szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?

Míg Észak-Koreában a pizza és a spagetti számít különlegességnek, addig Kínában egy vágykeltő fogásokra specializálódott étterem népszerűsége nőtt meg. A guatemalai akvárium-étteremben viszont a cápák harapnak.

Úgy tűnik, jól megfér egymással a fehér asztal és a politika Észak-Koreában. Ennek legutóbbi példája: az elnöki kívánságra megnyitott első olasz étterem. A nagy népvezér, Kim Dzsong-il maga rendelkezett a phenjani pizzaház létrehozásáról. Kim, aki a hírek szerint nem veti meg a kulináris örömöket, e tekintetben is iránymutatónak számít országában. Legjobb szakácsait küldte el Nápolyba és Rómába, hogy a helyszínen tanulják ki, lessék el az olasz konyha titkait, mivel egy korábbi kísérlet az eredetiség tekintetében csődöt mondott. Az észak-koreai séfek valószínűleg semmit sem mernek a véletlenre bízni, ezért a búzalisztet, sajtot, vajat is Itáliából vásárolják fel az autentikus ízek visszaadásához.

Olasz konyha Phenjánban. Pizza és spagetti politika 
© Xinhua/KCNA
A sajtóvisszhangja sem maradt el az első phenjani olasz étterem megnyitásának. A Xinhua hírügynökség világnak továbbított felvételein ünneplőbe öltözött vendégek ülnek az asztaloknál, míg a konyhában védőmaszkos csinos szakácsnők szorgoskodnak. A pizzaház menedzsere, Kim Sang-Soon pedig feszesre szabott protokollnyilatkozatot adott az AFP által idézett Chosun Sinbo-nak: „Kim Dzsong-il tábornok azt mondta, a népnek is hozzá kell jutnia a világ leghíresebb receptjeihez. Ezért utasítást adott az olasz konyhára specializálódott étterem megnyitására.” Kíváncsian várjuk, milyen ország konyhája iránt mutat majd legközelebb lojalitást a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság a vezér népszerűvé vált pizza és spagetti politikája után. 
      
Vágykeltők a tányéron

Egészen másféle különlegességekre vágynak a kínaiak. Guo Li Zhuang, vagyis Potencia a farokban nevet kapta az a pekingi étterem, amelynek választéka különböző állati nemi szervekből készülő ételekre alapozódik. Mégpedig: szarvas, ló, szamár, ökör, juh, kutya, kígyó többek között. A ház specialitásának alapanyaga a kanadai jegesmedve hímvesszője. Ebből egy adag étel ára átszámítva 229 euróba kerül.

Egy tál potencia. Lassú hatás
A hagyományos kínai medicina szerint az említett delikateszek fogyasztása javítja a szexuális potenciát, növeli az energiát és jótékonyan hat a vérkeringésre. Táplálkozási szakértők és a tradicionális gyógyászat művelői által vezetett étterem minden helye előre foglalt esténként. Különösen kedvelik a vendégek a jak, a juh a kígyó és a lovak nemi szervéből készült sülteket,amelyeknek ára 12 és  55,5 euró között mozog. Az úgynevezett vegyes üst hat fajta péniszből és négy féle állat heréjéből készül, fűszeres lében párolt szarvas szívvel együtt 228 eurót kóstál. Táplálkozási szempontból nagyon kiegyensúlyozottnak tartja ezt az összetételt Li Yangzhi, az étterem vezetője, aki az EFE hírügynökségnek nyilatkozva azt sem hallgatja el, hogy azért azonnali, gyors hatás ezektől a vágyfokozóktól sem várható. Egy bizonyos periódusnak el kell telnie, s legalább négy-ötszöri ételfogyasztásnak, hogy a szexuális vágy növekedése látványosan jelentkezzen.

A Potencia a farokban étterem menükínálatában nem csak vágykeltők, hanem más ritka fogások is szerepelnek, például a krokodil- és a rénszarvasborjú húsából készült különlegességek . Hiányzik viszont az étlapról a tigrispéniszből készült ételféle, mely egyébként a hagyományos kínai medicina klasszikus afrodiziákumának számít. A nemes vadat ugyanis a kihalás fenyegeti, elsősorban a kínaiak falánkságának következtében.

Az állati nemi szervből készült ételek fogyasztását egyaránt ajánlják férfiaknak és nőknek. Az állati herealapú specialitások viszont elsősorban férfiaknak javasoltak, mivel tesztoszteronban bővelkednek, a legfontosabb férfi nemi hormonban. Míg a nőket elsősorban a bárány- és ökörpéniszéből (?) készített fogásokkal várják, ezek pedig kollagénben gazdagok. A bőr szerkezetének ez az alapvető fehérjéje biztosítja a rugalmasságát. A pekingi étterem alapanyag utánpótlása miatt a tulajdonosok nem aggódnak, állandó beszállítóik vannak Kínából, Mongóliából és Kanadából.
Két fogás között cápaetetés (Oldaltörés)


Egy kontinenssel arrébb a kulináris különlegességeknek nem annyira földi, inkább vízi kötődésük van. Latin-Amerikában a Nais étteremlánc néhány hónapja nyitotta meg első akvárium éttermét Guatemalában. A rövid idő alatt népszerűvé vált Nais Aquarium sok érdeklődőt vonz.

Vacsora a cápákkal. Az étlapról hiányoznak a halkülönlegességek
Valószínű, a gasztronómiai és tudományos élményközpont szerepére is áhítozó kubai származású tulajdonos, José Garcés sem számított ilyen látogatottságra. A 832 négyzetméteres Nais Aquariumban 15 óriás üvegmedence (a legnagyobb 150 ezer literes) és 43 kivetítő gondoskodik arról, hogy a vendégek szórakoztatása még az asztalra tett ételek-italok iránti érdeklődést is felülmúlja.

Az egyszerre 158 főt befogadó étteremben akár cápaetetés is megszemlélhető két fogás közt, de szemet gyönyörködtető a 38 egzotikus fajhoz tartozó több száz hal színes világa is. Talán itt nem róható fel, hogy az étlapról hiányoznak a halkülönlegességek, a választékba viszont bekerültek a kagylóételek. Különben is, az 1974-ben létesült Nais-lánc specialitásai elsősorban vörös húsokra épülnek.

A Nais Aquarium hamarosan nem lesz egyedülálló, mivel Guatemalaváros után Costa Ricában és Hondurasban is megnyílnak társlétesítményei. 2010-ben pedig Panamában és El Salvadorban, majd 2011-ben Mexikóban.
 
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!