A nagy tavaszi méregtelenítő és fogyókúrák egyik aduásza a cékla. De ott a helye a mindennapok konyhájában is.

A nem éppen arisztokratikus libatopfélék családjából származó cékla az idők során ugyancsak nagy megbecsülésre tett szert, ahogy a Földközi-tenger környékéről Elő-Ázsián, Ázsián át diadalittasan bevonult Európába (Magyarországra a XVII. században). Tudósok és uralkodók egyengették útját. Hippokratesz, Paracelsus, Hildegard von Bingen, Nagy Károly, a magyar Mátyus István és sokan mások esküdtek rá, hogy a földművesek „csekély eledele” az istenek ajándéka, mely erősít, bátorít és boldogít. (Minket például mindig, valahányszor föltálalom szeretteimnek.)

© Bodrogi Eszter
A kitűnő gyógyeledelt a zöldségek vörös démonjaként is emlegették, mert annyi mindent tud. Magas a B1- és B2-vitamin-, de jelentős a vas-, mész- és foszfortartalma is. Rengeteg benne a kálium, ami elengedhetetlen a sikeres fogyókúrához, hiszen hozzájárul az izmok munkájához, és a szervezet ellenálló-képességének erősítéséhez. Nagyon hatásos a céklalével kiegészített tavaszi tisztítókúra, ugyanis nagyon hamar lúgosítja a szervezetet, így a savtúltengés okozta kellemetlen panaszok hamar megszűnnek, javul a közérzetünk. Ráadásul csupán napi egy deci céklalével sikeresen vesszük fel a harcot az influenzavírusok ellen is. A céklának, amint azt a magyar Ferenczi Sándor doktor kutatásai bizonyították (1961), tumorellenes hatása is van. Ezt a gyógyszert mindig szívesen adom a családomnak, fel is írtam nekik receptre.

Bébicékla olívaolajban sütve

Hozzávalók: 10 szem bébicékla, 3 nagy fej lilahagyma, 2 dl olívaolaj, 0,5 dl balzsamecet, só, bors.

A céklákat szigorúan gumikesztyűben megpucolom. (Gumikesztyű nélkül is megtettem már, két hétig vörös volt utána a kezem, hiába sikáltam.) Nyolcadokra vágom, majd a lilahagymát is pont akkora darabokra, mint a cékla. Egy tűzálló tálba halmozom, sózom, borsozom, majd ráöntöm az olajat az ecettel együtt. 180 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt sül meg. A szaftja bagettel kitunkolva isteni csemege, mielőtt a sütőtál bekerülne a mosogatóba.

További receptek (Oldaltörés)


Céklasütemény
 

© Bodrogi Eszter
A sok csokoládétól és kakaótól kellemesen kesernyés, a céklától pedig nagyon puha lett. Elég tömény sütemény, egy szelet bőven elég belőle. Rendszerint nem kínálok hozzá semmit, de nagyon el tudom képzelni egy gombóc jóféle vaníliafagylalttal.

Hozzávalók: 20 dkg cékla, 20 dkg liszt, 20 dkg cukor, 10 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé, 10 dkg holland kakaópor, 2 dl étolaj , 3 tojás, 1 csipet só, 1 sütőpor.

A céklát megpucoltam, majd megfőztem. Késes robotgéppel felaprítottam, majd az aprítógépbe tettem a csokoládét, és azt is felaprítottam. Ezek után minden hozzávalót összekevertem, sütőpapírral bélelt téglaformába simítottam, és 180 fokos sütőben 60 perc alatt megsütöttem. Az eredeti recept szerint 160 fokon kell sütni 1,5 órán át. Így, gondolom, a belseje is megszilárdul teljesen, de mi imádjuk, hogy ilyen krémesen lágy.

Céklasaláta kéksajttal

Bevallom, ez „doktor” Gordon Ramsay receptje. Nincs is mit magyarázni rajta, vagy hozzátenni, úgy jó, ahogy van. Gordon főtt céklával készíti, de én jobban szeretem a sültet (egyébként így értékes hatóanyagai is inkább megmaradnak), ezért ennyit változtattam előírásán. Annyira finom a kicsit földízű, édes cékla a csípősen pikáns kéksajttal és a ropogós szezámaggal, hogy a fotózáshoz majdnem nem maradt a tálban. lám, fotó így nem is lett.

Hozzávalók: 50 dkg cékla, 20 dkg kéksajt, 1 ek szezámmag, 2 ek olívaolaj, 2 ek fehér balzsamecet, só, bors.

A céklát megpucolom, falatnyi kockákra vágom, majd egy tűzálló tálba szórom. Meglocsolom olajjal, és ecettel, sózom, borsozom, majd forró sütőben fóliával lefedve 20-30 perc alatt megsütöm. Mikor langyosra hűlt, megszórom szezámmaggal, és belekeverem a sajtot. Magában is nagyon finom, de fokhagymás pirítóssal az igazi.

Bodrogi Eszter
(A szerző blogja: www.fuszereslelek.hu)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szikora Katalin Gasztro

Cékla, borscs, saláta

A magyar konyhában érdemtelenül csekély szerepet kap a cékla, amelynek friss termése mostanság már kapható a piacokon. Bár igénytelen növény - és emiatt nagyon olcsó is -, tápanyagait és felhasználhatóságát tekintve vetekszik a divatos salátafélékkel. Erről az értékes gasztronómiai alapanyagról „mesélt” Szása, azaz Nyíri Sándor, a budapesti Arany Kaviár étterem séfje és társtulajdonosa.

Érlelődik a skótok és Boris Johnson összecsapása

Érlelődik a skótok és Boris Johnson összecsapása

Egy belvárosi étterem beépítette egy csecsemőkutató labor ablakait

Egy belvárosi étterem beépítette egy csecsemőkutató labor ablakait

Távolabb kerülhetett a Fidesztől egy ingatlanos projektcég

Távolabb kerülhetett a Fidesztől egy ingatlanos projektcég

Hamarosan ön is vehet egyet Putyin limuzinjából

Hamarosan ön is vehet egyet Putyin limuzinjából

Megtalálták a 3300 éve élt, legendás II. Ramszesz fáraó 105 centis szobrát

Megtalálták a 3300 éve élt, legendás II. Ramszesz fáraó 105 centis szobrát

Impeachment: megszavazták a Trump elleni vádpontokat

Impeachment: megszavazták a Trump elleni vádpontokat