Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"72602ff3-4516-491c-ae5e-f0c590137394","c_author":"Moravecz Kata","category":"eurologus","description":"Valójában mennyire tartanak az újságírók attól, hogy a mesterséges intelligencia elveszi a munkájukat? Nem igazán, attól viszont igen, hogy hogyan fognak megélni a fizetésükből.","shortLead":"Valójában mennyire tartanak az újságírók attól, hogy a mesterséges intelligencia elveszi a munkájukat? Nem igazán...","id":"20250407_ujsagirok-stressz-es-a-mesterseges-intelligencia","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/72602ff3-4516-491c-ae5e-f0c590137394.jpg","index":0,"item":"fa5938ba-19d5-40d0-b5d2-b0bbeda0a3d3","keywords":null,"link":"/eurologus/20250407_ujsagirok-stressz-es-a-mesterseges-intelligencia","timestamp":"2025. április. 20. 08:44","title":"Az újságírókat nem az aggasztja legjobban, hogy a mesterséges intelligencia elveszi-e a munkájukat","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"703f43cd-020d-4c23-99f3-5a8aeb7cf922","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"A kísérlet új nézőpontból világítja meg a vegán táplálkozás előnyeit, és olyan eredményeket hozott, amelyek könnyen átírhatják az étrend-kiegészítőkről alkotott elképzeléseket.","shortLead":"A kísérlet új nézőpontból világítja meg a vegán táplálkozás előnyeit, és olyan eredményeket hozott, amelyek könnyen...","id":"20250419_ikerkiserlet-etrend-kiegeszitok-vegan-vagy-husalapu-vitaminok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/703f43cd-020d-4c23-99f3-5a8aeb7cf922.jpg","index":0,"item":"6e2d1815-34ba-4ee8-9751-82507a6df037","keywords":null,"link":"/elet/20250419_ikerkiserlet-etrend-kiegeszitok-vegan-vagy-husalapu-vitaminok","timestamp":"2025. április. 19. 07:30","title":"Ikerkísérletben vizsgálták az étrend-kiegészítők hatékonyságát","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d3109879-9911-48ff-868f-dbce10c96dec","c_author":"Révész Sándor","category":"360","description":"Száz évvel ezelőtt, 1925. április 18-án nyitották meg az első Budapesti Nemzetközi Vásárt. A következő évben pedig a vásáriroda vezetője, Hollósy István könyvet publikált „Visszapillantás a Budapesti Nemzetközi Vásár két évtizedes múltjára” címmel. Ebből is látszik, hogy a BNV életkora bizonytalanabb, mint egy primadonnáé. Minden aktuális hatalom a maga dicsőségét demonstrálta a Budapesti Nemzetközi Vásárral, amely az üzletemberek számára üzleti, a milliós tömegek számára szórakozási és ámulási lehetőség volt. Itt tátotta rá a száját először a nép a rádióra, a televízióra, a csuklós buszra, a Coca-Colára, az autócsodákra – mikor mire.","shortLead":"Száz évvel ezelőtt, 1925. április 18-án nyitották meg az első Budapesti Nemzetközi Vásárt. A következő évben pedig...","id":"20250418_Budapesti-Nemzetkozi-Vasar-100","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d3109879-9911-48ff-868f-dbce10c96dec.jpg","index":0,"item":"41c10186-dc63-4158-9a29-153c0bc274d4","keywords":null,"link":"/360/20250418_Budapesti-Nemzetkozi-Vasar-100","timestamp":"2025. április. 18. 17:20","title":"Az állami hiúság vására – A Budapesti Nemzetközi Vásár rezsimeken átívelő 100 (vagy több) éve","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b2a46649-95aa-4b32-a1dc-f3d74ecd68f0","c_author":"HVG","category":"360","description":"Természetes, környezetbarát cápariasztó szerre bukkantak, amellyel védeni lehetne a strandolókat az óceánok félelmetes ragadozóitól.","shortLead":"Természetes, környezetbarát cápariasztó szerre bukkantak, amellyel védeni lehetne a strandolókat az óceánok félelmetes...","id":"20250418_hvg-capaveszely-capariaszto-szer","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b2a46649-95aa-4b32-a1dc-f3d74ecd68f0.jpg","index":0,"item":"cea55469-c592-4c20-bbfd-566cc93bba3a","keywords":null,"link":"/360/20250418_hvg-capaveszely-capariaszto-szer","timestamp":"2025. április. 18. 16:15","title":"Kitalálták az embereket és a cápákat is védő cápariasztó módszert","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"9d59472c-4a3d-4c8a-9533-58dd8d5b54a8","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A szóban forgó célpontok akár mások is lehetnek, mint akiket korábban azonosítottak. ","shortLead":"A szóban forgó célpontok akár mások is lehetnek, mint akiket korábban azonosítottak. ","id":"20250418_Pegasus-izraeli-kemszoftver-megfigyeles-WhatsApp-Panyi-Szabolcs","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9d59472c-4a3d-4c8a-9533-58dd8d5b54a8.jpg","index":0,"item":"86682dae-5d26-4ae5-93b1-6d0279d2953a","keywords":null,"link":"/itthon/20250418_Pegasus-izraeli-kemszoftver-megfigyeles-WhatsApp-Panyi-Szabolcs","timestamp":"2025. április. 18. 22:01","title":"Nyolc magyar WhatsApp-felhasználó ellen is bevetették az izraeli Pegasus kémprogramot","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"fb96060d-8bc4-486d-a7e5-34cad0f56521","c_author":"HVG","category":"elet","description":"Az olasz miniszterelnöknek kellett átvennie tőle a szót a Fehér Házban.","shortLead":"Az olasz miniszterelnöknek kellett átvennie tőle a szót a Fehér Házban.","id":"20250419_giorgia-meloni-donald-trump-tolmacs-leblokkolt-elnezeskeres","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/fb96060d-8bc4-486d-a7e5-34cad0f56521.jpg","index":0,"item":"bf52f6f2-cb21-47f2-8e2d-30aa6aa2aca8","keywords":null,"link":"/elet/20250419_giorgia-meloni-donald-trump-tolmacs-leblokkolt-elnezeskeres","timestamp":"2025. április. 19. 19:46","title":"„Szörnyű kudarc” – elnézést kért Meloni tolmácsa, amiért leblokkolt a Trumppal folytatott tárgyaláson","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"ad6b6d40-78df-4a9f-bafc-47ee7e244edb","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"Ferenc pápával nem találkozott, de a hivatalos közlés szerint „szívélyes megbeszélést” folytatott a vatikáni államtitkárral.","shortLead":"Ferenc pápával nem találkozott, de a hivatalos közlés szerint „szívélyes megbeszélést” folytatott a vatikáni...","id":"20250419_vatikan-jd-vance-amerikai-alelnok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ad6b6d40-78df-4a9f-bafc-47ee7e244edb.jpg","index":0,"item":"45c349f7-388c-45dd-b4a7-730fec182174","keywords":null,"link":"/vilag/20250419_vatikan-jd-vance-amerikai-alelnok","timestamp":"2025. április. 19. 17:24","title":"J. D. Vance személyesen ment a Vatikánba a Trump-kormányzatot ért pápai bírálatok után","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"414e3411-5c66-4235-98c2-8d60b9bc42f4","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Továbbra sincs meg a 26 éves öccse. ","shortLead":"Továbbra sincs meg a 26 éves öccse. ","id":"20250418_Egy-roman-no-szerint-nem-segitettek-neki-a-magyar-hatosagok-eltunt-testverenek-kereseseben-amig-ugyvedet-nem-fogadott","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/414e3411-5c66-4235-98c2-8d60b9bc42f4.jpg","index":0,"item":"ef134bda-42d5-4b77-8d86-c5688d42e2a2","keywords":null,"link":"/itthon/20250418_Egy-roman-no-szerint-nem-segitettek-neki-a-magyar-hatosagok-eltunt-testverenek-kereseseben-amig-ugyvedet-nem-fogadott","timestamp":"2025. április. 18. 20:36","title":"Egy román nő azt állítja, ügyvéd nélkül nem segítettek neki a magyar hatóságok az eltűnt testvére keresésében","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A tavaszi napéjegyenlőség még arrébb van ugyan, de a téltemetés a három királyok napján, vízkeresztkor kezdetét vette. Itt a farsang, áll a bál, táncot jár a fakanál.
Egyes nyelvészek életművet építettek arra a nagy horderejű kérdésre, hogy farsang szavunk a német fasen, faseln (mesélni, pajkosságot űzni) kifejezésből ered-e, vagy a farsangi éjszakát jelentő Fastnacht szó gyökerezett-e meg nálunk. Sőt, más elmélet szerint bajor-osztrák jövevényszó a vaschang.
A vigadalom vízkeresztkor, január 6-án kezdődik, és a mozgó dátumú húsvétot megelőző böjtig tart. Első írásos emléke 1283-ból való, bajor-osztrák vigasságot rögzít. Magyarországon a középkorban kezdett honosodni. Királyaink udvarában az itáliai hagyományokat vették át, a városi polgárság és a falusi lakosság pedig a német mulatságokat követte. A farsangolás mikéntje az ősi, pogány hiedelemvilágban gyökerezik: a tél utolsó napjaiban a Nap elgyengül, és a gonosz szellemek életre kelnek. Ezeket remélték elűzni jelmezes karneváli felvonulással, boszorkánybábu elégetésével is. Az első maskarások halottas menetet imitáltak. A carnarvalet a felvonulás központi alakja, a „halottasház szolgája", a sírásó. A tél „temetése” után kezdődött az igazi karnevál, és az álarcok takarásában sok minden megeshetett, ami egyébként nem.
A szokások többsége meghatározott napokhoz kötődik. Kölnben a farsanghétfői asszonybálon nemcsak kibeszélik a teremtés koronáinak gyengeségeit, hanem akiket utolérnek, azokat faforgáccsal és jégcsappal borotválják meg. A farsang „farka” az utolsó hétvége: vasárnap, hétfő és húshagyó kedd. A hamvazószerdai böjt után következett a farsangi ételek maradékának elpusztítása, ezért kapta ez a nap a zabáló, a torkos jelzőt. Ezt a hagyományt élesztette fel országos akciójával három éve a Magyar Turizmus Zrt. A Torkos Csütörtök idén február 7-én lesz, ekkor az éttermek á la carte kínálatukból és az italokból 50 százalék kedvezményt adnak. (Az akcióban résztvevő éttermek listája a www.menjunkenni.hu honlapon lesz olvasható január végétől.) Sok helyen megmaradt a hagyomány, hogy farsangvasárnapon és húshagyó kedden tyúkhúslevest, töltött káposztát főznek. Tipikus farsangi étel a cibereleves és a kocsonya is. A cibere többféle savanyú leves gyűjtőneve, eredetileg korpából készítették.
A legnevezetesebb a farsangi fánk. Magyar Elek ínyes-mester szerint "legyen könnyű, miként a hab, omlós, hogy szinte elolvadjon az ember szájában. A színe pedig legyen aranysárga". Feltalálásáról két történet kering. Az egyik szerint özvegy Krapfenné bécsi pék a készülő kenyértésztát egy türelmetlen vevő fejéhez szándékozott vágni, de az célt tévesztve a fortyogó zsírban landolt. (Bécsben ma is Krapfennek nevezik a fánkot). A másik történet szerint Marie-Antoinette tette népszerűvé a párizsi tésztát, amikor egyszer lovaglás közben kóstolta meg egy utcai árus portékáját.
A fánk a 19-20. században minden társadalmi réteg farsangi étele volt, csak a neve, és némiképp az elkészítési módja változott tájegységenként. Van, ahol pampuskának hívják, és úgy készül, hogy fakanállal hólyagosra kell verni a lisztet annyi tejjel, ameddig nokedli sűrűségű tésztává áll össze. Letakarva másfél óráig pihentetni kell, hogy ez idő alatt a kétszeresére keljen meg. Nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatják, mindegyik közepébe kis lyukat nyomkodnak, és forró zsírban, olajban, fedő alatt kisütik, úgy, hogy először a nem lisztes oldalát érje a zsiradék. Tálalás előtt vaníliás porcukorral hintik meg. A fánkot hagyományosan disznózsírban sütötték, jelezve a zsíros és a zsírtalan étkezés, a böjt és a dőzsölés határát. Számtalan variációban létezik. Édes formában aszalt barackkal, gesztenyével, túróval, csokisan, sósan pedig kapros-tejfölösen, burgonyásan. Hamis az a fánk, amelyiknek nem élesztővel kelesztik a tésztáját, hanem például a kefírrel lazított lisztes masszát szaggatják kanállal a forró zsírba. Közeli rokona a cseh tarkedli.
Az igazi a szalagos fánk, amelynek receptje a következő: 50 dkg liszt, 3 dl tej, 3 dkg élesztő, 2 evőkanál porcukor, 5 dkg vaj, 2 tojássárgája, 3 cl rum, késhegynyi só. Az édes tejben felfuttatott élesztőt össze kell dolgozni a liszttel, a tojássárgájával, a vajjal, a rummal és a sóval. Letakarva 40 percig langyos helyen kelesztjük a tésztát. Az olajos kézzel kiszaggatott fánkot forró olajban kell sütni, az egyik oldalát fedő alatt, a másikat anélkül.
Sokkal egyszerűbb elkészíteni a forgácsfánkot, avagy csörögét, amihez kell: 6 tojás sárgája, 2 dl tejföl, 50 dkg liszt, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál rum – vigyázat, a felbontott üveg tartalma párolog -, porcukor és vaníliás cukor. A tojássárgáját, a tejfölt, a lisztet, a cukrot és a rumot összegyúrjuk, és 30 percig pihentetjük. 3 milliméteres vastagságúra nyújtjuk, és téglalap alakúra vágjuk fel, a közepét is kétszer bevágjuk, így lesz szép cirádás a forró olajban.
Erdélyben az egyik farsangi alapsütemény a kürtőskalács, Magyarországon pedig a sokféle rétes-béles is. A mai modern étlapokon is szerepelhet a zöldséges rétes, amelynek töltelékét (paprika, paradicsom, hagyma, fokhagyma, uborka, cukkíni, répa) először megpárolják, és ételízesítővel, fűszerekkel felturbózzák, majd besamel mártásba keverik. A farsangi húsételek nem kifejezetten diétásak. Jellegzetes a kocsonya és a disznóhús, mindenféle formában. Nyilván ezért lett szokás a megviselt gyomor kezelésére a korhelyleves, a savanyú becsinált leves és a savanyú káposzta – ezt régen ingyen adták a farsang napjaiban a kocsmárosok. Ilyenkor még a csirkét is részeges módra készítik el: a feldarabolt, befűszerezett csirkét olvasztott vajjal és fehérborral sütőben megpárolják. Mielőtt megpuhul, hajszálvékony szalonnaszeletekkel borítják be, és ezzel sütik ropogósra. A pecsenye is borral készül, a kacsasült pedig konyakkal.
Ami az italokat illeti, nincs hagyományosan ajánlott, ezért bátran kerülhet a poharakba az ételek elkészítéséhez felhasznált konyak, bor, rum és minden más, ami garantálja a jó kedvet.
Bár a híres-neves éttermek és szakácsok féltve őrzik titkaikat, ezek előbb-utóbb napvilágra kerülnek, s az internet jóvoltából akár az egész világ is megismerheti és kipróbálhatja őket.
Ha karácsony, akkor kétségtelenül eljő a bejgli szezon, ami képes akár húsvétig tartani. Évről évre megmérkőznek a családok, diósból vagy mákosból legyen több, újítsunk, ne újítsunk, a mienk jobb-e vagy a szomszédé? Netán a sarki cukrászé?
Elmúlt András napja, lehet disznót vágni - mondták nagyapáink. A paraszti hagyomány ugyanis ehhez a jeles naphoz kötötte a disznóölést. Addigra beállt a csípős hideg, felhíztak az ólak röfögő lakói. S így karácsonytájt már illett gondoskodni az asztalra valóról is. Vagy ahogy egyes vidékeken a mondás tartotta: disznó mászkáljon az ünnepi káposztában.
Ahány nap az évben, annyi templom található Máltán, a lovagok szigetén. S mind a háromszázhatvanötnek megvan a maga védőszentje, amit a helybeliek méltóképpen meg is ünnepelnek. Tűzijátékkal, táncos mulatságokkal, s persze lakomákkal. Ilyenkor karácsony táján pedig pláne az asztalra kerül minden, ami szem-szájnak ingere.
Faluhelyen mindig kedvelt eledel volt, ínséges időkben alapvető táplálék a mai konyha újra fölfedezett, sokféle formában elkészíthető alapanyaga, a sütőtök. Amit tud: ízletes, vitamindús, és ráadásul még olcsó is.
A téli ünnepkör csöndes, szép, böjtös adventi időszakát hamarosan a karácsonyi lakomák szilveszterig érő sorozata váltja föl, amelynek egyik kitüntetett szereplője a hal.
A szilveszteri „malackodás” nemcsak nálunk hagyomány. Franciaországban például a puhára párolt sertésfület felgöngyölik és hagymás csicseriborsóval kínálják, Németországban a ropogós malacsültet hagymás lencsesalátával eszik, Olaszországban pedig hagyományos óév-búcsúztató étek a disznócsülök lencsével.
Nem emelkedtek a halárak karácsonyra a tavalyihoz képest: a hipermarketekben 500 és 570 forintba kerül az élő ponty kilogrammonként. Keresett fajta az amur, a busa és a pisztráng is.
Megesik, hogy étellel álmodik. Ilyenkor kipattan az ágyból, és rögtön lejegyzi a receptet. Ha léteznek előző életek, hát Mógor Attila mindig is szakács volt,a konyhába teremtődött. Hétköznapjain az újpalotai Mátyás étterem konyhafőnökeként főz, hétvégén otthon a gyerekeinek, szabadidejében pedig a Magyar Nemzeti Szakácsválogatott tagjaként készül a szakácsolimpiára.
A Gfk Hungaria felmérései évek óta ugyanazt a tendenciát mutatják: a decemberi ünnepek idején vásárolja meg a lakosság az egész esztendőben elfogyasztott pezsgőmennyiségnek valamivel több mint a felét, a virslifogyasztás pedig egy átlagos hónaphoz képest akár meg is duplázódhat ilyenkor. Ebben az időszakban mindkét termékkategória forgalmában növekszik a hipermarketek súlya, míg a diszkontok szerepe csökken.