szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ünnep hangulatát idézik meg december 6-án, szombaton Egerben. Az Egri Borvidékért Alapítvány szervezésében neves borászatok képviselői segítenek kiválasztani a karácsonyi menühöz illő borokat.

Az alapítvány székháza előtti  teraszon  többek között olyan rangos pincészetek kínálják a legjobb válogatásaikat, mint a Monarchia, a Gál Tibor Pincészet vagy a Bolyki Szőlőbirtok. A asztalokról nem hiányoznak majd a környékbeli sajtok, kenyerek, kalácsok, házi sütemények és lekvárok sem. Ínyenceknek különlegesség a bükki kecskesajt, a szomolyai heringlekvár, a forró karamell. A „vendégszereplő”  etyeki sonkákhoz fűszeres forralt bor és téli tea is  csalogatja majd a nagyérdeműt.

A főszerep persze a boroké. Olyan különlegességet kóstolhatnak és vásárolhatnak az érdeklődők, mint a Pinot Gris Late Harvest-et, amely egyébként csak a Monarchia pincénél kapható korlátozott palackszámban készült, késői szüretelésű, nagytestű bor. Körtével és barackkal készült desszertekhez, hideg gyümölcssalátákhoz és aromás sajtokhoz ajánlott.

A 2002-es Egri Bikavért 2006-ban a Pannon Bormustrán Csúcsbikavérnek választották, már nem sok palack lelhető fel kereskedelmi forgalomban. Marha- és báránysültekhez, pörköltekhez és húsos tésztákhoz ajánlják.

A Chardonnay Battonage 2007 markánsan képviseli az Egri Borvidék adottságait és a fajta világszerte ismert arculatát. Kiváló társ szárnyas- és könnyű sertés ételekhez, valamint a tenger gyümölcseihez és tésztafélékhez.

A Zen 2006 fehérbor. Jól lehűtve, fűszeres halételekhez, könnyű tésztákhoz és salátákhoz illik. A Noir 2004 Kékfrankos, Cabernet sauvignon és Merlot fajtákból készített gyümölcsös vörös cuvée. Enyhén fűszerezett és könnyű húsok kellemes kísérőjévé.

A Bazilika 2004 Cabernet franc, Kékfrankos, Merlot, Pinot noir és Kadarka házasításából született Egri Bikavér. Az első és egyetlen Bikavér Superoir a világon a 2004-es évjáratból. Elsősorban marha- és bárányhúsból készült ételekhez, ragukhoz ajánlott. Újdonság a Pinot noir 2006, amely Eger ígéretes fajtája. Sajtok, sertés-, marha- és baromfi húsok, valamint tészták ideális kisérője.  
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Gasztro

Kevesebb bor lesz a vártnál

A korábban várt mintegy 4 millió hektoliter bor helyett az idén csak mintegy 3,5 millió hektoliter kerülhet a pincékbe.