Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"ff1d1894-fbac-4ba6-a08f-776fd37d33fb","c_author":"Tornyos Kata","category":"elet","description":"Bár már nem gyártanak szórakoztató, figyelemfelkeltő reklámokat, amelyek cigarettavásárlásra buzdítanak, a közösségi médiában mégis pozitív színben tüntetik fel a színes, ízes elektromos cigiket, ez pedig egy új generációnak nyithat ajtót a dohányzáshoz. A helyzet azonban nem kilátástalan, világszinten fokozatosan csökken a nikotinfüggők száma.","shortLead":"Bár már nem gyártanak szórakoztató, figyelemfelkeltő reklámokat, amelyek cigarettavásárlásra buzdítanak, a közösségi...","id":"20250523_cigaretta-dohanyzas-fust-cigi-nepszeru-influenszer-leszokas-fustmentes-dohanyzasmentes-vilagnap","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ff1d1894-fbac-4ba6-a08f-776fd37d33fb.jpg","index":0,"item":"199419da-0314-42b1-a3b6-bfbbbb609d3e","keywords":null,"link":"/elet/20250523_cigaretta-dohanyzas-fust-cigi-nepszeru-influenszer-leszokas-fustmentes-dohanyzasmentes-vilagnap","timestamp":"2025. május. 31. 06:00","title":"Nagy erőkkel küzd a világ a dohányzás ellen, az e-cigiket népszerűsítő influenszerek viszont keresztbe tehetnek a füstmentes világnak","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4e60aaa6-0956-4403-8278-84a8b1204a9c","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A rendőrség indoklása nem volt megfelelő, nekik kell állniuk perköltséget is. ","shortLead":"A rendőrség indoklása nem volt megfelelő, nekik kell állniuk perköltséget is. ","id":"20250531_mini-pride-betiltas-kuria-dontes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4e60aaa6-0956-4403-8278-84a8b1204a9c.jpg","index":0,"item":"b445f8e2-9906-474e-b64e-c0a407ecb383","keywords":null,"link":"/itthon/20250531_mini-pride-betiltas-kuria-dontes","timestamp":"2025. május. 31. 15:49","title":"A Kúria szerint megalapozatlan volt a mini-Pride rendőrségi betiltása az alaptörvényi újítás után","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d80440d3-c365-4301-8232-58449b907f01","c_author":"MOHU","category":"brandcontent","description":"Az italcsomagolások kötelező visszaváltási rendszere 2024 júliusában élesedett Magyarországon, és elképesztő gyorsasággal futott fel. Rengeteg helyen találkozhatunk a REpont automatákkal. A 400 négyzetméternél kisebb boltokban önkéntes ezeknek a visszaváltó automatáknak az üzemeltetése. A legkisebbek pedig – szintén önkéntesen – kézi visszaváltóhelyekké válhatnak: a boltosok egy okostelefonos alkalmazás segítségével manuálisan vehetik vissza az italcsomagolásokat. Vecsésen egy ilyen kisboltban néztük meg, hogyan működik a kézi visszaváltós REpont. Bíró Márióval, a bolt tulajdonosával és a szállításért is felelős Returmatic Zrt. munkatársával, Szunyog Józseffel beszélgettünk a tapasztalatokról. ","shortLead":"Az italcsomagolások kötelező visszaváltási rendszere 2024 júliusában élesedett Magyarországon, és elképesztő...","id":"20250428_Akar-naponta-elviszik-a-palackokat-mohu-kezi-visszavaltas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d80440d3-c365-4301-8232-58449b907f01.jpg","index":0,"item":"9332499b-7eac-430d-a1f1-ce8a767d05cd","keywords":null,"link":"/brandcontent/20250428_Akar-naponta-elviszik-a-palackokat-mohu-kezi-visszavaltas","timestamp":"2025. június. 01. 11:30","title":"Nem is kell automata a visszaváltáshoz?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":true,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":true,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a7792b1b-9ea0-4c20-b277-ab7e91d56cd6","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"A Kisföldalatti kivételével.","shortLead":"A Kisföldalatti kivételével.","id":"20250601_metro-tovabb-jar-meghosszabbitott-uzemido-BKK","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a7792b1b-9ea0-4c20-b277-ab7e91d56cd6.jpg","index":0,"item":"918154db-78fa-4f75-97cf-6934c1d0d0f3","keywords":null,"link":"/itthon/20250601_metro-tovabb-jar-meghosszabbitott-uzemido-BKK","timestamp":"2025. június. 01. 08:45","title":"Mától tovább járnak a metrók","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"bfc7da20-3450-4656-9dc9-597deed2dc92","c_author":"Hamvay Péter","category":"360","description":"Nem a sznobok vesznek részt egy ilyen együttműködésben, mert elég nagy elkötelezettség és rugalmasság kell hozzá – mondja Dezsény Zoltán mezőgazdász, aki kaliforniai mesterdiplomával Nógrád megyében, a 400 lakosú Terényben visz egy Magyarországon nemigen ismert különleges gazdaságot. HVG-portré.","shortLead":"Nem a sznobok vesznek részt egy ilyen együttműködésben, mert elég nagy elkötelezettség és rugalmasság kell hozzá –...","id":"20250601_Dezseny-Zoltan-gazdalkodo-hvg-portre-interju","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/bfc7da20-3450-4656-9dc9-597deed2dc92.jpg","index":0,"item":"15e0d623-b5f6-471d-b6f9-cf13312f55b2","keywords":null,"link":"/360/20250601_Dezseny-Zoltan-gazdalkodo-hvg-portre-interju","timestamp":"2025. június. 01. 10:30","title":"„Aki megtanulja a cukkinit sokféleképpen elkészíteni, az hosszú távon is elégedett” – így él egy hazai zöldségközösség","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"71ee2924-a021-4fb0-bd2a-82ec6fcf1367","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Brüsszel az új Soros, Zelenszkij a zsoldosuk?","shortLead":"Brüsszel az új Soros, Zelenszkij a zsoldosuk?","id":"20250531_Ukrajna-EU-csatlakozas-Voks-2025-szavazas-oriasplakat-propaganda","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/71ee2924-a021-4fb0-bd2a-82ec6fcf1367.jpg","index":0,"item":"9c3ba2ed-845d-41eb-841a-a56bead1ae6a","keywords":null,"link":"/itthon/20250531_Ukrajna-EU-csatlakozas-Voks-2025-szavazas-oriasplakat-propaganda","timestamp":"2025. május. 31. 19:58","title":"Szélesvásznú ukránozás: új óriásplakátokon riogat a kormánypropaganda","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"339a2886-8860-4891-a8d8-4de0cc852b38","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Június 1-től a 20 percnél nagyobb késések után visszafizeti a MÁV a jegyár felét, de a legtöbb utasnak lesz tennivalója ilyenkor, hogy megkapja a pénzét. Összegyűjtöttük, kinek mi a feladata.","shortLead":"Június 1-től a 20 percnél nagyobb késések után visszafizeti a MÁV a jegyár felét, de a legtöbb utasnak lesz tennivalója...","id":"20250601_mav-vasut-vonat-keses-karterites-tennivalok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/339a2886-8860-4891-a8d8-4de0cc852b38.jpg","index":0,"item":"0093d2f3-5200-4f37-a629-80a9811c151c","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250601_mav-vasut-vonat-keses-karterites-tennivalok","timestamp":"2025. június. 01. 15:12","title":"Mostantól fizet a MÁV, ha késik a vonat vagy a busz – mutatjuk, mit kell tennie az utasnak","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"8ea68a27-e07b-4744-8b0f-94dad73f859f","c_author":"Domány András","category":"gazdasag","description":"Közzétették a pártok a kötelező pénzügyi beszámolókat.","shortLead":"Közzétették a pártok a kötelező pénzügyi beszámolókat.","id":"20250531_Majdnem-minden-parlamenti-part-veszteseges-a-legnagyobb-30-millios-egyeni-adomanyt-a-Kutyapart-kapta-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/8ea68a27-e07b-4744-8b0f-94dad73f859f.jpg","index":0,"item":"4f66df0c-8d91-4d1e-a4f6-cb840171e733","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250531_Majdnem-minden-parlamenti-part-veszteseges-a-legnagyobb-30-millios-egyeni-adomanyt-a-Kutyapart-kapta-ebx","timestamp":"2025. május. 31. 09:09","title":"Majdnem minden parlamenti párt veszteséges, a legnagyobb, 30 milliós egyéni adományt a Tisza kapta","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Ennek az apró szigetcsoportnak, amely Venezuela partjaitól néhány kilométerre található, elképesztően tarka a kultúrája, és ez a gasztronómiában is megmutatkozik.
A helyi konyhával a Lucullus Bt. szervezésében megesett próbavacsora keretében ismerkedtünk meg, a budapesti Maharaja étteremben. (Az itteni karibi „főzőexpedicíó”, viszonzása volt a Lucullus kinti látogatásának.) Mivel az ételeikre nagy hatással volt az indiai konyha, sok fogást emeltek át, szinte változatlan formában, az étterem indiai szakácsai könnyen megbirkóztak a feladattal. Trinidad és Tobago gasztronómiája amerikai, európai, indiai, kínai, kreol, libanoni, és afrikai gyökerekkel büszkélkedhet. Nem sok konyha létezik a világon, amely nem hatott kissé a szigetország étkezési kultúrájára. A tesztvacsora menüjében olyan nyalánkságok kaptak helyet, mint a cápahús és a shado beni.
Lássuk, miket tud ez az egzotikus ország, ha kanalat ragad. Az ország adottságai alapvetően kiválóak. Lakói a világ minden szegletéből származtak ide, és hozták magukkal a szakácskönyveiket is. Így egymás mellett jól megfér az indiai, a kínai, az arab, a fontosabb európai, észak-amerikai és még több más hagyomány. A Karibi-térségben fekvő Trinidad és Tobago szigetein a trópusi gyümölcsök számos változatban teremnek. Így számolatlan fajta mangójuk van, ahogy banánból is többféle. Friss fogyasztásra a kisméretű, érett banánokat használják, míg nagy zöld főzőbanánjaik kiváló köretnek készíthetők el.
Alapvető ételeik között meg kell említeni a roti nevű kenyérlepényt, mely a napszak minden étkezésében szerepet kaphat. Ennek készítik sima és töltött változatait is, természetesen indiai hagyomány alapján, gyakorlatilag változatlan formában. Rendkívül népszerű étel a double, azaz dupla, amely egy szendvicset takar. Ennek ízvilága jelentősen eltér a nálunk megszokottakétól, hiszen előszeretettel használnak különféle chutney-kat, fűszeres szószokat az elkészítésénél. Mindemellett számtalan más kenyérfélét is készítenek, köztük sok európai eredetű.
Nagyon kedvelt alapanyag a csicseriborsó, melyből curryt készítenek. A curry rendkívül népszerű, rengeteg mindenből készítik, például rákból, kacsából, vagy krumpliból. Nemzeti ételüknek tekinthető a csirke curry rotival. Gyakran használt halhús a cápa, melyből szintén készül az indiai klasszikus. Előszeretettel fogyasztanak rizst, padlizsánt, okrát. Az okra egy kis paprikára emlékeztető, de kisebb, leggyakrabban zöld színű zöldség. Belsejében a magok körül zselés állagú anyag található. Rendkívül finom, változatosan elkészíthető. Az Egyesült Államokban ugyanúgy igen népszerű, mint Dél-Amerikában és Ázsiában, itthon ritkán hallani róla.
Minden bizonnyal portugál eredete van annak, hogy a szárított, sózott tőkehal is alapvető élelmiszerük. Érdekes ételük a king’s chicken vagy chicken á la king, azaz csirke király módra. Ez az étel a hagyományos indiai gyömbéres-fokhagymás pácolást ötvözi a szintén hagyományos indiai tandoor-i páccal, és tetézi még kókusztejjel és friss kókuszreszelékkel. Ez az őrületesen komplex és buja fűszerezés a saját konyhánkban is könnyen reprodukálható. Az összes fűszer és alapanyag kapható a legtöbb közértben, talán a kókusztejért kell el bandukolni egy delikatesz boltba. Csirkét meg már mindenki látott. A combok pácolásánál hosszában bevagdossák a húst, hogy belül is jól átjárja a fűszerezés.
Afrikai eredetű étel a callaloo. Ebben dasheen leveleket használnak, melyet másként taro néven ismerhetünk. Ez az egyik legtöbb ideje kultivált növény, gyökerét, szárát és leveleit is fogyasztják. Amúgy a taro az indokínai térségben is mindennapi eledel. A karibi egyvelegbe a taro mellé kerül még rák, kakukkfű, kókusztej és shado beni. Köretként adnak hozzá cornmeal-t, ami gyakorlatilag kukoricamálé, és főzőbanánt, édesburgonyát.
A shado beni itthon nem igazán ismert fűszernövény. A Karibi-térség angol anyanyelvű részein nevezik csak így. Elnevezései igen változatosak, a világ sok részén kedvelt alapanyag. Néhány elnevezése: bhandhanya, chardon benit, culantro, donnia, culantro coyote, fitweed, wild coriander, recao, shado beni, spiritweed, Ngò gai. Magyarul vadkoriandernek „szólíthatjuk”. Egészen meghatározó ízvilágot adó fűszer és pácok, szószok alapanyaga.
A szigeteken természetesen számtalan tengeri halfélét és herkentyűt fogyasztanak. Nagyon kedvelt a grillezés, a sűrű, laktató egytálételek és a kókusztejben történő pácolás. Népszerű étel a macaroni pie, azaz makaróni pite, amely szinte teljesen ugyanolyan, mint az USA-beli mac & cheese (macaroni and cheese, magyarul sajtos makaróni). Sajttal és tojással, adott esetben egyéb kiegészítő hozzávalókkal készített gyors fogás. Sok levest főznek, rendkívül népszerű ezek közül a kukoricaleves. Az utcai falatozóknál különféle szendvicsek kaphatóak, az egyik legkedveltebb a cápahúsos.
Ünnepi ételeik is változatosak: sült sonka, sült pulyka, gyümölcstorták és még sok más. Nagy kedvencük a fokhagymás sertés, egy portugál származású klasszikus (carne vinha-d'alhos). Desszertjeik túlnyomó többsége európai szemnek teljesen szokásosnak tűnik,ám sokkal édesebbek. A csokitorták például itt is nagyon kedveltek. Sok indiai eredetű desszertjük is van, és előszeretettel használják édességek készítéséhez a helyben termő csodás gyümölcsöket.
Recept (Oldaltörés)
Pelau
(Ramin Ganeshram: Sweet Hands: Island Cooking from Trinidad & Tobago c. könyvéből)
Hozzávalók: 1 bögre száraz csicseriborsó, 2 bögre hosszúszemű rizs, 3 evőkanál olaj, 3/4 bögre barnacukor, 1 csirke lebőrözve, 8 darabra vágva, 1 kis fej hagyma felaprítva, 1 gerezd fokhagyma felaprítva, 1 bögre konzerv kókusztej, 1 babérlevél, 2 evőkanál green seasoning (Klasszikus helyi fűszeres szósz; házilag a következők összemixelésével készíthető: 2 ek víz, 3 ek friss, aprított snidling, 1 koriander, 2 ek kakukkfű, 1 ek friss, aprított oregano, 1 egy ek friss, aprított petrezselyem, 4 gerezd aprított fokhagyma), 1/2 bögre apróra vágott petrezselyem, 1 kakukkfű ágacska, 2 megtisztított, felkockázott répa, 5 felkarikázott újhagyma, 2 bögre felkockázott tök, 1 chilipaprika, 1/2 bögre ketchup, 1 evőkanál vaj.
A végeredmény. Megéri a fáradtságot
A borsót előző éjszaka 3 bögre vízbe beáztatjuk. Másnap leöblítjük. Veszünk 3 bögre vizet és egy nagy serpenyőben felforraljuk, és beletesszük a csicseriborsót. Főzzük 15 percig, ekkor már majdnem teljesen jó, majd leszűrjük, félretesszük. A rizst átmossuk néhányszor hideg vízben.
Egy nagy edényben olajon karamellizáljuk a cukrot, közepesen erős lángon, majd beletesszük a csirkedarabokat. Alaposan elkeverjük, hogy a karamellizált cukor beborítsa egyenletesen. Hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, majd 1-2 percig sütjük, folytonos kevergetés mellett.
Hozzáadunk 2 bögre vizet, a kókusztejet, a babért, a green seasoning-et, a kakukkfüvet, petrezselymet, répát és az újhagymát. Levesszük a lángot gyenge közepesre, lefedjük, és 10 percig pároljuk.
Ezt követően hozzáadjuk a csirkéhez a rizst, a tököt, a csicseriborsót, a csilipaprikát egészben, a ketchupot és a vajat. Lefedjük, majd 20-30 percig pároljuk, vagy addig, amíg a hozzávalók kellőképpen meg nem puhulnak.
Hogy milyen jelentőségű a világ gasztronómiájában a francia konyha, azt felesleges ecsetelni. Áhítatoskodás és túllihegés helyett inkább koppintsunk belőle, otthon a konyhában. Ezúttal három kifejezetten házias ételt mutatunk be.
A japán és a magyar gyomor közti különbség meglehetősen nagy. Még nagyobb viszont a mentalitásbeli differencia, és erre remek példa egy bizonyos, egyszerű étel.