Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"0e98225a-38fe-4e4e-89d1-c3e7b75b454d","c_author":"hvg.hu","category":"hvgkonyvek","description":"Attól még, hogy nem a környezeti problémák jelentik a legnagyobb egzisztenciális fenyegetést az emberiségre nézve, foglalkozni kell velük – ez csak egyike annak az öt alapelvnek, amit Hannah Ritchie oxfordi adattudós emel ki a klímaváltozással kapcsolatban. Szerkesztett részlet az Ez nem a világvége című könyvből.","shortLead":"Attól még, hogy nem a környezeti problémák jelentik a legnagyobb egzisztenciális fenyegetést az emberiségre nézve...","id":"20250308_Ot-allitas-a-klimavaltozassal-kapcsolatban-amit-erdemes-eszben-tartani","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0e98225a-38fe-4e4e-89d1-c3e7b75b454d.jpg","index":0,"item":"70f2b721-47f2-4a5f-a501-e8580cd9e7e9","keywords":null,"link":"/hvgkonyvek/20250308_Ot-allitas-a-klimavaltozassal-kapcsolatban-amit-erdemes-eszben-tartani","timestamp":"2025. március. 08. 19:15","title":"Öt állítás a klímaváltozással kapcsolatban, amit érdemes észben tartani","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"ed4f4efe-8a72-4369-a15b-10d82843fc7e","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Van, amit könnyebb szerelni, és van, amit nehezebb – több változást is hozott az Apple új belépőszintű mobilja.","shortLead":"Van, amit könnyebb szerelni, és van, amit nehezebb – több változást is hozott az Apple új belépőszintű mobilja.","id":"20250308_apple-iphone-16e-szetszereles-teardown-video-akkumulator-javithatosag","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ed4f4efe-8a72-4369-a15b-10d82843fc7e.jpg","index":0,"item":"e90147bd-888a-4914-bd5a-cf88aa6b5ab6","keywords":null,"link":"/tudomany/20250308_apple-iphone-16e-szetszereles-teardown-video-akkumulator-javithatosag","timestamp":"2025. március. 08. 16:03","title":"Szétkapták az iPhone 16e-t, több meglepetés is van a hátlap alatt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7fdea803-95f9-4aea-8e5a-c92e43a5b943","c_author":"BrandLab","category":"brandcontent","description":"A nehéz gazdasági helyzetben komoly segítséget jelenthet az ipari szereplők számára a kapcsolatépítés és a szinergiák kiaknázása. A Hungexpo területén ezúttal is az évente ismétlődő társrendezvénnyel, az Automotive Hungary szakkiállítással közösen várják majd a kiállítók a látogatókat. A legnagyobb hazai üzleti-ipari szakkiállításról, az Ipar Napjairól Márki Enikő kiállításigazgatóval beszélgettünk.","shortLead":"A nehéz gazdasági helyzetben komoly segítséget jelenthet az ipari szereplők számára a kapcsolatépítés és a szinergiák...","id":"20250219_Hungexpo-Ipar-Napjai-2025-szakkiallitas-jelentkezes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7fdea803-95f9-4aea-8e5a-c92e43a5b943.jpg","index":0,"item":"e0905227-27ef-4d8e-a370-7a19aa97dac0","keywords":null,"link":"/brandcontent/20250219_Hungexpo-Ipar-Napjai-2025-szakkiallitas-jelentkezes","timestamp":"2025. március. 09. 15:30","title":"Az ország egyik legnívósabb szakmai rendezvénye ismét összehozza a szektor szereplőit","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":true,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":true,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5dd9aef0-e18d-46e0-9294-f344936626e1","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"A „csendes gyilkos” végzett velük, szombat este találtak rá a holttestre.","shortLead":"A „csendes gyilkos” végzett velük, szombat este találtak rá a holttestre.","id":"20250309_pest-megye-szen-monoxid-mergezes-halal-kutyak","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5dd9aef0-e18d-46e0-9294-f344936626e1.jpg","index":0,"item":"5b781567-1ca3-479d-a406-a9b29ddd35f5","keywords":null,"link":"/itthon/20250309_pest-megye-szen-monoxid-mergezes-halal-kutyak","timestamp":"2025. március. 09. 11:34","title":"Két kutyájával együtt halt meg egy férfi Pest megyében","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"15beeca8-9d3d-4e8c-a9a1-2cb62db96806","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Elvitelre – a podcast, amelyben a hét legjobb HVG hetilapos és hvg360-as anyagaiból válogatunk. Csak indítsa el a háttérben és hallgassa meg szerzőink legjobb írásait! A héten: új világ, régi kohászat.","shortLead":"Elvitelre – a podcast, amelyben a hét legjobb HVG hetilapos és hvg360-as anyagaiból válogatunk. Csak indítsa el...","id":"20250309_Elvitelre-Giorgia-Meloni-Orban-Viktor-ozdi-kohaszok-baleset-kohaszat-Donald-Trump-evfordulo-podcast","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/15beeca8-9d3d-4e8c-a9a1-2cb62db96806.jpg","index":0,"item":"45e9fb59-817e-42e5-ba45-44707f817658","keywords":null,"link":"/itthon/20250309_Elvitelre-Giorgia-Meloni-Orban-Viktor-ozdi-kohaszok-baleset-kohaszat-Donald-Trump-evfordulo-podcast","timestamp":"2025. március. 09. 06:00","title":"Giorgia Meloni, Orbán Viktor, és az ózdi kohászok │ Elvitelre","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"17a80e29-6dd1-4ff4-9e58-c5881d3d48af","c_author":"HVG","category":"elet","description":"Nincs más megoldás: a doktor egyszerre két szobában, két asszisztenssel rendel.","shortLead":"Nincs más megoldás: a doktor egyszerre két szobában, két asszisztenssel rendel.","id":"20250308_videon-milyen-az-amikor-egy-orvosra-85-ezer-beteg-jut","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/17a80e29-6dd1-4ff4-9e58-c5881d3d48af.jpg","index":0,"item":"30a8f4a5-78bd-4b15-8834-3dacf7da861a","keywords":null,"link":"/elet/20250308_videon-milyen-az-amikor-egy-orvosra-85-ezer-beteg-jut","timestamp":"2025. március. 08. 08:43","title":"„Dolgozunk, nincs megállás” - videón, milyen az, amikor egy orvosra 85 ezer beteg jut","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e4b8fabe-80f9-40b0-af31-88aa776047bf","c_author":"hvg.hu","category":"tudomany","description":"Bár a mélység általában ijesztő, egy magas helyről lepillantva esetenként fura vágyat érzünk a leugrásra. Öngyilkossági hajlam? Szerencsére a legtöbb esetben szó sincs ilyesmiről, mi több, elképzelhető, hogy éppen a túlélési ösztön áll mögötte.","shortLead":"Bár a mélység általában ijesztő, egy magas helyről lepillantva esetenként fura vágyat érzünk a leugrásra. Öngyilkossági...","id":"20250308_melyseg-uresseg-hivasa-jelenseg-magyarazat-tulelesi-oszton-pszichologia","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e4b8fabe-80f9-40b0-af31-88aa776047bf.jpg","index":0,"item":"d3b5b8b1-80fd-42f6-af6a-cf99b88d52d6","keywords":null,"link":"/tudomany/20250308_melyseg-uresseg-hivasa-jelenseg-magyarazat-tulelesi-oszton-pszichologia","timestamp":"2025. március. 08. 08:03","title":"Furcsa gondolatok: ön is érezte már úgy, hogy ugrani kellene a mélybe, amikor nagyon nem lett volna jó ötlet?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"631b1659-1321-4f87-9a5d-63433a1e7205","c_author":"MTI/hvg.hu","category":"vilag","description":"Az orosz elnök szerint a Belgrád ügyeibe való beavatkozás megengedhetetlen, és támogatásáról biztosította Milorad Dodikot, a bosznia-hercegovinai Szerb Köztársaság elnökét.","shortLead":"Az orosz elnök szerint a Belgrád ügyeibe való beavatkozás megengedhetetlen, és támogatásáról biztosította Milorad...","id":"20250307_Gazellatasrol-es-partnersegrol-targyalt-Putyin-es-Vucsics","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/631b1659-1321-4f87-9a5d-63433a1e7205.jpg","index":0,"item":"8dcec58a-56d1-4994-bb64-af8186362a05","keywords":null,"link":"/vilag/20250307_Gazellatasrol-es-partnersegrol-targyalt-Putyin-es-Vucsics","timestamp":"2025. március. 07. 18:43","title":"Gázellátásról és partnerségről tárgyalt Vuciccsal Putyin, aki szolidáris Milorad Dodikkal","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Four Seasons: Gresham Kávéház – kreatív hagyománytisztelet
Tetszett a cikk?
Sorozatunk második állomása a budapesti Four Seasons Hotel, azaz a Gresham-palota. Kitűnő olasz-magyar konyhájáról hírneves étterme, a Páva a közelmúltban zárt be,illetve alakult át rendezvényteremmé. Így különösen érdekelt minket, át tudja-e venni az étterem szerepét a Gresham Kávéház .
A hely
A Gresham Palota 2004-ben nyerte vissza régi pompáját. Az 1906-ban átadott, Quittner Zsigmond tervei szerint készült, Maróti Géza, Róth Miksa és Jungfer Gyula által díszített szecessziós épület végre ismét régi fényében ragyoghatott. Mint ahogy a ház többi részében, úgy a kávézó belső terének kialakításákor is az eredeti századfordulós berendezést vették alapul. Letisztultság, a nemes egyszerűségben rejlő elegancia jellemzi.
A személyzet
A személyzet kifogástalan. Rendkívül udvariasan és szinte észrevétlenül tüsténkednek a vendég körül, figyelve a gesztusokra – a poharam sosem ürült ki, és amikor például plusz tányérra volt szükségem, mire kértem volna, már az asztalomra tették.
Az étlap
A Gresham Kávéház más-más menüt kínál ebédre és vacsorára – míg az előbbiből már rendelhetnek a vendégek, az utóbbit, a Páva népszerű fogásait is beemelve, most állítják össze. Kocsis Gergely éttermi igazgató elmondta, hogy a menünek éppen annyira igazodnia kell a Four Seasons szállodalánc nemzetközi irányelveihez, mint a helyi ízléshez. A már kész ebéd menüt főleg könnyedebb, ún. komfortfogások alkotják. De a kifejezetten magyar ízekre vágyó, elsősorban külföldi vendégek sem maradnak éhen: nekik külön kínálatot állítottak össze hazai fogásokból, melyek között ott a gulyásleves, a csirkepaprikás, de a bécsi szelet is. Bár a konyhát, az étterem bezárását követően továbbra is az olasz Simone Cerea vezeti, a magyar fogásokról nagyszerű magyar szakács, Lévay Ádám és csapata gondoskodik.
A kínálat
Na, de lássuk, mi is kerül a vendég asztalára a Gresham Kávéházban? A közel jövőben bevezetendő vacsoramenü fogásaiból kapunk ízelítőt. A Páva egyik legkapósabb fogásával a libamáj duóval indítva: libamáj pehely diós fügelekvárral, tokaji redukcióval és serpenyőben sült libamáj pirított fenyőmagos almás rétessel. Úgy látom, első körben sikerült egy divatos kombinációba ütköznünk . A füge-libamáj-tokaji szentháromság a mostani trend nagy kedvence, melyet több étterem is étlapjára tűzött, hiszen remekül illenek egymáshoz. Ami pluszt a Gresham nyújtani tud a máshol tapasztalt ízekhez képest, az maga a libamáj pehely. Már a neve is sejtetni engedi a fogás könnyedségét – a sós, cukros, tokajis tejben pácolt, nyers libamáj szinte szétolvad a szájban rendkívüli ízélménnyel ajándékozva meg fogyasztóját. A duó másik tagja nem tud felérni a pehely tökéletességével, az én ízlésemnek kicsit lágy is.
A folytatás grillezett tengeri sügér csicsókás, parajos raviolival és édesburgonya emulzióval. A nevet meghallva felrémlik előttem a kémai tankönyv, de a fogást meglátva hamar feledem: egy rendkívül játékosan tálalt étel érkezik, az egymásra tornyozott hús és köret vidám színekben pompázik. Simone Cerea elmondja, hogy a tálalásban törekednek a természet változásait tükrözni, így a tavasz közeledtével egyre több színt csempésznek a tányérra is. A remek állagú sügér mellé izgalmas köret kerül: a sok helyen népszerű parajos raviolit a hazai konyhákban méltatlanul elhanyagolt csicsóka igazán megbolondítja. Ugyancsak izgalmas a körete az enyhén füstölt kacsamellnek és a párolt kacsacombnak: fokhagymás burgonyapüré és karamellizált szilva. Ez utóbbi harmónikusan egészíti ki a rendkívül szaftos kacsamell ízét.
Kapunk kóstolót az étterem vegetáriánus fogásaiból is: mángold és kecskesajt lasagnette téli fekete szarvasgombával ,valamint vargányagomba raguval. A fogás talán túlságosan is krémesre sikeredett, hiányolom belőle a fogkemény „harapnivalót“, de az ízvilága kárpótol . Különösen figyelemreméltó a szarvasgomba jelenléte – a rendkívül intenzív hozzávaló nem nyomja el a fogás más ízeit, ami a szakács kiváló arányérzékére vall. Ez az arányérzék megfigyelhető valamennyi főétel esetében. Az egyes fogások alkotóelemeinek ízei külön-külön is érvényesülni tud nak,miközben harmónikus egészet alkotnak - ez a titka a sikeres kombinációknak.
Az ételsort mi más is zárhatná, mint a desszert. Szűcs Árpád főcukrász ajánlja figyelmünkbe a mézes almával és citromsorbettel kínált almahabot, a marinált kumquattal és pisztácia krémmel tálalt narancsos rizspudingot és a Gresham Palace Tiramisut. Az almahab a gyümölcskedvelők kedvence lesz a nyári szezonban, rendkívül könnyű, frissítő desszert, az édes és a savanykás ízek remek kombinációja. A narancsos rizspuding a keleties ízeket kedvelők favoritja lehet, számomra édességnek túlságosan is pikáns. A befutó a Gresham Tiramisuja – az amarettós, főzött (!) mascarpone krém felejthetetlen . De nem ez a fogás egyetlen különlegessége. A kávéízt fagylalt, a kakaót egy pudingszerű krém képviseli – az állagok játéka izgalmassá teszi, feldobja ezt a már – azt hittük – unásig ismert desszertet.
A tartalom mellett egy-két szó a prezentálásról, azaz a külcsínről: mindegyik fogás valóságos dízájner műalkotás . Az " arculat tervezők" a konyhai csapat tagjai, mindegyiket közösen alakítják ki. S bár az ízek az elsődlegesek, ezekkel a desszertekkel előbb a szemünk lakik jól.
Magyar ízeket élvezhetnek a New York-iak az idei magyar kulturális évad keretében egy héten át. Az Extremely Hungary rendezvénysorozat keretében Bicsár Attila, a budapesti Alabárdos Étterem főszakácsa hazai ételeket főz, "modern technikákkal, könnyebb formában" a világ kulturális fővárosában.
Mindenhol, minden ünnepnek megvannak a maga sajátos étkezési szokásai. A zsidó naptárban a történelmi zarándokünnepek és emléknapok mellett van egy olyan jeles dátum, amit az öröm, a nagy evés-ivás jegyében köszöntenek. Ez a Purim, a zsidó farsang, amelyet mostanság ünnepelnek. Ilyenkor készítik a legkülönlegesebb süteményeket.
Kevés olyan kiváló, igénytelen, sokféleképp felhasználható zöldségféle van, mint a csicsóka. Ezt a különös és kissé talán komolytalan nevű növényt valahogy mégsem valami sokra értékeljük.
Nagyanyáink, dédanyáink, ük, sőt még korábbi felmenőink is ismerték, sőt előszeretettel használták azokat az eljárásokat, amelyek ugyan hangzatos névvel, de legújabb kori vívmányokként masíroznak a mai konyhákba. Manapság már gyakori, hogy egy trendi étterem étlapján, nem minden szót értünk, mert a technológia átnevesíti az egyes fogásokat.
A Piarista Rend Magyarországi Rendtartománya borválogatást tart. A győztes bort az év Piarista Boraként hozzák forgalomba. A régi piarista borászati hagyományokat felélesztő pályázaton a száraz fehér borok versenyeznek.
Royal Hospital Road 68: a Magyarországon is egyre ismertebb és népszerűbb sztárséf, a konyha ördögeként emlegetett Gordon Ramsay három Michelin-csillagos londoni étterme. Szerzőnk néhány hete a gasztronómia egyik csúcskonyhájaként nyilvántartott chelsea-i szentély vendégeként tölthetett el pár felejthetetlen órát.
Úgy tűnik, a vendéglősök egy része igencsak tiszteli a néphagyományt. Szó szerint értelmezi a torkos csütörtököt. Legalábbis, ami a farsangból maradt ételek elfogyasztásának szokását illeti. Ráadásul még ismerik egyéb elnevezéseit is a jeles napnak: zabáló avagy csonka csütörtök.
Elengedtük a farsang farkát, húst hagytunk, torkoskodtunk. Most mit együnk? Eljött az ideje, hogy elkáposztásítsuk a káposztás tálat. Amit igencsak lebecsülünk, ha nem lapul benne jókora dagadó, kövérkedik töltelék, kolbász.
A kávésokat sem kerüli el a recesszió. Ám az egyik, két évtizede a piacon levő, nagy forgalmazó felmérése alapján úgy tűnik, a koffeinre igenis szükségünk van.
Budapesten egyre több, elsősorban felsőkategóriás étterem kerül ukrán üzletemberek tulajdonába, akik Magyarországra mentik a pénzüket; a Világgazdaság úgy tudja, a fővárosban eddig nyolc-tíz luxuséttermet vettek meg ukránok.