szerző:
Tetszett a cikk?

Télen sem kell lemondanunk kedvenc italunkról legfeljebb a hőmérsékletét igazítjuk az időjáráshoz. Nem bonyolult feladat, hiszen minden folyadék egyaránt hűthető és melegíthető. Így válthatja ki a nyári jeges teát télen a meleg boros, a koktélt a grog, a hosszúlépést a forralt bor, sőt tőlünk északabbra a sört is szokás melegítve, mézzel inni.

© sxc.hu
Az ember ösztönös „válasza” a hidegre a meleg ital. Így van ez akkor is, ha a forralt italokkal valójában félrevezetjük szervezetünket. A beinduló reakciók közül elsősorban a véráramlás felgyorsulása segít abban, hogy úgy érezzük melegség önt el bennünket. Fagyoskodó embertársaink hamar rájöttek, legjobban teszik, ha a meleg és az alkoholos italok kombinációjával vészelik át a telet. Ennek köszönhetően telente még azok is gyakrabban fogyasztanak alkoholt, akiknek ez a nyári hőségben eszébe sem jut.
A legegyszerűbb téli ital a boros tea. Mindössze annyi a dolgunk, hogy a szokásos módon elkészített teához ízlés szerinti mennyiségben bort töltünk. A lényeg, hogy ne hűtsük le túlságosan a forró teát. Így aztán egy bögre boros teával legfeljebb egy deci bornyi alkoholt juttathatunk didergő porhüvelyünkbe. Akinek ez nem elég fűtőanyag,az a hőháztartás egyensúlyát helyreállítandó a tea helyett használjon rumot. Ez esetben persze az előbbi mennyiségről már elmondhatjuk, több mint elégséges...

Ha már szóba került a rum, ne feledkezzünk meg a grogról sem. A grogram nevű szövetből készült kabátja okán Old Grogramnak gúnyolt Sir Edward Vernont admirális, takarékossági okokból 1740-ben úgy rendelkezett, hogy a matrózok rumadagját vízzel hígítsák. S ezzel a merényletével halhatatlanná tette a kabátját, hiszen a tengerészek rövidesen már csak Grognak csúfolták a vizes rumot. Az sajnos nem maradt fenn, hogy kinek az ötlete volt először a híg rumos lötty cukorral, citromlével, szegfűszeggel, fahéjjal való feljavítása. Az azonban biztos, hogy a forró vízben feloldott fűszerek, rumos ízesítésével előállított grog az egyik a legkedveltebb téli ital. Az ortodox grogosok legnagyobb szomorúságára azonban ma már a rumot gyakran helyettesítik ginnel, brandyvel.
© www.gastronomiavasca.net
A grog népszerűségét talán csak a forralt boré múlja felül, melynek több száz elkészítési módja ismert. A vízzel való hígítás és a fűszerezés részben hasonló . De csak részben, mert a sztenderd fűszereken – fahéj, szegfűszeg, szegfűbors – kívül nincs a világon olyan gyümölcs és fűszer, amivel ne próbálkoztak volna az „alkotók”! Alma-csillagánizs, barack-feketebors,  narancs-chillipaprika, bizony gyakran meghökkentő, ám testet-lelket melengető kombinációja sokak képzeletét beindította már.
Hasonló módon különféle a főzés metodikája is: a „mindent borítsunk bele, oszt hadd forrjon” módszer mellett még számtalan eljárás közismert. Például van aki először a cukros-fűszeres alaplevet(!) főzi meg, ehhez aztán hozzáönti a bort, de ettől kezdve már nem forral csak lassan melegít – alkalmasint fedő alatt – nehogy a bor alkoholtartalma megszökjön. Mert vigyázat! Ha a bort sokáig forraljuk, bizony rohamosan párolog az alkohol.
A fentiek alapján bátran kijelenthetjük: ahány ház, annyi féle-fajta forralt bor. Ezért forralt bor receptet nem is közlünk, de kérjük szóljon hozzá: Ön hogy csinálja?

A cikk végére hagytuk a meleg sört. Ez kis hazánkban szinte szentségtörésnek számít: itthon még télen is a túlságosan lehűtött malátabambi a népszerű. Míg Lengyelországban például nem lepődnek meg, ha télen a sörhöz sörmelegítőt is kérünk. A meleg sörhöz van azonban, sok más recept is. Az egyik ilyen lehetséges változat, hogy a lábasban felmelegített sörhöz negyedannyi tejet, mézet, fahéjat és egy kevés rumot adunk, majd elkeverjük tojással. Mint ebből is látható a téli meleg italok legfontosabb eleme a fahéj. Azokba az italokba is belekerül, amelyek alkoholmentesen melegítenek föl. De ez már egy másik fejezet.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Kovács Gábor Gasztro

Kölni életképek

Európa legnagyobb sörplakát-gyűjteményének egy kölni sörfőzde épülete ad otthont. Így mindjárt a gyakorlatban is meggyőződhetünk arról, amit a plakátok sugallnak: a sör kellemes társasági ital.

Gőgh Csilla Gasztro

Nagy lélekkel kicsinek maradni

Ritkán hallani manapság: úgy szereti kedvesét, hogy a pincészetét is róla nevezi el. Sőt, viszonya az élet más dolgaihoz, így a borokhoz is alázattal és rajongással teli, borait pedig olyan nevekkel illeti, mint Áldás, Merengő, Kedves.

Kovács Gábor Gasztro

Az inas találmánya

Sörügyben mindent kitaláltak már: valamennyi trend csak az egykor jól bevált sörfőzési módszerek újragondolása. Ilyen az Ice Beer is, amely a hagyományos jégsör, az Eisbock modernizált változata.

hvg.hu Gasztro

Sör az üzleti vacsorán is

Egy most készült kutatás szerint a sörnek nemcsak a baráti, családi összejöveteleken, de az üzleti megbeszéléseken is létjogosultsága van.

Kovács Gábor Gasztro

Édes keserűségek, avagy a likőr nem kontyalávaló

Bár igen kedvelt italféle, s nagyon sokan élnek vele, a gyűjtőneve kezd kimenni a divatból:likőr. Előljáróban feltétlen tisztázandó, hogy a likőrök a közvélekedéssel ellentétben egyáltalán nem női italok és semmiképpen nem tévesztendők össze a szeszből és aromákból pancsolt körömlakkokkal.

Gasztro

Sörmentén Csehországban

Csehországban, nem számítva a kis sörfőzdéket, mintegy 60 sörgyár üzemel. Csatlakozik még melléjük mintegy 40 házi sörfőzde. Nem akármilyen feladatra vállalkoztak hát a szerzők, Kocsis Péter, Marton Jenő és rovatunk állandó külsős munkatársa, Vétek György amikor Bécs, Budapest és Prága sörivóknak szánt útikalauza után Csehország sör- és kocsmavilágát szerették volna megismertetni az olvasókkal.

Gőgh Csilla Gasztro

Sörrel lazít a borász

Ausztria legkisebb borvidéke maga a főváros, Bécs. Egyedülálló a világ metropoliszainak sorában azzal, hogy határain belül hétszáz hektárnyi szőlőt művelnek. A bécsi bor külön kategória, borászait az ország legjobbjai közé sorolják. Köztük van Fritz Wieninger, az Európában is elismert borász. A szüreti munkálatok végén jártunk Bécs 21. kerületében, a floridsdorfi Weingut Wieninger pincészetnél.

Gőgh Csilla Gasztro

A champagne nem ital, hanem életforma

A napokban Budapestre látogatott Denis Roland-Billecart, az egyik legelismertebb Champagne-ház, a Billecart-Salmon képviseletében. Ha valaki, ő mindent tud a nemes, gyöngyöző italról. Hitvallása: „a champagne nem ital, hanem életforma”.

Vétek György Gasztro

Tízmillió világbajnok

A reformáció korában a morvaországi Vyškov városa szembe fordult a katolikus egyházzal, és a husziták oldalára állt. Nem nézte ezt tétlenül az olomouci püspök: karóba húzatott és máglyára küldött több köztiszteletben álló vyškovi polgárt, hogy jobb belátásra bírja a városlakókat. Ők azonban csak akkor voltak hajlandóak visszatérni a római anyaszentegyház kebelébe, amikor a püspök megvonta sörfőzési jogukat. Ezt már ők is túl durvának találták.