Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"57274134-0d30-42e3-95aa-adbbf71377c7","c_author":"HVG","category":"360","description":"Neves hazai művészekre, tudósokra, közéleti személyiségekre, sportolókra emlékezünk, fényképekkel és egy-egy rövid idézettel.","shortLead":"Neves hazai művészekre, tudósokra, közéleti személyiségekre, sportolókra emlékezünk, fényképekkel és egy-egy rövid...","id":"20241230_hvg-2024-kronikaja-neves-elhunytak-magyarorszag","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/57274134-0d30-42e3-95aa-adbbf71377c7.jpg","index":0,"item":"c759f51d-a6d2-42d5-9450-3156de29e411","keywords":null,"link":"/360/20241230_hvg-2024-kronikaja-neves-elhunytak-magyarorszag","timestamp":"2024. december. 30. 13:30","title":"Benedek Miklós, Ferge Zsuzsa, Tompos Kátya – egy-egy mondat a közélet, a kultúra és a tudomány 2024-ben elhunyt nagyságaitól","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d4c6df22-9c0d-4822-a614-3d95090bd0b7","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Egy friss felmérésből többek között az is kiderül, hogy mit gondolnak a magyarok a szószékről politizáló papokról, lelkészekről.","shortLead":"Egy friss felmérésből többek között az is kiderül, hogy mit gondolnak a magyarok a szószékről politizáló papokról...","id":"20241230_A-magyaroknak-csak-7-szazaleka-szerint-elegendo-az-egyhazi-eljaras-a-pedofilugyekben-a-tobbseg-ugy-veli-be-kellene-vonni-a-rendorseget-is","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d4c6df22-9c0d-4822-a614-3d95090bd0b7.jpg","index":0,"item":"a82e31cc-96e4-40ef-881b-588a02bc8cd5","keywords":null,"link":"/itthon/20241230_A-magyaroknak-csak-7-szazaleka-szerint-elegendo-az-egyhazi-eljaras-a-pedofilugyekben-a-tobbseg-ugy-veli-be-kellene-vonni-a-rendorseget-is","timestamp":"2024. december. 30. 08:28","title":"A magyaroknak csak 7 százaléka szerint elegendő az egyházi eljárás a pedofilügyekben, a többség úgy véli, be kellene vonni a rendőrséget is","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"03531fc7-3284-48e7-88e9-b4ed66f55644","c_author":"HVG","category":"360","description":"2024 Krónikája című sorozatunkban az év legfontosabb eseményeit idézzük fel. Negyedévenként haladunk, ez a nemzetközi összefoglaló 3. része.","shortLead":"2024 Krónikája című sorozatunkban az év legfontosabb eseményeit idézzük fel. Negyedévenként haladunk, ez a nemzetközi...","id":"20241229_hvg-2024-Kronikaja-Vilag-3-resz","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/03531fc7-3284-48e7-88e9-b4ed66f55644.jpg","index":0,"item":"6f22d30a-12f5-44a4-a4f4-afd5075d13d3","keywords":null,"link":"/360/20241229_hvg-2024-Kronikaja-Vilag-3-resz","timestamp":"2024. december. 29. 11:00","title":"Aranyak a párizsi olimpián, szélsőjobbos és kommunista győzelmek a világban – 2024 Krónikája","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"ffad5946-3060-4a10-aafe-b861d95f06e7","c_author":"MTI","category":"sport","description":"Komoly elismerést kapott a magyar játékos.","shortLead":"Komoly elismerést kapott a magyar játékos.","id":"20241229_gulacsi-peter-kicker-bundesliga-futball-legjobb-kapus","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ffad5946-3060-4a10-aafe-b861d95f06e7.jpg","index":0,"item":"a87a06d5-2d3c-4798-8649-da0fcceab120","keywords":null,"link":"/sport/20241229_gulacsi-peter-kicker-bundesliga-futball-legjobb-kapus","timestamp":"2024. december. 29. 20:43","title":"Gulácsit választották az ősz kapusának Németországban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d48b3bd5-9b0b-4b13-86f9-d8456b775b22","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Speciálisan átalakított autót állított hadrendbe Oroszország, hogy megvédje az ukrán drónoktól a szárazföldi csapatokat és épületeket. A fegyverrendszer hatékonysága azonban kérdéses.","shortLead":"Speciálisan átalakított autót állított hadrendbe Oroszország, hogy megvédje az ukrán drónoktól a szárazföldi csapatokat...","id":"20241230_orosz-ukran-haboru-legvedelem-dron-lada-niva-geppuska-video","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d48b3bd5-9b0b-4b13-86f9-d8456b775b22.jpg","index":0,"item":"6aae0a46-8a12-4c17-bce3-c8399fadc17f","keywords":null,"link":"/tudomany/20241230_orosz-ukran-haboru-legvedelem-dron-lada-niva-geppuska-video","timestamp":"2024. december. 30. 12:03","title":"Lada Nivára szerelt géppuskákkal állítaná meg az ukrán drónokat az orosz hadsereg – videó","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"9c3a94f1-1383-4c99-84ad-f032d398e788","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"Tovább súlyosbodik a gázai humanitárius helyzet.","shortLead":"Tovább súlyosbodik a gázai humanitárius helyzet.","id":"20241229_izrael-hadsereg-palesztinok-evakualas-beit-hanun-korhaz","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9c3a94f1-1383-4c99-84ad-f032d398e788.jpg","index":0,"item":"a885e377-7922-4cc3-9be5-0159fbe07563","keywords":null,"link":"/vilag/20241229_izrael-hadsereg-palesztinok-evakualas-beit-hanun-korhaz","timestamp":"2024. december. 29. 23:19","title":"Izrael Beit Hanún elhagyására szólította fel a civileket","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2797b384-22f6-4a9c-9ce2-f8de9463da27","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A NASA és az Európai Űrügynökség műholdjai segítségével összeállított adatsor azt mutatja, hogy <strong>folyamatos</strong> az olvadás Grönlandon.","shortLead":"A NASA és az Európai Űrügynökség műholdjai segítségével összeállított adatsor azt mutatja...","id":"20241230_gronland-globalis-felmelegedes-olvadas-jegtakaro-olvadasa-video","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2797b384-22f6-4a9c-9ce2-f8de9463da27.jpg","index":0,"item":"43546d5c-ab06-48b0-bb94-6f513015690f","keywords":null,"link":"/tudomany/20241230_gronland-globalis-felmelegedes-olvadas-jegtakaro-olvadasa-video","timestamp":"2024. december. 30. 15:10","title":"Videón az eredmény: nézze meg, hogyan olvadt el a grönlandi jég 13 év leforgása alatt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"0da67063-edf2-4834-9c23-6d70adb19da1","c_author":"Sükösd Miklós","category":"360","description":"Csalog Zsolt szociográfus dokuportrénak keresztelte izgalmas irodalmi munkáit, amelyeket magyar sorsfestésnek, sorskatalógusnak láthatunk. Dokuportréiban romák, fizikai munkások, hajléktalanok, kisstílű bűnözők, prostituáltak, kettétört karrierű volt kommunista párthívők, melegek és más marginalizált csoportok életútjai elevenednek meg. Máskor egész kötetben mondja el életszövegét egy szovjet kényszermunkatábor túlélője, egy idős parasztasszony vagy az 56-os forradalom egyik vezetője. A szociográfus életművét bemutató cikkünk második része.","shortLead":"Csalog Zsolt szociográfus dokuportrénak keresztelte izgalmas irodalmi munkáit, amelyeket magyar sorsfestésnek...","id":"20241229_Maga-a-tarsadalom-beszel-sok-hangon-at-Csalog-Zsolt-dokuportrei-maig-hatnak","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0da67063-edf2-4834-9c23-6d70adb19da1.jpg","index":0,"item":"e1f4e6f7-20dc-4e27-9cd5-75bb6e29353b","keywords":null,"link":"/360/20241229_Maga-a-tarsadalom-beszel-sok-hangon-at-Csalog-Zsolt-dokuportrei-maig-hatnak","timestamp":"2024. december. 29. 17:00","title":"Maga a társadalom beszél sok hangon át: Csalog Zsolt dokuportréi máig hatnak","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Szállodasoron tett körutunk legújabb állomásán visszatértünk a Dunakorzóra. Ezúttal a Budapest Marriott Hotel Peppers! Mediterranean Grill éttermében jártunk.
A hely
A Peppers! tökéletesen elüt berendezésében (is) más ötcsillagos szállodák éttermeitől. A megszokott, letisztult eleganciát itt fiatalos dinamizmus, vibráló színek, extravagáns megoldások váltják fel. A falakat hatalmas fotók díszítik, műanyag és súlyos, színes üveg ellensúlyozza a fa és a meleg tónusú bőrök természetességét.
A személyzet
Az ebéd során Török Gábor felszolgálónk lelkesen ajánja az étlapról kedvenc fogásait. Kimerítően, de semmiképpen sem tolakodóan magyaráz a tányérunkon található ételekről, és észrevétlenül terem asztalunk mellett, ha kiürülni látszik poharunk. Kifogástalan munkát végez. Nem egyszer felülírva a konyha teljesítményét.
Az étlap
Tekintse meg galériánkat!
fotóBONDY
A Peppers! a modern trendeknek megfelelően viszonylag szűk étlappal dolgozik, melyen elsősorban a mediterrán konyha fogásait vonultatja fel. Tészták, könnyű saláták, grillezett húsok és a tenger gyümölcsei adják a választék javát. De tekintettel a szálloda külföldi vendégeire, itt sem hiányozhat a gulyásleves, a paprikás csirke vagy a libamáj. Az étterem business lunchot is kínál, az állandó étlaphoz illeszkedő két fogásért 2100, három fogásért 2500 forintot számolnak fel.
A kínálat
Az étteremnek jelen pillanatban nincsen konyhafőnöke. Az éppen szolgálatban lévő séf, Harsányi Antal állítja össze számunkra a degusztációs menüt. Kedvcsinálónak sült paprikakrém és chilis-fokhagymás olaj érkezik frissen sütött, ropogós kenyérrel. Máris megéheztünk. Nem kell sokáig várnunk az előételekre, egy remek mediterrán ízelítő gördül elénk. A tálon San Daniele sonka és Jamón Serrano, olasz szalámi, Grana Padano sajt, ecetes gomba és olíva. Ide sorol a roston sült paprika babpürével és tökmagolajjal – telitalálat. Egyszerű és nagyszerű. Még ha – ízlésünk szerint – a babpüré egy leheletnyivel több fűszert is elbírt volna. Ugyancsak remekel az előételek vonulatában a gambas al pilpil, azaz az olivaolajban párolt fokhagymás rák. Természetesen nem maradhat el az előételek állandó szereplője, a libamáj sem. Kivételesen nem a legtöbb étteremben mostanában gyümölccsel kínált módon, hanem pirított toszkánai kenyéren lilahagymával és paprikával. Végre egy kis változatosság. Az előételek sorát a parázson sült bruscetta zárja marinált paradicsommal – elronthatatlan fogás, biztos befutó.
A főételeket az eddigiek alapján rendkívül nagy várakozással fogadjuk – sajnos komoly csalódásokat elszenvedve. Ezúttal elmondhatjuk, hogy inkább a szemnek, mint a szájnak készültek az ételek (lásd galériánkat). A grillezett óriásrák karamellizált édesköménnyel és fokhagymás, citromos mártással még korrekten szerepel, a rák az előételhez hasonlóan, jó állagú, és az édesköménnyel kielégítő párost alkot. A roston sült fogas citromos, olivás dresszinggel azonban már közel sem nyerő. Az első falatok után fintorgunk. Még megpróbálunk egy-kétszer nekiveselkedni, de végül eltoljuk magunk elől az ehetetlenül sós halat. Ritka belefutás. Hátha a következő. Jön is a felmentő háztáji libamáj meleg brióssal és pálinkával párolt szőlővel. No lám, azért itt is hozzák a máj-gyümölcs párosítást. A libamájszelet tökéletes állagú, íze szépen harmonizálna a szőlővel. Ám agyonnyomja a barnamártás, amely nemcsak a tányéron, hanem az egészen fura állagú brióson – melyet szintén meghagyunk – is dominánsan uralkodik.
Ugyancsak a barnamártásé a főszerep a ropogós kacsamellnek nevezett fogás tányérján, melyet balzsamos mogyoróhagymával kínálnak. Sajnos a kacsamell roppant távol áll az ideális állapottól. A dijoni mustáros, zöldbabbal kísért bárányborda az újabb csalodás. Elég lett volna a zöldbab... A hús túl a rozéságon, szinte nyers, ízét megint a barnamártás uralja. Egy ennyire szűk választékban ilyen gyakran alkalmazni a barnamártást nem egyszerűen fantáziátlanság. Joggal merül fel a gyanú, hogy vajon milyen hiányosságokat próbálnak elfedni az egyenízzel? A főételek sorában az utolsó kisérlet: laskagombával és chorizo kolbásszal kínált borjúérmék. A hús megint jóval szárazabb a kelleténél. A köret rukolás burgonyapüré illetve hagymás, olivás burgonya. Ez utóbbi kifejezetten finom, tartalmas, jó állagú. Megint csak arra mutat, hogy a konyha jelen állapotában a legegyszerűbb dolgokat képes magabiztosan megvalósítani.
A desszertekhez érkezve némi feszültség lesz rajtunk úrrá. Mindenki tudja, hogy mennyire sok múlik az utolsó fogáson. Szerencsére itt azért tudott javítani a Peppers!. Gazdag ízelítőt kapunk a desszeretskálából. A karamellizált ananásszal kísért crème brulée teljesen korrekt. Bár, szerény véleményünk szerint, felesleges egy önmagában tökéletes édességet (crème brulée) bármivel is (karamellizál ananász) turbozni. A napi ajánlat desszertje a fahéjas cukros csokoládéfánk, amit érdemes lenne felvenni az állandó kínálatba, biztosan sok rajongót gyűjtene. Az égetett tészták sok helyen fojtódnak olajba, itt ennek nyoma sincs, ideális állagú, nagyon finom. Abszolút korrekt a csokoládés Amaretto öntettel gazdagított, fagylalttal töltött palacsinta is. Viszont a csokoládé szuflé sokkal inkább tűnik brownie-nak – a kellemes folyósság helyett diódarabokba és határozott korpuszba "botlunk". Tökéletes viszont mind az állaga, mind az íze a panna cottának, melyet vaníliakrém és mandulás karamell kísér. A nap legfinomabb desszertje címéért vele holtversenyben indul a tejpuding, a ház csöpp tejszínnel készült szilvaszorbéjával, mely már a nyár felé tereli a gondolatainkat. Felsóhajtunk, mondják, minden jó, ha a vége jó. Kívánjuk, hogy mihamarabb találja meg a Peppers! azt a konyhafőnőköt, aki kihozza egyszerűségéből a nagyszerűséget.
A budapesti luxusszállodák éttermeivel ismerkedő sorozatunk következő állomásán, a Kempinski Hotel Roland Holzer vezette éttermébe, a Ristorante Giardinóba tértünk be néhány fogásra.
Két férfi - Yang Zhi Jun és Vincent Astier. Két étterem – Rickshaw Restaurant és Brasserie Royale. Két ízvilág – távol-keleti és francia. A luxusszállodák éttermeit bemutató sorozatunkban a Corinthia Grand Hotel Royal világkonyháiba lestünk be.
Utunk ezúttal a Budai Várba vezetett, sorozatunk mostani állomása a Hilton Budapest, ahol az idén áprilisban új éttermet nyitottak meg. Az Icont vesszük górcső alá.
Új sorozatunkban budapesti szállodák vendéglátóhelyeit mutatjuk be. Szerzőnk nemcsak tollforgató, de képzett szakács is. Nem tesztel, csupán értően kalauzol. Elsőként a 2006-ban kapuit újra megnyitó New York palotába, azaz a Boscolo Hotelba vitt az útja.
Sorozatunk második állomása a budapesti Four Seasons Hotel, azaz a Gresham-palota. Kitűnő olasz-magyar konyhájáról hírneves étterme, a Páva a közelmúltban zárt be,illetve alakult át rendezvényteremmé. Így különösen érdekelt minket, át tudja-e venni az étterem szerepét a Gresham Kávéház .
A kazahsztáni és dél-koreai légi szerencsétlenségek – ahol a túlélőket a repülőgépek hátsó üléseiből sikerült élve kiszabadítani – újból felvetették a kérdést.