szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha valami felment minket minden diéta alól, az bizony a karácsony. Ilyenkor nemcsak, hogy nem számoljuk a kalóriákat, hanem egyenesen kötelező minden vendéglátót lekenyerezni a tisztes fogyasztással. Ha pedig nekünk jutott a főszakács szerepe, repítsük el szeretteinket egy világkörüli vacsorára néhány hamísítatlan kozmopolita karácsonyi recepttel.

© commons.wikimedia.org
A karácsony kiemelten fontos mozzanata a közös étkezés. Az ünnepi asztalra kerülő ételek legtöbbjének szimbolikus üzenete és nagy hagyománya van. Mákos tésztát enni jó házasságot, hüvelyeseket gazdagságot és jó termést jelent. A közösen elfogyasztott alma a család összetartozását, a mézzel elkészített fokhagyma pedig a jövő évi egészséget szolgálja.

Halat, vadat s mi jó falat. A karácsonyi asztal elmaradhatatlan fogása a Jézust szimbolizáló hal. A magyar hagyomány más jelentést is tulajdonít neki: pikkelyei miatt a pénzt is jelképezi. A halnak gyors mozgása miatt is az év végi ételek között a helye: úgy haladjon előre az új évben a család, ahogy a hal teszi azt a vízben. Idehaza sok család pontyhalászlét készít, az osztrákok rántott halat, a svédek pedig sós-ecetes lében pácolt heringet esznek szenteste. A franciák és a lengyelek szintén kedvelik a pontyot, a spanyoloknál sügér, a portugál családoknál szárított tőkehal kerül az ünnepi asztalra. Grönlandon a karácsonyi menü végén az igazi csemegét a bálnabőr jelenti egy csík zsírral a belsejében. Az előre túró disznó is fejlődést, haladást szimbolizál – a decemberi disznóvágásból származó friss sertéshús Magyarországon leggyakrabban töltött káposztaként kerül a családok ünnepi asztalára. Ez az étel Ukrajnában is a karácsonyi menü része, de itt nem rizzsel, hanem kölessel készítik.

További menükért kattintson ide!

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Gőgh Csilla Gasztro

Provence: tizenhárom karácsonyi desszert

Egy francia mondás szerint Provence megy a maga feje után. Nem csoda hát, hogy errefelé a karácsonyi asztalra is más kerül, mint frank hon többi vidékén. A vacsoramenü bőséges, ám hús nélküli, szerény fogásokból áll. Viszont a híres tizenhárom desszerttel zárul.

hvg.hu Gasztro

Ízes olvasmányok karácsonyra

A téli könyvvásár újdonságai között számos nekünk valóra leltünk, ezekből válogattunk a karácsonyfa alá.

Gasztro

A legjobb karácsonyi sütik - receptek

Az ember mindig ugyanazzal a dilemmával szembesül. Közelednek az ünnepek, jókat kell főzni, finomakat kell sütni. Sokat kell enni. A kérdés: mit? Öt fantasztikus recepttel segítünk eligazodni.

Gasztro

A mestercukrász karácsonyi bejglitippje

Ha karácsony, akkor kétségtelenül eljő a bejgli szezon, ami képes akár húsvétig tartani. Évről évre megmérkőznek a családok, diósból vagy mákosból legyen több, újítsunk, ne újítsunk, a mienk jobb-e vagy a szomszédé? Netán a sarki cukrászé?

Várkonyi Ádám Gasztro

Karácsonyi ötletek: házi gourmet ajándékok

A tétel, miszerint adni jobb, mint kapni, igaz. Ha valaki nem hiszi, készítsen el egy-kettőt ezek közül az egyszerű, de nagyszerű ízes remekek közül, és lepje meg szeretteit. A pálfordulás garantált. A mottó: fantázia és a kísérletező kedv.

hvg.hu Gasztro

Adventi kóstoló, karácsonyi menük - tippek

Az ünnep hangulatát idézik meg december 6-án, szombaton Egerben. Az Egri Borvidékért Alapítvány szervezésében neves borászatok képviselői segítenek kiválasztani a karácsonyi menühöz illő borokat.

Kovács Gábor Gasztro

Egy korsó ajándék: karácsonyi sörök

A karácsonyi söröknek évszázados tradíciói vannak. Bár ezt a legutóbbi időkig nemigen vettük észre a hazai kínálatban. Az európai sörfőzők azonban hagyományosan mindig is az évszaknak megfelelő söröket főztek. Mást-mást a tavaszi könnyedséghez, a nyári felfrissüléséhez és a hideg téli napokra.

Várkonyi Ádám Gasztro

Új köretek a karácsonyi menühöz

Sokan idegenkednek attól, hogy a jól bevált köretekhez hozzányúljanak. Amennyiben népszavazási kezdeményezésként születne újjá ez a cikk, és a köretek megreformálását, vagy legalább a skála szélesítését célozná meg, minden bizonnyal csúfos kudarcot vallana. Nem is megyünk fejjel a falnak, illetve a lábosnak, csak kínálunk néhány ízletes alternatívát.