szerző:
Gőgh Csilla
Tetszett a cikk?

Ahány nap az évben, annyi templom található Máltán, a lovagok szigetén. S mind a háromszázhatvanötnek megvan a maga védőszentje, amit a helybeliek méltóképpen meg is ünnepelnek. Tűzijátékkal, táncos mulatságokkal, s persze lakomákkal. Ilyenkor karácsony táján pedig pláne az asztalra kerül minden, ami szem-szájnak ingere.

© Gőgh Csilla
A máltaiak  gasztronómiai palettáján kétség kívül az arab és a török „szín” a legerőteljesebb, olasz árnyalattal kísérve. Előételeik közül nem maradhatnak ki a szokásos mediterrán falatok: olajban pácolt, szárított paradicsom, paprika, különféle  olívabogyók, zöld fűszerekkel borított kecskesajt. S egy ritkaság: a bigolla, a rafinált ízesítésű  babpüré.

Az előételekhez a helyiek semleges ízű kekszeket, gallettiket ropogtatnak, amelyek nagyon olcsók, sokáig eltarthatók.
Az óvatlan turisták viszont nem képesek ellenállni  a helyben sütött friss kenyereknek. Előételnek sokszor a tenger gyümölcseiből készült rizottót is ajánlják, amelyben kevés paradicsom és nagyon sok rák, polip s mindenféle sósvízi herkentyű bújik meg.

© Gőgh Csilla
A mediterrán országokra jellemző halas ételek itt is megtalálhatók. A kínálat olyan széles és különleges, hogy sokszor nem is ismerjük a magyar megfelelőjüket. Hogy csak néhányat említsünk: awar, cappullaz, basuk, cerviol, lampuki. Ez utóbbi például egy vándorhal, amely kizárólag pár hétig szerepel az étlapokon, általában szeptember közepe és október közepe között.

Húsa hihetetlenül puha, omlós, szálkákat ugyan találunk benne, de íze jócskán kárpótol bennünket a  kellemetlenségekért. Emellett a kardhal, a tonhal, a lazac és a skorpió hal általános, megszokott fogásnak számít.  Köretként a sült zöldségek mellett a párolt spenót és a főtt krumpli a legjellemzőbb.

A halak mellett a birka és a kecske ételek a legkedveltebbek a helyiek körében. De mindenekelőtt a fenek, azaz a nyúl foglal el fő helyet az étlapokon. A fenkata névre hallgató fogás a híres máltai nyúlragu, amit sokszor ánizsos vagy édesköményes főtt, kemencében átsütött krumplival tálalnak. Igen kedvelik még a  nyúlragus spagettit és a nyúlhússal töltött  pitét, mely kissé hasonlít a húsos burekasra.

Az édességek között főleg az arabos nugátszerűségek dominálnak, de kihagyhatatlan a piaci specialitásnak számító im’qaret. Ez egy bő, forró olajban sült édes, fügelekvárral töltött tészta, melynek olyan az állaga, mint nálunk a csöröge fánké. Az angol megszállás ékes-ízes bizonyítékaként pedig átlagon felüli a boltok keksz választéka.

A sziget árai elég borsosak, egy éttermi vacsora 10-15 font személyenként, ami körülbelül 7000-10.000 forintnak felel meg. /2008. január 1-től Máltán is bevezetik az eurót/.

Karácsony Máltán

A vallásos sziget nem hazudtolja meg önmagát. Mind a 365 templom különleges ünnepi díszbe öltözik. Advent idején egymást érik az utcákon a szabadtéri jászolok.

A máltaiak versenyeznek, kié lesz a legszebb. Szalmából, gipszből, papírmaséból, kenyértésztából/!/ készülnek a kompozíciók.
Mindenki ezekre összpontosít, na és a Honey Ring-re. A mézes-narancsos-citromos töltetű, gyűrű alakú sütemény nélkül nem képzelhető el náluk a karácsony. Ez az ő „bejglijük”.

 

© Gőgh Csilla

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lőrincz Zsolt Gasztro

A levestől a tortáig

Az emberiség egyik legősibb italát, a friss, habzó sört sokan csak innivalóként ismerik, pedig századok óta fontos szerepet játszik a főzésben is. Sörből lehet készíteni levest, mártásokat, vagy akár desszertet is. A sör finom-fanyar íze sok fogásnak egészen különleges aromát kölcsönöz. Míg az előételekhez a világos, könnyű sörök illenek, az édes desszertekhez a sötét, sűrű sörök passzolnak leginkább.

hvg.hu Gasztro

Vasutas sztrájktanyák anno 1904

Munkakörülményeik javításáért, az 1884-es megállapodásban garantált előmenetelük eltörlésének visszavonásáért és nem utolsó sorban fizetésük rendezésért léptek sztrájkba 1904. április 19-én a vasutasok.

hvg.hu Gazdaság

Csokoládé szökőkút és automata a Csokoládé Szalonban

Nem mindennapi élményexpo színhelye november 30-tól hat napon át a budapesti VAM Design Center. Közép-Európa legnagyobb Csokoládé Szalonja várja a látogatókat, akiktől ezúttal nem veszik zokon, ha megfogják, megkóstolják a kiállított tárgyakat.

MTI Plázs

Mire jó még a méz?

A gyógyító méz nemcsak édes, hanem savas is. A mézcukor könnyen felszívódik, illat- és aromaanyagai étvágyjavítók, fertőtlenítő, fájdalomcsillapító és nyugtató hatását is megtapasztalták már, akárcsak azt, hogy emésztésjavító, táplálja az izmokat, a májat és segíti a vízkiválasztást.

Kovács Gábor Gasztro

Sörkorcsolya, borszánkó

Azt nagyjából tudjuk, hogy a krumpli elterjedése a Kárpát-medencében az 1780-as években kezdődött, amikor II. József adókedvezménnyel támogatta a termesztését. Arról azonban semmilyen adatunk nincs, hogy kinek jutott először eszébe lereszelni, majd liszttel, borssal és sóval összekeverve zsírban kisütni.

Lőrincz Zsolt Gasztro

Hízók alkonya

Elmúlt András napja, lehet disznót vágni - mondták nagyapáink. A paraszti hagyomány ugyanis ehhez a jeles naphoz kötötte a disznóölést. Addigra beállt a csípős hideg, felhíztak az ólak röfögő lakói. S így karácsonytájt már illett gondoskodni az asztalra valóról is. Vagy ahogy egyes vidékeken a mondás tartotta: disznó mászkáljon az ünnepi káposztában.

Lőrincz Zsolt Gasztro

A szegények eledele volt, most a világé

Hála az utóbbi években tucatjával nyíló, bár nem egyszer inkább magyaros, mint olasz pizzériáknak, manapság már az óvodás gyerekek is inkább egy szelet pizzát kérnek vajas kenyér helyett.

Szikora Katalin Gasztro

Halak Tiszán innen, Dunán túl

A téli ünnepkör csöndes, szép, böjtös adventi időszakát hamarosan a karácsonyi lakomák szilveszterig érő sorozata váltja föl, amelynek egyik kitüntetett szereplője a hal.

Lőrincz Zsolt Gasztro

Pástétom és kása

Márton napja, azaz november 11-e egykor hálaadó ünnep volt, az év utolsó munkaünnepének számított. Befejeződtek a mezőgazdasági munkálatok, elszámoltak a napszámosok az urasággal, és megkezdődött a parasztok számára a téli időszak. Dologtiltó napnak is hívták, tilos volt például mosni, teregetni, a ház körüli teendőket végezni, mert ez a jószág pusztulását okozta volna.

Gasztro

Életelíxir a konyhában

Méz nagyhatalomnak számítunk, bár az egy főre eső hazai fogyasztás nem jelentős. Hogy ez változzon, ajánlunk pár mézes receptet.

Mucsi Zoltán elmeséli, hogyan született a fékevesztett káromkodásba torkolló villanyszerelős jelenet

Mucsi Zoltán elmeséli, hogyan született a fékevesztett káromkodásba torkolló villanyszerelős jelenet

MSZP: A Fidesz alamizsnát oszt, kifosztja a nyugdíjasokat

MSZP: A Fidesz alamizsnát oszt, kifosztja a nyugdíjasokat

Dobszay János: Ő fél, ők félnek, mi nem félünk

Dobszay János: Ő fél, ők félnek, mi nem félünk