Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"cc36e3ac-dd74-4938-8870-1a7a17266d83","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A követeléseik első pontja Koós Pál távozása.","shortLead":"A követeléseik első pontja Koós Pál távozása.","id":"20250206_moholy-nagy-muveszeti-egyetem-mome-hallgatok-targyalas-rektor-koos-pal-boszormenyi-nagy-gergely","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/cc36e3ac-dd74-4938-8870-1a7a17266d83.jpg","index":0,"item":"1ab7442a-1242-4e3e-8a42-58be149d6d69","keywords":null,"link":"/itthon/20250206_moholy-nagy-muveszeti-egyetem-mome-hallgatok-targyalas-rektor-koos-pal-boszormenyi-nagy-gergely","timestamp":"2025. február. 06. 06:04","title":"Nem tárgyalnak a MOME hallgatói, amíg a rektor le nem mond","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"87939376-6a5f-4b96-8456-dad996f23c80","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"Ruben Östlund svéd rendező filmjét forgatja Magyarországon. Nincsenek extra kívánságai, cserébe mindenkihez van egy kedves szava.","shortLead":"Ruben Östlund svéd rendező filmjét forgatja Magyarországon. Nincsenek extra kívánságai, cserébe mindenkihez van...","id":"20250205_keanu-reeves-budapest-forgatas-stab-velemeny","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/87939376-6a5f-4b96-8456-dad996f23c80.jpg","index":0,"item":"4ef1cf2d-6b2c-480b-a25f-bd5f9dbf98f6","keywords":null,"link":"/kultura/20250205_keanu-reeves-budapest-forgatas-stab-velemeny","timestamp":"2025. február. 05. 11:00","title":"Keanu Reeves Budapesten van, és a magyar stáb már most imádja","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6dbbf2de-43ac-408f-94f6-c04c1bac5c89","c_author":"Gyenis Ágnes","category":"gazdasag","description":"Az eddigi csókos felszámoló helyére újat neveztek ki a kiemelt felszámolásokat végző állami cég felügyelőbizottságának élére. A távozó embert Mészáros Lőrinc, az érkezőt Tiborcz István köreihez sorolják.","shortLead":"Az eddigi csókos felszámoló helyére újat neveztek ki a kiemelt felszámolásokat végző állami cég felügyelőbizottságának...","id":"20250206_Lefejez-nemzeti-felszamolo-nrn-mike-ferenc-waberer-tiborcz-dunaferr","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6dbbf2de-43ac-408f-94f6-c04c1bac5c89.jpg","index":0,"item":"5eba5ec3-0454-41f0-8b75-a55b9efd2183","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250206_Lefejez-nemzeti-felszamolo-nrn-mike-ferenc-waberer-tiborcz-dunaferr","timestamp":"2025. február. 06. 10:07","title":"Váratlanul lefejezték a nemzeti felszámolócéget","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"da234299-ec67-4b7f-81a5-79d0b59208bb","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Úgy gondolják, harminc éve nincs érdemi reform az egészségügyben.","shortLead":"Úgy gondolják, harminc éve nincs érdemi reform az egészségügyben.","id":"20250205_Tuntetest-szervez-a-Magyar-Orvosi-Kamara-Almos-Peter-MOK","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/da234299-ec67-4b7f-81a5-79d0b59208bb.jpg","index":0,"item":"2bda1974-71de-4809-9f3b-100ea1971438","keywords":null,"link":"/itthon/20250205_Tuntetest-szervez-a-Magyar-Orvosi-Kamara-Almos-Peter-MOK","timestamp":"2025. február. 05. 11:50","title":"Tüntetést szervez a Magyar Orvosi Kamara","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"42da984a-71a8-4948-9993-3684f1a54e36","c_author":"Hamvay Péter","category":"itthon","description":"Somogyi Péter, az Oxfordi Egyetem neurobiológia professzora levélben ment neki Gulyás Balázsnak, az egykori akadémiai intézetek, a HUN-REN elnökének.","shortLead":"Somogyi Péter, az Oxfordi Egyetem neurobiológia professzora levélben ment neki Gulyás Balázsnak, az egykori akadémiai...","id":"20250204_Kemeny-biralat-Oxfordbol-az-egykori-akademia-intezetek-vezetojenek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/42da984a-71a8-4948-9993-3684f1a54e36.jpg","index":0,"item":"e143c31d-201b-4b74-8937-7f837741e4ba","keywords":null,"link":"/itthon/20250204_Kemeny-biralat-Oxfordbol-az-egykori-akademia-intezetek-vezetojenek","timestamp":"2025. február. 05. 13:51","title":"Kemény bírálat Oxfordból az egykori akadémiai intézetek vezetőjének","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"0fce0e38-e68e-43cd-91cb-79ded95a72f6","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"Gideon Szaár külügyminiszter szerint Izraelt megszállottan démonizálja a tanács és több határozatban ítélték el, mint Iránt, Kubát, Észak-Koreát és Venezuelát együttvéve.","shortLead":"Gideon Szaár külügyminiszter szerint Izraelt megszállottan démonizálja a tanács és több határozatban ítélték el, mint...","id":"20250205_izrael-kilepes-emberi-jogi-tanacs-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0fce0e38-e68e-43cd-91cb-79ded95a72f6.jpg","index":0,"item":"84ac702a-9cde-4d56-823c-2c326d701ca9","keywords":null,"link":"/vilag/20250205_izrael-kilepes-emberi-jogi-tanacs-ebx","timestamp":"2025. február. 05. 20:46","title":"Izrael is bejelentette kilépését az Emberi Jogi Tanácsból","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b33f10f6-5647-483d-829f-d66e16e3210a","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"A magyar családok egyre bátrabban és egyre többet költenek, csak ezt decemberben épp más országokban tették meg, emiatt 55 milliárd forint hiányzik a decemberi forgalomból.","shortLead":"A magyar családok egyre bátrabban és egyre többet költenek, csak ezt decemberben épp más országokban tették meg, emiatt...","id":"20250206_ngm-kozeposztaly-kiskereskedelem-csokkenes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b33f10f6-5647-483d-829f-d66e16e3210a.jpg","index":0,"item":"f5b04fdc-dd0f-42ea-a420-9c2bf1c2054b","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250206_ngm-kozeposztaly-kiskereskedelem-csokkenes","timestamp":"2025. február. 06. 09:22","title":"Az NGM szerint decemberben nem keveset költött, csak külföldön volt a középosztály","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"ec5d5fd1-1132-4835-9b99-22e2fb91f8c3","c_author":"Dobszay János","category":"360","description":"A ChatGPT-t a kanyarban előző DeepSeek, a tényekkel mit sem törődő magyar miniszterelnök, a döglött lovon ülő pártja és a magyar valóságot a mobiltelefonok számából leszűrő házi elemzői lapunk friss számában. Ez a Fülszöveg, az e heti HVG ajánlója.","shortLead":"A ChatGPT-t a kanyarban előző DeepSeek, a tényekkel mit sem törődő magyar miniszterelnök, a döglött lovon ülő pártja és...","id":"20250206_hvg-fulszoveg-Dobszay-Janos-Vissza-a-jovonket","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ec5d5fd1-1132-4835-9b99-22e2fb91f8c3.jpg","index":0,"item":"e65ee7e8-3b14-4e55-bbf2-7b8af786da19","keywords":null,"link":"/360/20250206_hvg-fulszoveg-Dobszay-Janos-Vissza-a-jovonket","timestamp":"2025. február. 06. 08:00","title":"Dobszay János: Vissza a jövőnket!","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Vöröses szára, hatalmas levele akár dísznövénnyé is előléptethetné a számunkra inkább gasztronómiai szempontból érdekes rebarbarát, amelynek nem a gyökerét vagy a levelét, hanem a levélnyelét fogyasztjuk. A piacokon, zöldségeseknél arról ismerjük fel a friss rebarbarát, ha a levélnyél roppanós és lédús. Ne tároljuk sokáig, elég gyorsan megfonnyad.
A sóskafélék családjába tartozó rebarbarát már közel öt évezrede ismerik gyógyhatásáról, de a konyhákon csak a 18. század óta használják. Rostokban rendkívül gazdag, sok magnéziumot, vasat, kalciumot tartalmaz, és nem elhanyagolható A-, B- és C-vitamin-tartalma sem. Serkenti a bélműködést, gyenge hashajtó, vér- és vesetisztító, frissítő hatású. A diétázók is nyugodtan fogyaszthatják, hiszen a rebarbara kalóriaszegény, igaz, savanykássága miatt erősen kell édesíteni.
Megtisztítása egyszerű: az alaposan megmosott levélnyélről vékonyan fejtsük le a külső héját. Ha találnánk benne fás részt, vágjuk ki. Majd vágjuk két-három centis darabokra, és máris felhasználhatjuk. Hogy mire is?
Ilyenkor, nagy meleg idején ugyancsak üdítő a jéghideg rebarbaraleves. Ehhez a rebarbaradarabokat tegyük egy fazékba, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Forraljuk fel, közben édesítsük ízlés szerint mézzel vagy cukorral, de pár csepp citromlével is. A növény nagyon hamar megpuhul. Ha már picit hűlt, turmixoljuk össze, majd tegyük hűtőbe. A levest behabarhatjuk egy kis tejszínnel is, ettől krémesebb lesz az állaga. Ugyanígy készül a rebarbaradzsúz is, persze hígabban, tejszín nélkül.
A rebarbarás sütemény se igényel nagyobb konyhai sürgés-forgást. Egy tálban összevegyítünk 20 deka cukrot, 5 egész tojást, 20 deka vajat, némi reszelt citromhéjat és a citrom levét, majd konyhai robottal jól összedolgozzuk. Jön hozzá 25 deka liszt és egy sütőpor. Az alaposan kikevert masszát tepsibe simítjuk.
Gazdagon megrakjuk a kb. egy centis rebarbaradarabkákkal, amiket jól bele is nyomkodunk a tésztába, majd egy kanál cukorral megszórjuk a tetejét. Előmelegített sütőben 190 fokon 10 percig sütjük, majd 165 fokon további 30 percig, míg a teteje aranysárga nem lesz. Egy szúrópróba, majd a kész sütit kihűlve felkockázzuk. Az édesszájúak még meghinthetik kevés fahéjas porcukorral. Akik a keleties ízeket szeretik, bátran keverjenek a porcukorba őrölt gyömbért, kardamomot, esetleg csipetnyi garam masalát (indiai fűszerkeverék).
Sok helyütt rétesbe vagy pitébe is töltik a rebarbarát, amiből nagyon finom dzsem is készíthető. Ehhez annyi vízzel, hogy ellepje, puhára főzzük, turmixoljuk, elkeverjük a boltokban kapható zselésítő szerrel és a hozzá megadott cukormennyiséggel. Öt percig rotyogtatjuk, majd az alaposan elmosott, száraz befőttesüvegekbe töltjük. Rácsavarjuk a tetejüket, majd öt percre fejre állítva pihentetjük az üvegeket. S már mehetnek is a kamra polcára.
Angliában kedvelt a gyömbéres rebarbaradzsem, ezt is érdemes kipróbálni. A kész a dzsembe az üvegekbe töltés előtt finomra reszelt friss gyömbért, vagy kandírozott gyömbérdarabkákat teszünk.
A cseresznye és a meggy mélyvörösre érett, roppanós szemeit a legjobb frissen, nyersen lakmározni. Megfelelnek minden kívánalomnak, amit a korszerű táplálkozás támaszt a gyümölcsökkel szemben. Rostjaik gyengédek, tápértékük magas.
A tartós kánikula és a hirtelen záporok nyomán a szokásosnál több gyilkosgalóca terem az erdőkben, ezért a begyűjtött gombát most még inkább célszerű szakértőkkel ellenőriztetni, mielőtt étel készülne belőle.
A magyar konyhában érdemtelenül csekély szerepet kap a cékla, amelynek friss termése mostanság már kapható a piacokon. Bár igénytelen növény - és emiatt nagyon olcsó is -, tápanyagait és felhasználhatóságát tekintve vetekszik a divatos salátafélékkel. Erről az értékes gasztronómiai alapanyagról „mesélt” Szása, azaz Nyíri Sándor, a budapesti Arany Kaviár étterem séfje és társtulajdonosa.
Ilyen tájt nem kevesen vannak, akik enyhe émelygéssel néznek szét a konyhában, s legfőbb ellenségüknek a tűzhelyet tekintik. Ám hiába a füllesztő meleg, az embert hajtja valami atavisztikus ösztön: enni, sőt etetni kell. Valami hideget.
Andalúzia az Ibériai-félsziget, és egyben egész Európa legdélibb része, sokan Spanyolország kvintesszenciájának tartják. Itt rendeztek először bikaviadalt, itt lobbant lángra a flamenco tüze, és itt flörtölt Bizet Carmenje a tizedessel. Akik már jártak erre, tudják, hogy Andalúzia nem csak látványosságokban, hanem ínyencségekben is rendkívül gazdag.
Formájában, ízében, színében hihetetlenül gazdag és változatos - hagyma mind, és mindegyik más. Ehető nyersen vagy sütve, főzve, töltve, savanyúságnak elkészítve, de leginkább ételeinket fűszerezzük, ízesítjük vele. Bakos Tóth Zoltán, a Lidó Casino éttermének fiatal séfje jobbnál jobb változatokat ötöl ki, de ő maga legjobban nyárson sütve szereti.
A hűsítő édesség mindenki kedvence – de hol kapjuk a legjobbat? Tizedik alkalommal rendezték meg a közelmúltban a cukrász szakmát megmozgató fagylaltversenyt, melynek keretében hatvanféle fagyalt közül kellett a zsűrinek kiválasztania a legjobbat.
Itt a nyár, végre itt a vakáció! Sokan utaznak külföldre, honfitársaink egy része minden bizonnyal a napfényes Görögországot választja úticéljául. Egy ország igazi megismeréséhez pedig sokak szerint az ember gyomrán keresztül vezet az út. Lássuk tehát, mi is rotyog a görög fazekakban, mi kerül a helyi tavernákban az asztalra.
Egyetlen hétvégét is érdemes a Wörthi-tó partján eltöltenünk. Nemcsak a gyönyörű környezet, a hosszú, véget nem érőnek tűnő kerékpárutak, a négy golfpálya, a Casino vagy a hajókirándulások miatt. A környék gasztronómiai szempontból is tartogat érdekességeket.
A finom, borsos illatú, aromás fűszernövényről már a 16. századi fűvészkönyvek is említést tesznek. A Közép-, Dél- és Délkelet-Európában őshonos borsikát Magyarországon, római örökségként a kolostori barátok kezdték termeszteni. Sokféle népies neve ismert: hívják bécsi rozmaringnak, borsfűnek, borsos szatorjának, csombornak és hurkafűnek, németül babfűszernek.