szerző:
Gőgh Csilla
Tetszett a cikk?

A napokban Budapestre látogatott Denis Roland-Billecart, az egyik legelismertebb Champagne-ház, a Billecart-Salmon képviseletében. Ha valaki, ő mindent tud a nemes, gyöngyöző italról. Hitvallása: „a champagne nem ital, hanem életforma”.

A ház története 1818-ban kezdődött, amikor az ifjú Nicolas Francois Billecart feleségül vette Elisabeth Salmont. E frigyből született a Billecart-Salmon Pezsgőház Mareuil-sur-Aÿ-ban. A család még 200 évvel később is hű maradt a településhez. A leszármazottak hetedik generációja őrzi őseik filozófiáját, miszerint pezsgőjüknek a harmónia, az egyensúly és az elegancia a legfőbb ismérve.

A ’90-es évek elején 700 000 palackot értékesítettek évente. 2006-ra ez a szám 1 700000 palackra nőtt. A Billecart-Salmon hírneve manapság gyorsabban nő, mint amennyi palackot le tudnak tölteni. A család birtokában 30 hektár saját terület van, ám ez nem fedezi szükségleteiket. További 140 hektárról vásárolnak szőlőt 35 különböző úgynevezett grand cru területen. (Így jelölik a legkiválóbb termőterületeket, pl. a Marne folyó jobb partja menti Epernay-t és a leuvrigny-i régiót.)

A Pinot Noir és a Chardonnay Montagne de Reims, illetve a Cot des Blancs és a Pinot Menuier ilyen földekről származik. A champagne-i bortörvény szerint a pezsgőnek minimum 15 hónapot kell palackban érnie, mielőtt piacra kerül. Ez a Billecart ház esetében 3 és fél évre módosul, meghagyva azt az időritmust, amit a készítési eljárás megkövetel.

A Billecart-Salmon ház legnagyobb mennyiségben forgalomban lévő Brut Réserve-je 1945 óta változatlanul három különböző évben szüretelt három különböző szőlőfajtából készül. Szalmasárga csillogás, finoman gyöngyöző buborékok, frissesség, elegáns, érett körteíz, szép egyensúly és harmónia jellemzi.

Champagne az egyetlen olyan terület, ahol engedélyezik, hogy fehérborhoz vörösbort adjanak, ők pedig ezt egész egyedi módon teszik. A cég által készített Brut Rosé Chardonnay-ből és Pinot Noir-ból készül. Meleg, aranyló fénye, frissessége és gyümölcsössége bárkit levesz a lábáról. Kitűnő aperitif, de lazachoz vagy akár szusihoz is remekül passzol.

A Blanc de Blancs palack nedűjét dinamizmus és elegancia jellemzi. Ez a chardonnay cuvée Côte des Blancs öt grand cru területéről származik (Avize, Chouilly, Cramant, Mesnil-sur-Oger és Oger). Ízében és illatában a mandula, valamint az ehhez társuló fehér húsú gyümölcsök érződnek. Tökéletes párt alkothat kaviárral vagy osztrigával.

A Billecart-Salmon ház
Sohasem tartozott a legismertebb márkák közé, éppen mennyiségi korlátai miatt. 1999 júniusában a világ egyik legelismertebb pezsgőszakértője, Richard Juhlin Stockholmban versenyt rendezett az elmúlt 150 év legjobb champagne-ainak. A versenyen kizárólag évjáratos tételek szerepeltek, s az első helyezett egy 1959-es Billecart-Salmon lett, amely Nicolas Francois-ról, a ház egyik alapítójáról kapta a nevét. A második helyen az ugyanezt a nevet viselő 1961-es évjáratú champagne végzett. Az erdemény rögvest felsrófolta az árakat is, így néhány hét múlva a híres Sotheby’s aukciósház egyik árverésén rekord összegért, 3300 fontért kelt el egy 1959-es palack.










Champagne volt az első borvidék a világon, amely pezsgőt állított elő. Magas minőségével és történelmi előnyével mutatott példát az egész világnak, hogyan is kell ezt a buborékokkal teli „bort” elkészíteni. Nem véletlen, hogy maga a szó: „champagne” sok helyütt a pezsgő szinonimájává vált. Egész addig így is volt ez, amíg a franciák ki nem vívták, hogy a név csak akkor kerülhessen a palackra, ha valóban olyan üvegről van szó, melynek tartalma megfelel a minőségi szabványoknak, és Champagne vidékéről származik.

A champagne kiváló aperitifnek, de kísérhet leheletkönnyű halakat és tenger gyümölcseit is, például osztrigát. Ha vállalkozó kedvűek vagyunk, érdekes élmény lehet olyan ételek mellé champagne-t kóstolni, amelyekről ez korábban eszünkbe sem jutott volna. A legfontosabb szabály ebben az esetben, hogy nem szín alapján, hanem az adott ital súlycsoportja, teste alapján érdemes döntenünk. Így kísérheti el a komolyabb, érlelt pinot noir alapú champagne a vörös húsból készített ételt, vagy a könnyedebb, aromában gazdag rosé a szárnyast vagy akár a desszertet.

A champagne-házak évről évre megjelenő tételei között szerepel a brut, a rosé, a blanc de blancs. Sokan közülük azonban készítenek úgynevezett presztízs cuvée-t is. Míg a brut bemutatja és évről-évre képviseli a ház stílusát, a presztízs cuvée sem távolodik el tőle, de megmutatja a lehető legcsillogóbb formáját. A presztízscuvée-k egy-egy pincészet kínálatának legértékesebb, legdrágább palackjai, melyeket számos fantázianévvel tesznek még egyedibbé.

A Billecart-Salmon ház Nicolas Francois névre hallgató kivételes cuvée-je a ház egyik alapítójának, Nicolas Francois-nak a tiszteletére készült. A chardonnay Côte des Blancs illetve a Pinot Noir Montagne de Reims grand cru területekről származik, halvány aranyszín, finoman gyöngyöző buborékok kavalkádja jellemzi, s különleges körteillat koszorúzza meg.

A Champagne tárolása és szervírozása

Mint minden más bornak, a champagne-nak is kiegyenlített hőmérsékletű és páratartalmú, sötét, hűvös lakhelyre van szüksége, hogy szépségét sokáig megőrizze. A nagy champagne-ok tulajdonságaiknak köszönhetően (magas savtartalom, buborékok, testesség stb.) hosszú évekig, évtizedekig érlelhetők megfelelő körülmények között tárolva.

A szervírozás során két lényeges dologra kell figyelni: az egyik a hőmérséklet, a másik a pohár. Még ma is él az a szokás, hogy a pezsgőt jéghidegre kell lehűteni, és kb. 5 °C-on érdemes fogyasztani. Más nézetek szerint, mivel a champagne is bor, sokkal jobban megmutatja a gyönyörűségét, ha 10-12 °C-on (fehérboros hőmérsékleten) szolgáljuk fel.

A pezsgőt hagyományosan egyenes falú, csőszerű pohárban, fleute-ben szervírozzák. Ebben a buborékok szemet gyönyörködtetően gyöngyöznek. Ám ha inkább az ízekre, illatokra vagyunk kíváncsiak, érdemes egy kicsit öblösebb, fent záródó pohárból inni. Ebben ugyan nem lesz olyan intenzív a buborékozás, de az illatban, ízben adott többlet ezt hamar elfeledteti.

 
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Gőgh Csilla Gasztro

Hetvenezres palack

Közel 3 millió forint bevétellel zárult a 16. Budapesti Borfesztivál Jótékonysági Borárverése. A Hadtörténeti Múzeum Márvány termében gálavacsorával egybekötött licitáláson 31 felajánló 42 tétele került kikiáltásra.

Vétek György Gasztro

Tízmillió világbajnok

A reformáció korában a morvaországi Vyškov városa szembe fordult a katolikus egyházzal, és a husziták oldalára állt. Nem nézte ezt tétlenül az olomouci püspök: karóba húzatott és máglyára küldött több köztiszteletben álló vyškovi polgárt, hogy jobb belátásra bírja a városlakókat. Ők azonban csak akkor voltak hajlandóak visszatérni a római anyaszentegyház kebelébe, amikor a püspök megvonta sörfőzési jogukat. Ezt már ők is túl durvának találták.

Gasztro

Bajor attrakció

A sör legnagyobb európai ünnepe, a 174. müncheni Oktoberfest szeptember 22-én veszi kezdetét. A sörünnepen hagyományosan a müncheni sörgyárak – az Augustiner-Bräu, a Hacker-Pschorr, a Hofbräu, a Löwenbrau, a Paulaner és a Spaten – állíthatnak sörsátrat és mérhetnek sört. Az Oktoberfest minden évben pompás felvonulással nyílik.

Gőgh Csilla Gasztro

Nagy lélekkel kicsinek maradni

Ritkán hallani manapság: úgy szereti kedvesét, hogy a pincészetét is róla nevezi el. Sőt, viszonya az élet más dolgaihoz, így a borokhoz is alázattal és rajongással teli, borait pedig olyan nevekkel illeti, mint Áldás, Merengő, Kedves.

Gőgh Csilla Gasztro

Sörrel lazít a borász

Ausztria legkisebb borvidéke maga a főváros, Bécs. Egyedülálló a világ metropoliszainak sorában azzal, hogy határain belül hétszáz hektárnyi szőlőt művelnek. A bécsi bor külön kategória, borászait az ország legjobbjai közé sorolják. Köztük van Fritz Wieninger, az Európában is elismert borász. A szüreti munkálatok végén jártunk Bécs 21. kerületében, a floridsdorfi Weingut Wieninger pincészetnél.

Kovács Gábor Gasztro

Az inas találmánya

Sörügyben mindent kitaláltak már: valamennyi trend csak az egykor jól bevált sörfőzési módszerek újragondolása. Ilyen az Ice Beer is, amely a hagyományos jégsör, az Eisbock modernizált változata.

Kovács Gábor Gasztro

Kölni életképek

Európa legnagyobb sörplakát-gyűjteményének egy kölni sörfőzde épülete ad otthont. Így mindjárt a gyakorlatban is meggyőződhetünk arról, amit a plakátok sugallnak: a sör kellemes társasági ital.

Gasztro

Sörmentén Csehországban

Csehországban, nem számítva a kis sörfőzdéket, mintegy 60 sörgyár üzemel. Csatlakozik még melléjük mintegy 40 házi sörfőzde. Nem akármilyen feladatra vállalkoztak hát a szerzők, Kocsis Péter, Marton Jenő és rovatunk állandó külsős munkatársa, Vétek György amikor Bécs, Budapest és Prága sörivóknak szánt útikalauza után Csehország sör- és kocsmavilágát szerették volna megismertetni az olvasókkal.

Kovács Gábor Gasztro

Édes keserűségek, avagy a likőr nem kontyalávaló

Bár igen kedvelt italféle, s nagyon sokan élnek vele, a gyűjtőneve kezd kimenni a divatból:likőr. Előljáróban feltétlen tisztázandó, hogy a likőrök a közvélekedéssel ellentétben egyáltalán nem női italok és semmiképpen nem tévesztendők össze a szeszből és aromákból pancsolt körömlakkokkal.

Gőgh Csilla Gasztro

Borról borra

Ma Magyarország huszonkét történelmi borvidékén huszonhét borút egyesület működik. Ez idő tájt bármerre járunk az országban, mindenütt válogathatunk a szüreti programokból, és a szokásosnál is több szó esik régi s új borokról.