szerző:
Szikora Katalin
Tetszett a cikk?

Európa legnagyobb gasztronómiai fesztiváljára kerül sor "A magyarok nagy asztala" címmel június 28. és július 1. között a Budai Várban.

A gasztronómiai szakma először rukkol ki ilyen nagyszabású fesztivállal, amelynek ötletadója és fővédnöke az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend. Nagymestere, Benke László jegyzi a lovagok tavaly márciusi felavatására elkészült, "A magyarok nagy asztala" című, monumentális gasztronómiatörténeti művet, amely névadója és tartalmi alapja a június végi fesztiválnak.

© www.lacibacsi.hu
A fesztiválon a látogatók végigkóstolhatják a hagyományos magyar konyha ízeit a honfoglalástól a reneszánszon, a reformkoron át napjainkig. Ezer év jellegzetes ételeit a korabeli látványkonyhákat felidéző sátrakban, korhű öltözékekben készítik a szakácsok. A Szent György utcában, a Koldus kapunál kezdődik majd a kulináris kalandozás Árpád fejedelem korszakával. Ezen a helyszínen cserép főzőbográcsban sóval, borssal, hagymával, fokhagymával ízesített vad- és lóhúsokat főznek. A Hunyadi udvarban a középkor elevenedik meg, a konyhák királyai mutatkoznak be Borsodtól Somogyig, Békéstől Barcsig, Bihartól Budáig. A reneszánsz és a barokk konyhán megkóstolhatjuk a főurak és a főpapok nemesi ételeit éppúgy, mint a böjti eledeleket. A Savoyai teraszon az 1800-as éveket elevenítik fel a csárdák, vendéglők, kávéházak, csemegekészítők.

 A 64 négyzetméteres színpadra épített konyhán megrendezik az Európai Unió első szakácspárbaját. A Barokk kapu környékén az esemény fővédnökének, az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend tíz ágazatának képviselői mutatkoznak be. A Keleti felvezető sétányon a gasztronómiához kapcsolódó technikai felszerelésekkel, ruhákkal, kiadványokkal ismerkedhetnek meg a látogatók. Az Újvilág-kertben a határon túli magyarok, a nemzetiségek konyháit állítják fel. Lesz bolgár uborkaleves, varsói fánk, zsidó almás macesz. A gasztronómiai élményeket a nemzetiségek színpadi programjai, zenéi, táncai egészítik ki.
  
 A felnőtt napijegy 1200 forintba kerül; ebben benne lesz három darab, egyenként 100 forintos kóstoló jegy. A 14 éven aluli gyerekeknek és a nyugdíjasoknak a napijegy ára 300 forint. A fesztivál ideje alatt esténként az Oroszlános udvarban lesznek a rendezvény tematikájával harmonizáló gálaműsorok. Június 28-án a NOX lép fel, másnap az ExperiDance Ezeregyév című tánckoreográfiája kerül műsorra. Június 30-án a Rajkó zenekar koncertjét gálavacsorával kötik össze, a fesztivál utolsó napján pedig operettgálát tartanak. A szervezők célja, hogy rangos, hagyományteremtő, szakmailag hiteles, ugyanakkor szórakoztató legyen a gasztronómiai fesztivál, amit a Fővárosi Önkormányzat támogat.


© www.lacibacsi.hu
Guinnes-rekord méretű könyv: A magyarok asztala
Benke László olimpiai bajnok mesterszakács és Gribek Lajos készítette A magyarok asztala című könyvet, amely méretében és tartalmában is a legnagyobb, legátfogóbb összefoglalása a magyar gasztronómia történetének. Az eredeti, szürkemarhabőrbe kötött példány 100 x 70 centiméteres, de kiadták kisebb változatait is. Külső borítóján a diófa domborművet Simmer Sándor fafaragó készítette, feliratához 14 karátos aranyszálat használtak. A korabeli kódexszekhez hasonlóan minden fejezete iniciáléval kezdődik.

 Tartalma felöleli a magyar gasztronómia történetét a honfoglalástól napjainkig. Fényképes arcképcsarnokában bemutatja azokat a személyiségeket, akik megalapozták hírnevünket (Gundel, Túrós, Csáky), és megemlékezik a világkiállításokon elért hazai eredményekről. Ismerteti a Magyarországon élő tizenhárom nemzetiség konyháját, valamint a történelmi borvidékeket, a hazai pálinkákat, söröket, ásványvizeket. A Guinnes-rekord méretű könyvhöz Göncz Árpád írta az előszót. Az eredeti példányt 2005. március 12-én ünnepélyes keretek között helyezték el a Magyar Parlament Vadásztermében. A nyári gasztronómiai fesztiválra felviszik a Budai Várba, hogy az érdeklődők megtekinthessék.


Az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend  
A pestlőrinci Zila kávéházban alakult meg 2005. december 14-én az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend. Az elsősorban gasztronómiai szakemberekből álló társaság azt tekinti feladatának, hogy képviselje a magyar gasztronómiát és hagyományait a hazai és külföldi fórumokon, valamint hogy szervezze a gasztronómia különböző szakterületein dolgozók együttműködését.
 
 A lovagrend tagjait a Parlament Kupolatermében avatták fel 2006. március 12-én, azon a napon, amit Szili Katalin házelnök egy évvel korábban a magyar gasztronómia napjává nyilvánított. Tíz szekciót alapítottak: szakácsok, cukrászok, vendéglősök, borosok, pálinkások, szikvizesek, sörösök, termelők, pékek és a gasztronómiáért dolgozók. A tiszteletbeli elnök Göncz Árpád.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Gasztro

Sörünnep a Budai Várban

Június 24-én, Szent Arnold napján először rendezik meg a sörkultúra ünnepét a Budai Vár gótikus udvarán.

Szikora Katalin Gasztro

Szeretünk enni, főzni és vendéglőbe is járunk

Habár a magyar lakosság túlnyomó többsége még mindig úgy tekinti, hogy a főzés hagyományosan a háziasszonyok feladata, a férfiak közül is egyre többen veszik veszik kezükbe a fakanalat – már amikor kedvük tartja. Ez derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet legújabb felméréséből.

hvg.hu Gasztro

Bországgyűlés a Városligetben, csülök a buciban

A VII. Bországgyűlés Városligeti Borfesztivál helyszíne a Vajdahunyad vár és környéke lesz június 8-tól 10-ig a Kós Károly sétánytól a Petőfi Csarnokig. A Vajdahunyad várat átszelő útszakaszon egészen a Hősök teréig korabeli magyar mesterségeket bemutató kézművesekkel találkozhatnak a látogatók.

hvg.hu Gasztro

Kedvenc földim az eper: eperfesztivál

A Néprajzi Múzeum "Faluforduló" címmel új rendezvénysorozatot indít, amelynek keretében Magyarország különböző településeinek adnak bemutatkozási lehetőséget.

hvg.hu Gasztro

Trópusi ízek az agárdi pálinkaműhelyből

Május végétől grillestek várják a gasztronómia kalandozóit Agárdon, ahol a hagyományos és a különleges pálinkák, valamint a hazai konyha ízei mellett kulturális programok is szerepelnek az étlapon.

MTI Plázs

Mi ellen véd az extraszűz olívaolaj?

Az extra szűz olívaolaj könnyen emészthető, serkenti az epeutak működését, és nem okoz telítettségérzést étkezés után, szemben azokkal a telített zsírsavakkal, amelyeket a vaj, a zsír vagy a húsok tartalmaznak.