Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"d80440d3-c365-4301-8232-58449b907f01","c_author":"MOHU","category":"brandcontent","description":"Az italcsomagolások kötelező visszaváltási rendszere 2024 júliusában élesedett Magyarországon, és elképesztő gyorsasággal futott fel. Rengeteg helyen találkozhatunk a REpont automatákkal. A 400 négyzetméternél kisebb boltokban önkéntes ezeknek a visszaváltó automatáknak az üzemeltetése. A legkisebbek pedig – szintén önkéntesen – kézi visszaváltóhelyekké válhatnak: a boltosok egy okostelefonos alkalmazás segítségével manuálisan vehetik vissza az italcsomagolásokat. Vecsésen egy ilyen kisboltban néztük meg, hogyan működik a kézi visszaváltós REpont. Bíró Márióval, a bolt tulajdonosával és a szállításért is felelős Returmatic Zrt. munkatársával, Szunyog Józseffel beszélgettünk a tapasztalatokról. ","shortLead":"Az italcsomagolások kötelező visszaváltási rendszere 2024 júliusában élesedett Magyarországon, és elképesztő...","id":"20250428_Akar-naponta-elviszik-a-palackokat-mohu-kezi-visszavaltas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d80440d3-c365-4301-8232-58449b907f01.jpg","index":0,"item":"9332499b-7eac-430d-a1f1-ce8a767d05cd","keywords":null,"link":"/brandcontent/20250428_Akar-naponta-elviszik-a-palackokat-mohu-kezi-visszavaltas","timestamp":"2025. június. 01. 11:30","title":"Nem is kell automata a visszaváltáshoz?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":true,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":true,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"51eea3fe-a3a7-4158-bdd7-a952f8c95f91","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A brazil zenészt, Daniel Lopest a dél-amerikai dalos ökörszem dala ihlette meg, a zeneszerzéshez pedig a mesterséges intelligenciát hívta segítségül. ","shortLead":"A brazil zenészt, Daniel Lopest a dél-amerikai dalos ökörszem dala ihlette meg, a zeneszerzéshez pedig a mesterséges...","id":"20250530_mesterseges-intelligencia-zene-daniel-lopes-uriapuru-video","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/51eea3fe-a3a7-4158-bdd7-a952f8c95f91.jpg","index":0,"item":"1e5f23a3-e830-4722-9310-93293039cc99","keywords":null,"link":"/tudomany/20250530_mesterseges-intelligencia-zene-daniel-lopes-uriapuru-video","timestamp":"2025. május. 30. 16:03","title":"Hallgassa meg, zseniális: zenévé alakított egy madárdalt a mesterséges intelligencia – videó","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"cfbf44e9-65a8-4169-affc-67b902b2ee52","c_author":"HVG","category":"elet","description":"Jokereknek áll a világ.","shortLead":"Jokereknek áll a világ.","id":"20250531_Otos-lotto-sorsolas-nyero-szamok-szerencsejatek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/cfbf44e9-65a8-4169-affc-67b902b2ee52.jpg","index":0,"item":"9948a5b4-d83f-4136-bda1-fa385c73fce6","keywords":null,"link":"/elet/20250531_Otos-lotto-sorsolas-nyero-szamok-szerencsejatek","timestamp":"2025. május. 31. 20:38","title":"Nem kelhetünk versenyre Mészárosékkal, de lett két százmilliomosunk - ezek az ötös lottó számai","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d6ad8fac-54e3-4cae-9813-90939261a31e","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Úgy tűnik, időnként a technológia is belezavarodik már abba, hogy milyen évet írunk épp – a Google eszköze legalábbis rendre beleszalad abba a hibába, hogy még mindig 2024 van. Időnként kifejezetten vicces válaszokat ad az MI-alapú áttekintés.","shortLead":"Úgy tűnik, időnként a technológia is belezavarodik már abba, hogy milyen évet írunk épp – a Google eszköze legalábbis...","id":"20250530_google-ai-alapu-attekintes-overview-mesterseges-intelligencia-datum-hiba","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d6ad8fac-54e3-4cae-9813-90939261a31e.jpg","index":0,"item":"37a87a01-c606-4d72-a4e8-474fdc06f830","keywords":null,"link":"/tudomany/20250530_google-ai-alapu-attekintes-overview-mesterseges-intelligencia-datum-hiba","timestamp":"2025. május. 30. 17:03","title":"A Google újdonsága szerint még mindig 2024 van. De az is lehet, hogy valahol már 2025","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"13c509a6-36a1-436f-983b-b07f8bf035c3","c_author":"hvg.hu","category":"sport","description":"Egy góllal győzte le a dán Esbjerg csapatát a címvédő Győr a budapesti négyes döntőjének nyitómeccsén.","shortLead":"Egy góllal győzte le a dán Esbjerg csapatát a címvédő Győr a budapesti négyes döntőjének nyitómeccsén.","id":"20250531_kezilabda-bajnokok-ligaja-negyes-donto-gyor-esbjerg","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/13c509a6-36a1-436f-983b-b07f8bf035c3.jpg","index":0,"item":"fba03160-9112-4905-98b4-b3ba82a5bd5b","keywords":null,"link":"/sport/20250531_kezilabda-bajnokok-ligaja-negyes-donto-gyor-esbjerg","timestamp":"2025. május. 31. 17:33","title":"Izgalmas meccsen harcolta ki a döntőbe jutást a Győr a kézilabda BL-ben","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"8b45e00f-4524-45f4-8410-e113a55cd608","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Japán mérnökök olyan új optikai kábelt fejlesztettek, amivel egy másodperc alatt lehetne átküldeni a világ egyik pontjáról a másikra a Netflix teljes kínálatát.","shortLead":"Japán mérnökök olyan új optikai kábelt fejlesztettek, amivel egy másodperc alatt lehetne átküldeni a világ egyik...","id":"20250530_adatatvitel-optikai-kabel-adatatviteli-sebesseg-rekord","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/8b45e00f-4524-45f4-8410-e113a55cd608.jpg","index":0,"item":"037cba8b-1d65-42c6-a874-36d03ace94e3","keywords":null,"link":"/tudomany/20250530_adatatvitel-optikai-kabel-adatatviteli-sebesseg-rekord","timestamp":"2025. május. 30. 18:33","title":"1 millió GB/másodperc: rekordsebességgel továbbítja az adatokat az új japán kábel","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"06823f21-08f2-49fc-bd95-f327c2ea0c10","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A hagyományos módszereknél sokkal gyorsabban képes katonai kérdéseket átgondolni és döntést hozni az a kínai rendszer, amelynek alapját a DeepSeek mesterséges intelligenciája adja.","shortLead":"A hagyományos módszereknél sokkal gyorsabban képes katonai kérdéseket átgondolni és döntést hozni az a kínai rendszer...","id":"20250601_kina-deepseek-mesterseges-intelligencia-katonai-dontesek-merlegelese","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/06823f21-08f2-49fc-bd95-f327c2ea0c10.jpg","index":0,"item":"6535ed02-fc50-4aec-9022-5ce4292e70f5","keywords":null,"link":"/tudomany/20250601_kina-deepseek-mesterseges-intelligencia-katonai-dontesek-merlegelese","timestamp":"2025. június. 01. 10:03","title":"Az eddig 48 óra alatt meghozott katonai döntéseket 48 mp alatt lépi meg DeepSeek parancsnok","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"52827b1e-79cd-41a5-9db2-3999ef30977e","c_author":"MOHU","category":"brandcontent","description":"Fokozatosan vezeti be hazánkban a MOHU a Morzsit, vagyis a konyhai zöld- és élelmiszer-hulladék otthoni begyűjtésére használható gyűjtőedényt. ","shortLead":"Fokozatosan vezeti be hazánkban a MOHU a Morzsit, vagyis a konyhai zöld- és élelmiszer-hulladék otthoni begyűjtésére...","id":"20250530_Morzsi-konyhai-zold-elelmiszerhulladek-szelektiv-gyujtes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/52827b1e-79cd-41a5-9db2-3999ef30977e.jpg","index":0,"item":"c71a7bd7-2025-4c9e-ad99-01819dbed459","keywords":null,"link":"/brandcontent/20250530_Morzsi-konyhai-zold-elelmiszerhulladek-szelektiv-gyujtes","timestamp":"2025. május. 30. 13:30","title":"Életem Morzsival – ennyire egyszerű a konyhai zöld- és élelmiszer-hulladék szelektív gyűjtése","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":true,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":true,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
„Ne feledd sose barátom, hogy a fölséges eledelnek a csúcsa a legfölségesebb” - tanácsolja nem kisebb ínyenc, mint Apicius.
Ebből is kitűnik, a császárkori rómaiak igen kedvelték a fölséges eledelnek titulált spárgát. Az egyiptomiak és a görögök már egy, minden bizonnyal vadon növő elődjét is fogyasztották. Hippokratész is megemlíti írásaiban, kiemelve sokrétű gyógyhatását. A kínai és indiai orvoslásban is előkelő helyet mondhat magáénak, sőt afrodiziákumként is számon tartották.
Európában aztán valami kifürkészhetetlen oknál fogva a középkorban egyszerűen eltűnt a spárga, s csak a 16-17. században bukkant fel a francia konyhákon. XIV. Lajos, a Napkirály igazán divatba hozta. Nagyjából ekkor bukkan fel Magyarországon is. Az első hiteles leírás Bornemissza Anna erdélyi fejedelemasszony szakácsától származik, aki szerint spárgasalátát a legjobb fonnyasztva készíteni borsólével, írósvajjal és borssal. Ám a kontinensen nagyobb népszerűségre csak a 20. században tett szert. A legnagyobb kultusza Németországban van. A németek évente 13 ezer tonnát fogyasztanak a zöldségből, melyért Goethe is rajongott, a spárgafejeket ,,a legnemesebb német fejeknek” nevezve. A spárgát egyes helyeken, ha nem is ilyen tisztelettel, de hívják még csirágnak, verébfűnek vagy nyúlárnyéknak is.
Dripnet
Itthon kétféle spárgával találkozhatunk a piacokon – a fehér és a zöld spárgával. A fehér spárgát földtöltésekben, úgynevezett 30-35 cm magas bakhátak alatt termesztik, ezért is fehér. A zöld spárga a föld felett nő, így a napsütés hatására klorofill képződik a növényben – ettől kapja üde zöld színét. Az íze erőteljesebb zamatosabb. Mindkét fajta spárgának legfinomabb része a csúcsa, a zsenge rügyes rész. Delikátesz zöldségeseknél fel-felbukkan még az apró, zöld, zsenge ázsiai változat is.
A fehér és zöld spárgából egyaránt készülhet krémleves, köret, egytálétel, saláta, de akár szuflét is varázsolhatunk belőle, sőt a zöld spárga nyersen is fogyasztható. Elkészíthetjük a spárgát alufóliába csomagolva is – tegyünk mellé ízlés szerint vajat vagy olívaolajt, egy kis fehérbort, lilahagymát, sajtot, sonkát, fokhagymát, citromot, frissen őrölt feketeborst vagy kaprot. Jól csomagoljuk be, és tegyük be a forró sütőbe 15 – 20 percre. A kis batyukba az ízek, aromaanyagok összeérnek, és így kiváló előételt vagy könnyű vacsorát készíthetünk belőle. A spárga nagyszerű köret lehet halakhoz, de szárnyasokhoz is. Nem kell mást tenni csak feldarabolni 3 – 4 cm-es darabokra és wokban felmelegített vajba dobni. Csak pár percig forgassuk, rázzuk, hogy ropogós maradjon.
A spárga ízéhez a nagyon erős fűszerek nem illenek, de a petrezselyem, a kapor, a metélőhagyma kiválóan harmonizál vele. A frissen préselt spárgalé kiváló vértisztító és bőrszépítő hatású. A spárgát nemcsak finom íze miatt érdemes fogyasztani. Folsavban, ásványi anyagokban és vitaminokban rendkívül gazdag. Erős vízhajtó és méregtelenítő, akár a vesekövet is képes kihajtani. Lúgtartalma helyreállítja a vér sav-bázis egyensúlyát. Kúraszerű fogyasztása csökkentheti, de még meg is szüntetheti a reumatikus és köszvényes fájdalmakat. Elpusztítja a vírusokat és a rákkeltő anyagokat, serkenti a máj- s a veseműködést. A spárgában található bőséges rosttartalom kitisztítja a bélrendszert. Serkenti a vérképződést, növeli a jótékony HDL-koleszterin szintet, így a szív- és keringési rendszerre is jótékony hatással bír. Nem csoda, hogy ennyi gyógyhatás mellett Cato, a római író a zöldségek királyának tartotta. Emeljük mi is „királyi rangra” a spárgát ez idő tájt, amikor a legnagyobb szezonja van
Tippek és fortélyok
- A fehér spárga fás alját elkészítés előtt vágjuk le, és a rügyet kihagyva vékonyan hámozzuk meg, különben kesernyés lehet a kész étel íze. A fehér spárga íze enyhébb a zöld spárgáénál. - A zöld spárga zsengébb, így nem kell meghámozni, elég csak az alsó, esetenként csak az alsó harmad fásabb részét meghámozni. - Ha spárgát főzünk, ajánlatos csokorba kötve, álló helyzetben beállítani a forrásban lévő vízbe úgy, hogy a csúcsát ne érje a víz. A rügyek nagyon zsengék, akkor a legízletesebbek, ha a gőzben megpárolódnak. A vízbe tegyünk sót és pár csepp citromlevet, így a zöld spárga garantáltan megtartja a színét. - A fehér spárga főzési ideje 15 – 20 perc, a zöld spárgáé 10-15 perc. Az időintervallum a szálak vastagságától függ. - Alumíniumedényt nem szabad használni, mert elszínezi a zöldséget. - A finom spárgás fogás elengedhetetlen feltétele a friss alapanyag. Ezért ne röstelljük vásárláskor megvizsgálni, hogy friss-e. Azt figyeljük, hogy szép fényes, egyenletes legyen, ne legyenek rajta barnás foltok, és ha körmünket belenyomjuk, érezzük ropogósságát. Ha gumis érzetet ad, nyomásra behorpad , akkor a spárga már napokkal előbb leszedésre került. - Egy másik biztos módja, hogy megtudjuk, friss-e a spárga, ha a zacskóból kiemeljük, és a spárgasípok alja kicsit nedves. – Ugyancsak figyeljünk arra, hogy a spárga feje, csúcsa ne legyen elszíneződve, berepedezve. - A friss spárgát enyhén nedves konyharuhába csavarva is legfeljebb 2-3 napig érdemes tárolni a hűtőben.
A spárgát mossuk meg, fás végeit távolítsuk el. A spárga csúcsait vágjuk le és tegyük félre, a szárait hámozzuk meg és szeleteljük kisebb darabokra. A felforrósított olajba dobjuk a spárgadarabokat és a többi hozzávalót,az összetört fokhagymát, apróra vágott édes hagymát s gyömbért. Enyhén megpirítjuk, majd hozzá öntjük a kókusztejet és a zöldséglevest. Forraljuk fel, aztán lassú tűzön fedő alatt főzzük további 15 percig. A levest botmixerrel pürésítjük, fűszerezzük. A spárgafejeket ekkor dobjuk bele, további 4-5 percig főzzük. Tálaláskor olívaolajjal (vagy szójaolajjal, esetleg szezámolajjal) csepegtetve díszítjük.
A spárga alsó részét levágjuk. (Ha fehér spárgából készítjük, meg is hámozzuk). A spárgát csokorba kötve forrásban lévő vízbe állítjuk úgy, hogy a csúcsok kiálljanak. A vízhez adjunk sót és a citromlevet, valamint olajat. 10 – 15 percig főzzük. Amíg fő a spárga, készítsük el kapros besamel mártást. Egy lábasban olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott kaprot, keverjük el benne a 2 evőkanál finomlisztet és állandó keverés mellett öntsük hozzá a tejet. Melegítsük addig, amíg besűrűsödik. Válasszuk külön a tojássárgáját és a fehérjét. A fehérjéből verjünk kemény habot. A sárgáját keverjük össze a tejföllel, majd elegyítsük a mártásba. Keverjük hozzá a borsot és a szerecsendiót, végül óvatosan forgassuk bele a kemény habbá vert tojásfehérjét. A megfőtt spárgát csurgassuk le, osszuk 8 kis csokorba és csavarjuk bele a sonkaszeletekbe. A csokrokat fektessük egy kivajazott tűzálló tálba (4 csokor egy réteg). A rétegekre öntsük rá a besamelmártást, szórjuk meg a kétféle, lereszelt sajttal. Forró sütőben 20 – 25 perc alatt készre sütjük. A tetejét díszíthetjük felkarikázott paradicsommal és aprított metélőhagymával. Fehérbor illik hozzá.
Ahogy a tokaji aszú a borok királya s a királyok bora, úgy a zöldségeknél a spárga viszi el a koronát és méltó az uralkodók asztalára. Meg a mienkre. Itt a szezon, júliusig használjuk ki az időt, s együnk spárgát spárgával.
A spárga rákmegelőző és -gyógyító szerepéről számol be egy neten keringő levél, sok konkrét(-nak mondott) példával illusztrálva a növény hatását. A legendavadász oldalak elismerik, hogy sok értékes anyag van a spárgában, de rákmegelőző hatása orvosilag nem egyértelmű.
Igen, ez a pártház most el fog esni, és akik lövetnek bentről, azoknak cudar sorsuk lesz. Ők pár száz milliárdért emelnek kezet a népükre. De te miért tennéd?