Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"a6aede7b-cac1-4c19-b778-b6d2617ef483","c_author":"Lackfi János","category":"360","description":"„A dinoszaurusz belépett az atomkutató intézetbe, és köszönt a portásoknak. Azok visszaköszöntek, hogy jó napot, igazgató úr.” Az én hetem című sorozatunkban a héten Lackfi János írását mutatjuk be, amelyhez a következő szavakból merített ihletet: vámaggedon, kétharmadközeli, szavajárása, óriásfarkas, Születésnapomra.","shortLead":"„A dinoszaurusz belépett az atomkutató intézetbe, és köszönt a portásoknak. Azok visszaköszöntek, hogy jó napot...","id":"20250413_Az-en-hetem-Lackfi-Janossal","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a6aede7b-cac1-4c19-b778-b6d2617ef483.jpg","index":0,"item":"f72c6bf5-ecc2-4a4a-b617-0ca14f545afc","keywords":null,"link":"/360/20250413_Az-en-hetem-Lackfi-Janossal","timestamp":"2025. április. 13. 17:30","title":"A vér kacskaringós alakzata – Az én hetem Lackfi Jánossal","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3c0956ed-eaf9-4e57-b4e4-ff23eec099b8","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Több mint 2 év után megszűnik a ChatGPT mögött dolgozó egyik nyelvi modell, ami a maga idejében jelentős előrelépésnek számított.","shortLead":"Több mint 2 év után megszűnik a ChatGPT mögött dolgozó egyik nyelvi modell, ami a maga idejében jelentős előrelépésnek...","id":"20250414_openai-chatgpt-gpt4-nyelvi-modell-megszunes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3c0956ed-eaf9-4e57-b4e4-ff23eec099b8.jpg","index":0,"item":"b6c4c785-70af-473d-ba9b-c990f0721b79","keywords":null,"link":"/tudomany/20250414_openai-chatgpt-gpt4-nyelvi-modell-megszunes","timestamp":"2025. április. 14. 15:03","title":"Lezárul egy korszak a ChatGPT életében","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d08937ba-db2f-422d-9625-4cbbeb388696","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"Új, saját magát támogató mozgalmat jelentett be Aleksander Vicic szerb elnök, aki az elmúlt hónapok tiltakozására utalva azt is kijelentette, hogy a „színes forradalom” megbukott, a tiltakozó diákoknak ideje visszatérni az iskolapadba.","shortLead":"Új, saját magát támogató mozgalmat jelentett be Aleksander Vicic szerb elnök, aki az elmúlt hónapok tiltakozására...","id":"20250413_Aleksandar-Vucic-A-szines-forradalom-megbukott-abba-kell-hagyni-a-tiltakozasokat","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d08937ba-db2f-422d-9625-4cbbeb388696.jpg","index":0,"item":"eb62f2cf-96fa-4086-826d-80c1aee3f794","keywords":null,"link":"/vilag/20250413_Aleksandar-Vucic-A-szines-forradalom-megbukott-abba-kell-hagyni-a-tiltakozasokat","timestamp":"2025. április. 13. 11:11","title":"Aleksandar Vucic: A „színes forradalom” megbukott, abba kell hagyni a tiltakozásokat","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1779db9d-9546-4793-b955-efd5e831ae47","c_author":"Nemes Nikolett","category":"elet","description":"Egy influenszer nem csak úgy lehet hatással mások életére, hogy segít kiválasztani, melyik kuponkódos gyümölcsjoghurt a legjobb, vagy melyik mátrai házikóba lehet menni kedvezménnyel – mondja Kovalcsik Kriszti, akinek több mint 41 ezres követői bázisa van Instagramon. Közösségi oldalán egyebek mellett őszintén beszél gyerekkorában kialakult evészavaráról, testi-lelki egészségről, gyereknevelésről, de nem tartja magát távol olyan „közügyektől” sem, mint a Pride betiltása vagy a kormány családpolitikájának visszásságai. Interjú.","shortLead":"Egy influenszer nem csak úgy lehet hatással mások életére, hogy segít kiválasztani, melyik kuponkódos gyümölcsjoghurt...","id":"20250413_Lustalany-Kovalcsik-Kriszti-Instagram-kozosseg-influenszer-politika-anyasag-eveszavar-testkep-lombik","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1779db9d-9546-4793-b955-efd5e831ae47.jpg","index":0,"item":"d4c8a26a-9be3-4dac-9b77-239e8416a41a","keywords":null,"link":"/elet/20250413_Lustalany-Kovalcsik-Kriszti-Instagram-kozosseg-influenszer-politika-anyasag-eveszavar-testkep-lombik","timestamp":"2025. április. 13. 12:30","title":"Kovalcsik Kriszti, Lustalány: Volt, hogy a „nézeteimre” hivatkozva azt mondták, mégsem akarnak velem dolgozni","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"dea10479-57e0-4583-b52f-8b63d815ae09","c_author":"MOHU","category":"brandcontent","description":"A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR) keretében már második éve vállalnak fontos szerepet a gyártók abban, hogy termékeik megfelelő módon hasznosuljanak újra, ezzel óvva környezetünket és erősítve a gazdaságot. A már működő rendszer azonban most szigorodik: áprilistól bírságot kaphat az, aki nem, vagy nem valós adatot szolgáltat a hatóság részére. Cikkünkben azt nézzük meg, mi a bírság célja, és hogy kinek, miért és mennyit kell fizetnie.","shortLead":"A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR) keretében már második éve vállalnak fontos szerepet a gyártók abban...","id":"20250305_Aprilistol-birsag-EPR-adatszolgaltatas-MOHU","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/dea10479-57e0-4583-b52f-8b63d815ae09.jpg","index":0,"item":"1178b7a3-1d8a-4cd3-83c7-c1832ab46147","keywords":null,"link":"/brandcontent/20250305_Aprilistol-birsag-EPR-adatszolgaltatas-MOHU","timestamp":"2025. április. 13. 11:30","title":"Áprilistól bírság jár a gyártóknak az elmaradt vagy hibás EPR-adatszolgáltatásért","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":true,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":true,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"13a3b223-1229-4dae-b82e-afae3f4349c7","c_author":"Domány András","category":"itthon","description":"Úgy látszik, ott nem bánják, ha külföldi pénz érkezik egy alkotmányos testülethez.","shortLead":"Úgy látszik, ott nem bánják, ha külföldi pénz érkezik egy alkotmányos testülethez.","id":"20250415_Magyar-allami-tamogatas-a-szerbiai-magyar-onkormanyzatnak","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/13a3b223-1229-4dae-b82e-afae3f4349c7.jpg","index":0,"item":"b05aac1e-15b8-4f8a-946f-94d22a14b98d","keywords":null,"link":"/itthon/20250415_Magyar-allami-tamogatas-a-szerbiai-magyar-onkormanyzatnak","timestamp":"2025. április. 15. 07:04","title":"Magyar állami támogatás a szerbiai magyar önkormányzatnak","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"fe74edca-f1a7-4abd-b56a-7771e557c4b9","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Néhány héten belül kivezeti az egyik mobilos bankolási lehetőség az OTP-nél, és lehetnek ügyfelek, akiknél csak a készülékcsere jelent majd megoldást.","shortLead":"Néhány héten belül kivezeti az egyik mobilos bankolási lehetőség az OTP-nél, és lehetnek ügyfelek, akiknél csak...","id":"20250414_otp-bank-mobilos-belepes-megszunes-applikacio","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/fe74edca-f1a7-4abd-b56a-7771e557c4b9.jpg","index":0,"item":"1121572d-5342-4f22-a530-ccd421d769df","keywords":null,"link":"/tudomany/20250414_otp-bank-mobilos-belepes-megszunes-applikacio","timestamp":"2025. április. 14. 09:03","title":"Az OTP-nél bankol? Fontos határidő közeleg – lehet, hogy hamarosan nem tud majd a mobilján belépni","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5e678b46-f981-4c97-b1e4-5b44d3bf7e79","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"A latin-amerikai irodalom kiemelkedő alakja 89 éves volt. ","shortLead":"A latin-amerikai irodalom kiemelkedő alakja 89 éves volt. ","id":"20250414_Meghalt-Mario-Vargas-Llosa-Nobel-dijas-perui-iro","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5e678b46-f981-4c97-b1e4-5b44d3bf7e79.jpg","index":0,"item":"00bb110f-db8c-4c49-bcc1-d93523540637","keywords":null,"link":"/kultura/20250414_Meghalt-Mario-Vargas-Llosa-Nobel-dijas-perui-iro","timestamp":"2025. április. 14. 07:28","title":"Meghalt Mario Vargas Llosa Nobel-díjas, perui születésű író","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Ennek az apró szigetcsoportnak, amely Venezuela partjaitól néhány kilométerre található, elképesztően tarka a kultúrája, és ez a gasztronómiában is megmutatkozik.
A helyi konyhával a Lucullus Bt. szervezésében megesett próbavacsora keretében ismerkedtünk meg, a budapesti Maharaja étteremben. (Az itteni karibi „főzőexpedicíó”, viszonzása volt a Lucullus kinti látogatásának.) Mivel az ételeikre nagy hatással volt az indiai konyha, sok fogást emeltek át, szinte változatlan formában, az étterem indiai szakácsai könnyen megbirkóztak a feladattal. Trinidad és Tobago gasztronómiája amerikai, európai, indiai, kínai, kreol, libanoni, és afrikai gyökerekkel büszkélkedhet. Nem sok konyha létezik a világon, amely nem hatott kissé a szigetország étkezési kultúrájára. A tesztvacsora menüjében olyan nyalánkságok kaptak helyet, mint a cápahús és a shado beni.
Lássuk, miket tud ez az egzotikus ország, ha kanalat ragad. Az ország adottságai alapvetően kiválóak. Lakói a világ minden szegletéből származtak ide, és hozták magukkal a szakácskönyveiket is. Így egymás mellett jól megfér az indiai, a kínai, az arab, a fontosabb európai, észak-amerikai és még több más hagyomány. A Karibi-térségben fekvő Trinidad és Tobago szigetein a trópusi gyümölcsök számos változatban teremnek. Így számolatlan fajta mangójuk van, ahogy banánból is többféle. Friss fogyasztásra a kisméretű, érett banánokat használják, míg nagy zöld főzőbanánjaik kiváló köretnek készíthetők el.
Alapvető ételeik között meg kell említeni a roti nevű kenyérlepényt, mely a napszak minden étkezésében szerepet kaphat. Ennek készítik sima és töltött változatait is, természetesen indiai hagyomány alapján, gyakorlatilag változatlan formában. Rendkívül népszerű étel a double, azaz dupla, amely egy szendvicset takar. Ennek ízvilága jelentősen eltér a nálunk megszokottakétól, hiszen előszeretettel használnak különféle chutney-kat, fűszeres szószokat az elkészítésénél. Mindemellett számtalan más kenyérfélét is készítenek, köztük sok európai eredetű.
Nagyon kedvelt alapanyag a csicseriborsó, melyből curryt készítenek. A curry rendkívül népszerű, rengeteg mindenből készítik, például rákból, kacsából, vagy krumpliból. Nemzeti ételüknek tekinthető a csirke curry rotival. Gyakran használt halhús a cápa, melyből szintén készül az indiai klasszikus. Előszeretettel fogyasztanak rizst, padlizsánt, okrát. Az okra egy kis paprikára emlékeztető, de kisebb, leggyakrabban zöld színű zöldség. Belsejében a magok körül zselés állagú anyag található. Rendkívül finom, változatosan elkészíthető. Az Egyesült Államokban ugyanúgy igen népszerű, mint Dél-Amerikában és Ázsiában, itthon ritkán hallani róla.
Minden bizonnyal portugál eredete van annak, hogy a szárított, sózott tőkehal is alapvető élelmiszerük. Érdekes ételük a king’s chicken vagy chicken á la king, azaz csirke király módra. Ez az étel a hagyományos indiai gyömbéres-fokhagymás pácolást ötvözi a szintén hagyományos indiai tandoor-i páccal, és tetézi még kókusztejjel és friss kókuszreszelékkel. Ez az őrületesen komplex és buja fűszerezés a saját konyhánkban is könnyen reprodukálható. Az összes fűszer és alapanyag kapható a legtöbb közértben, talán a kókusztejért kell el bandukolni egy delikatesz boltba. Csirkét meg már mindenki látott. A combok pácolásánál hosszában bevagdossák a húst, hogy belül is jól átjárja a fűszerezés.
Afrikai eredetű étel a callaloo. Ebben dasheen leveleket használnak, melyet másként taro néven ismerhetünk. Ez az egyik legtöbb ideje kultivált növény, gyökerét, szárát és leveleit is fogyasztják. Amúgy a taro az indokínai térségben is mindennapi eledel. A karibi egyvelegbe a taro mellé kerül még rák, kakukkfű, kókusztej és shado beni. Köretként adnak hozzá cornmeal-t, ami gyakorlatilag kukoricamálé, és főzőbanánt, édesburgonyát.
A shado beni itthon nem igazán ismert fűszernövény. A Karibi-térség angol anyanyelvű részein nevezik csak így. Elnevezései igen változatosak, a világ sok részén kedvelt alapanyag. Néhány elnevezése: bhandhanya, chardon benit, culantro, donnia, culantro coyote, fitweed, wild coriander, recao, shado beni, spiritweed, Ngò gai. Magyarul vadkoriandernek „szólíthatjuk”. Egészen meghatározó ízvilágot adó fűszer és pácok, szószok alapanyaga.
A szigeteken természetesen számtalan tengeri halfélét és herkentyűt fogyasztanak. Nagyon kedvelt a grillezés, a sűrű, laktató egytálételek és a kókusztejben történő pácolás. Népszerű étel a macaroni pie, azaz makaróni pite, amely szinte teljesen ugyanolyan, mint az USA-beli mac & cheese (macaroni and cheese, magyarul sajtos makaróni). Sajttal és tojással, adott esetben egyéb kiegészítő hozzávalókkal készített gyors fogás. Sok levest főznek, rendkívül népszerű ezek közül a kukoricaleves. Az utcai falatozóknál különféle szendvicsek kaphatóak, az egyik legkedveltebb a cápahúsos.
Ünnepi ételeik is változatosak: sült sonka, sült pulyka, gyümölcstorták és még sok más. Nagy kedvencük a fokhagymás sertés, egy portugál származású klasszikus (carne vinha-d'alhos). Desszertjeik túlnyomó többsége európai szemnek teljesen szokásosnak tűnik,ám sokkal édesebbek. A csokitorták például itt is nagyon kedveltek. Sok indiai eredetű desszertjük is van, és előszeretettel használják édességek készítéséhez a helyben termő csodás gyümölcsöket.
Recept (Oldaltörés)
Pelau
(Ramin Ganeshram: Sweet Hands: Island Cooking from Trinidad & Tobago c. könyvéből)
Hozzávalók: 1 bögre száraz csicseriborsó, 2 bögre hosszúszemű rizs, 3 evőkanál olaj, 3/4 bögre barnacukor, 1 csirke lebőrözve, 8 darabra vágva, 1 kis fej hagyma felaprítva, 1 gerezd fokhagyma felaprítva, 1 bögre konzerv kókusztej, 1 babérlevél, 2 evőkanál green seasoning (Klasszikus helyi fűszeres szósz; házilag a következők összemixelésével készíthető: 2 ek víz, 3 ek friss, aprított snidling, 1 koriander, 2 ek kakukkfű, 1 ek friss, aprított oregano, 1 egy ek friss, aprított petrezselyem, 4 gerezd aprított fokhagyma), 1/2 bögre apróra vágott petrezselyem, 1 kakukkfű ágacska, 2 megtisztított, felkockázott répa, 5 felkarikázott újhagyma, 2 bögre felkockázott tök, 1 chilipaprika, 1/2 bögre ketchup, 1 evőkanál vaj.
A végeredmény. Megéri a fáradtságot
A borsót előző éjszaka 3 bögre vízbe beáztatjuk. Másnap leöblítjük. Veszünk 3 bögre vizet és egy nagy serpenyőben felforraljuk, és beletesszük a csicseriborsót. Főzzük 15 percig, ekkor már majdnem teljesen jó, majd leszűrjük, félretesszük. A rizst átmossuk néhányszor hideg vízben.
Egy nagy edényben olajon karamellizáljuk a cukrot, közepesen erős lángon, majd beletesszük a csirkedarabokat. Alaposan elkeverjük, hogy a karamellizált cukor beborítsa egyenletesen. Hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, majd 1-2 percig sütjük, folytonos kevergetés mellett.
Hozzáadunk 2 bögre vizet, a kókusztejet, a babért, a green seasoning-et, a kakukkfüvet, petrezselymet, répát és az újhagymát. Levesszük a lángot gyenge közepesre, lefedjük, és 10 percig pároljuk.
Ezt követően hozzáadjuk a csirkéhez a rizst, a tököt, a csicseriborsót, a csilipaprikát egészben, a ketchupot és a vajat. Lefedjük, majd 20-30 percig pároljuk, vagy addig, amíg a hozzávalók kellőképpen meg nem puhulnak.
Hogy milyen jelentőségű a világ gasztronómiájában a francia konyha, azt felesleges ecsetelni. Áhítatoskodás és túllihegés helyett inkább koppintsunk belőle, otthon a konyhában. Ezúttal három kifejezetten házias ételt mutatunk be.
A japán és a magyar gyomor közti különbség meglehetősen nagy. Még nagyobb viszont a mentalitásbeli differencia, és erre remek példa egy bizonyos, egyszerű étel.