szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mint már hírül adtuk, a Gault Millau, az egyik meghatározó nemzetközi étteremkalauz osztrák kiadványa a legjobbak, a csúcskonyhák kulináris alkotóműhelyei közé értékelte a Babel Delicate Éttermet és a Fausto’s-t. Nyugodtan mondhatjuk, hogy ezzel új fejezet nyílt a magyar gasztrotörténetben.

Magyarországon idáig ez a legmagasabb gasztronómiai elismerés, amelyet éttermek kaptak. A pontozás, bár hazánkban kevésbé ismert, szakmailag a Michelin Guide értékeléséhez hasonlatos. A Gault Millau osztrák kiadása megjelenésének alkalmából tartott bécsi sajtótájékoztatón is előtérbe került, hogy az étteremkalauz 2010-re a legszínvonalasabb osztrák éttermek és szállodák mellett a közép-európai régió irányába is nyitott, a budapesti mellett prágai és pozsonyi konyhák értékelésével.

A magyar vendéglátóhelyek közül tizenkettőt minősítettek a nemzetközi kritikusok, mindegyik megállta a helyét, és kettő 15 pontos osztályzatot kapott. Ebben a rendszerben két séfsapkával minősítve. A két séfsapka jelentése: magas színvonalú konyhaművészet, kreativitás és minőség. A több mint másfél évtizede működő Fausto’s étterem már a magyarországi étteremkalauzoknak utat nyító, HVG A la Carte étterem-és borkalauz 2000-es és 2003-as kiadásában a megszerezhető 50-ből 49 pontot kapott; tulajdonos-séfjét, Fausto Di Vora-t 2008. májusában mutattuk be rovatunk A hónap séfje sorozatában.

Babel Delikát. Kozmopolita fogások
A Babel Delikát viharos gyorsasággal ért el kiemelkedő hazai és nemzetközi sikert, hiszen mindössze másfél éve működik a Belvárosban. Séfje Pesti István, aki 1986-ban a Grand Hotel Hungáriában kezdett,majd az Arany Mókus,a Crystal Palace,a Cyrano, a Cosmo,az Andrássy Hotel és a Malomtó konyhái után érkezett a Babelba. Csapatával innovatív, kozmopolita fogásokat, a hazai és nemzetközi fúziós konyha széles tárházát kínálja a vendégeknek. A Babel kulináris tudásbázisára alapozva magasra tette a mércét.

A Gault Millau független ítészei a konyhák értékelését, a francia iskolai osztályzási rendszert követve, 1-20 pontig terjedő skálán végzik. A séfsapka a legalább 13 pontot elért étteremnek jár. A rendszer szerint 13-14 pont 1 sapkát, 15-16 2 sapkát, 17-18 3 sapkát, 19-20 pedig 4 sapkát jelent. A 2 GM sapkát az összehasonlításban 1 Michelin-csillagnak feleltetik meg a nemzetközi szakértők.

A Gault Millau 1969 óta kalauzolja az érdeklődőket az éttermek világában. A két gasztroújságíró – Henri Gault és Christian Millau – által létrehozott kiadvány elsősorban jó konyhákat keres, a séfet folyamatos fejlődésre, a vendégeket igényességre ösztönzve. A következő szempont a kulináris fejlődésre való igény felmérése. A Gault Millau semmilyen stílust nem részesít előnyben, mindegy, hogy az étterem klasszikus, modern, regionális, multikulturális, vegetáriánus, egzotikus stb. konyhát képvisel.

Az értékelés független nemzetközi étteremkritikusok megalapozott véleményét tükrözi, akik a felszolgált ételek minőségére koncentrálva alkotják meg a listákat évről évre. Az értékelőgárda az étteremlátogatáskor kizárólag a fogásokra koncentrál, a szervíz, a hely hangulata és az étterem borkultúrája kiegészítő szöveges megjegyzésként kerül a pontszám mellé.

Az értékelés során figyelembe veszik a felhasznált - lehetőleg szezonális - alapanyagok frissességét, az ízvilág tisztaságát, az ízharmóniát, a főzési idő pontos betartását, a séf kreativitását, a fogások prezentálását valamint a komplett menük ízélményét.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!