egy kuktába  vegetával - ha nem sómentes, akkor csínján bánok vele - sóval, borssal, morzsolt kakukkfűvel bedörzsölve. Egy szép sárga paprikát, egy fej hagymát, néhány kövér fokhagymagerezdet mellé dobok, szétmorzsolt leveskockával meghintem, fél deci víz- fél deci olaj keverékével leöntöm. Forrás után takaréklángra teszem, majd belekukkantok a kuktába, és ha elégedett vagyok az eredménnyel, megfordítom a húst. Innen már csak negyedóra, és diadalmasan kiemelhetem a gusztusosan iruló-piruló, omlós, ám még sem elalélt sültet. Az uborkasaláta már  néhány perc alatt elkészül. 

Akár még egy sárga sütemény is belefér a programba, ami olyan egyszerű, hogy még én sem tudom elrontani. Másfél bögre cukrot kikeverek két tojással, beledolgozok két bögre lisztet, bő fél bögre olajat, egy doboz natúr joghurtot. Alaposan kikent, morzsázott tepsibe öntöm. Előmelegített sütőben fél óra alatt kész. Fahéjas cukorral meghintve, esetleg egy tálka friss eperrel nem is kínálom: megtalálja magától is házi népem.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Gasztro

A szezon királynője: a spárga

A legnagyobb tápértékű zöldség a spárganövény fiatal hajtása, amit sípnak hívnak. A francia spárgasíp színe ibolyaszínű, de az íze ugyanolyan, mint a fehéré. A zöld spárga úgy „születik”, hogy a növény kibújik a földfelszín alól, és a napfény hatására színt vált. Áprilistól júniusig tart a szezonja. Az ötletes spárgarétes zöldspárga mártással és spárga pesztóval receptet Ványi László mesterszakácstól tudhatunk meg.

Gasztro

Kvargli kavalkád

A pilseni sör és a karlsbadi keserűlikőr után Csehország talán harmadik legismertebb élelmiszeripari exportcikke az Olmützi kvargli. Pedig nem is ott készítik.

Gyimesi Zsuzsa Gasztro

Lustamenü: Tavaszjáró gulyás

Piros betű ugyan nem jelzi a naptárban, de április 24. mindig is jeles ünnep volt a magyar néphitben. Ilyenkor, azaz Szent György napján csuda dolgok történnek.

hvg.hu Gasztro

A séf tippje: az eper frissen, önmagában jó

Az eper annak idején Ázsiából elterjedve hódította meg az élvezeteket kedvelő klasszikus görögöket. Már ők is tudták, könnyen erjedő gyümölcs lévén nem tanácsos mézzel édesíteni. De cukrozni is fölösleges.

Gyimesi Zsuzsa Gasztro

A sonkavég diadala - Hogyan főzzünk gyorsan, jót?

Fogadjunk, hogy a legtöbb háztartásban nemcsak a csoki nyuszikat, de a sonkamaradékokat is kerülgetjük ilyen tájt. Mert igenis eljő az idő, amikor a legelszántabb ragadozó sem képes több füstölt holmit magába gyűrni. Egy darabig darvadozhat a hűtőben, de a legközelebbi hétvégén bámulatos átváltoztatásával könnyedén megúszhatjuk az ebédet. Sonkát sonkával.

Itthon

Ki vagy? – megmondom az étrendedből

A Gfk Piackutató kétévenként készíti el felmérését a táplálkozási szokások változásáról. Az idei felmérés több meglepő adattal szolgált: egyre többen választják a vacsorát fő étkezésnek, egyre többen „nassolnak” két étkezés között, és egyre jobban eltérnek a lakosság különböző szegmenseinek étkezési szokásai.

Gasztro

Jövőre üzletet nyit Budapesten a Starbucks

Információink szerint a világhírű kávézólánc, a Starbucks legkésőbb 2008-ban megnyitja első üzleteit hazánkban, együttműködve a wroclawi AmRest (American Restaurants) céggel. A vonatkozó előszerződést aláírták, az előkészületek megkezdődtek.

Vélemény

Magyar ízek: izraeli bombasiker

Izraelben az utóbbi hónapokban reneszánszát éli a magyar konyha, miután egy fiatalember, Ofer Vardi, hetente megjelenő recept-rovatot nyitott az ország legnépszerűbb portálján, a yneten. Nemcsak az ételrecepteket tálalja fel, hanem családi történeteivel, nagyszülei emlékével is fűszerezi a „lakomát”. Mára hatalmas olvasó és főzőtábort szerzett magának és étkeinek.