szerző:
Tóth Sándor

Nyilván mindenki meglepődne, ha nálunk Petőfiről vagy Kossuthról sört neveznének el. Ám Mexikóban ezt inkább megtisztelőnek, mint meghökkentőnek tartják. Több, nemzeti hősről elkeresztelt emléksört bocsátanak piacra.

Emiliano Zapata és Francisco Pancho Villa a Mexikóban 1910-1917 között zajlott forradalom legendás hősei. A méretes sombrerót és vállukon keresztbe vetett tölténytáskát hordó, nagy bajszú, csodálatos paripákon lovagoló parasztvezérek nemcsak a latin-amerikai történelem, hanem a filmművészet legendás alakjai is. Az életükhöz és halálukhoz számos legenda kötődik, de eddig még egyetlen italt sem neveztek el róluk. Most azonban a parasztfelkelés kitörésének 100. évfordulójára 120 ezer üveg jubileumi Zapata-sört bocsát ki a guadalajarai Forradalom Sörfőzde (Cervecería Revolución). A gyűjtők és a ritka italok keresésére, kóstolására specializálódott sörbarátok közt máris hatalmas az érdeklődés. Elsősorban a palackok tartalma, de az üvegek és fedőkupakjaik iránt is. A kettős centenárium alkalmából – az ország függetlenségének kikiáltása és a parasztfelkelés kitörése – a brand kibocsátását a fesztiváli események részének tekintik. A már levédett névjegy megszerzése nem ütközött különösebb akadályba, mivel Zapata utolsó gyermeke az idén februárban halt meg. Milyen is az első,  próbaszériájú  Zapata sör? A black lager típusú testes ital 100 százalékosan maláta, ami ízében is dominál, de nem túl keserű. Egyelőre Guadalajarában, Mexikóvárosban és Monterreyben, a három legnagyobb mexikói városban hozzák forgalomba. Fogyasztói ára 30-35 pesó, ami 2,25-2,62 amerikai dollárnak felel meg.

 

Mexikói sör. Nemzeti büszkeség

A Pancho Villa sör névengedélyezése még folyamatban van, piacra dobását a negyedik negyedévre tervezik. Erősebb sör lesz, mint a Zapata, sötétszínű, ale típusú, vagyis felsőerjesztésű, az erőteljességének megfelelő habbal. A Cervecería Revolución egy harmadik centenáriumi sörfajtával is előáll, Adelita néven. A könnyed, lager sörrel a mexikói forradalom asszonyainak,lányainak tisztelegnek. Adelita gyűjtőnévvel illetik azokat a nőket, akik a felkelőkkel együtt harcoltak, főztek rájuk és ápolták a sebesülteket. A guadalajarai sörfőzők tervei közt egy Revolución és Che Guevara sörmárka is szerepel. Állítólag a rendszeres gyártást követően a Zapata és Revolución sörökkel az USA és az Európai Unió országainak piacát is megcélozzák.

A 2008-ban Cerveza y libertad! (Sör és szabadság!) szlogennel fiatal vállalkozók által alapított sörfőzde tavaly már előállt egy népszerű dél-amerikai hírességről, Diego Maradonáról elnevezett „10 Maradó” termékkel. A focista söre sikeres fogadtatásra talált a sör-és focirajongók körében. Talán a legismertebb forradalmár, akiről már neveztek el sört az éppen a Maradona (a focista a róla készült tetkót hordja a testén) által nagy tiszteletben tartott,szintén argentin születésű hős. A kubai forradalom  vezéralakja, Che Guevara a névadója egy olaszországi gyártó zöld sörének (zöld növényi kivonat vagy zöld színű likőr hozzáadásával készül, lásd a rovat Zöld sör és húsvétolás című cikket). Hogy milyen lesz a tervezett mexikói változat,arról még nem szól a fáma.     

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kovács Gábor Gasztro

Sörkonferencia a kicsiknek?

Az idén harmadik alkalommal rendeztek Miskolcon konferenciát a sörről. Sajnos a hazai sörpiac kilencven százalékát birtokló három nagy sörgyár nem képviseltette magát a malátások májusi országos fórumán.

Kovács Gábor Gasztro

A hét receptje: a legjobb sörkorcsolya

Szeretnénk egy tévedést eloszlatni: igenis mindenhez lehet sört inni, csak sajnos a világos lager sörök alapvetően a sós és a csípős ízekkel stimmelnek. Könnyű a belgáknak, hiszen olyan széles a sörválasztékuk, hogy még édes desszertekhez és savanyúságokhoz is tudnak sört ajánlani.

hvg.hu Napi merítés

Kiknek köszönhető a lime-sörök világkarrierje?

Latin-Amerikának bámulatosan régi sörfőző hagyományai vannak. Ezért tragikus, hogy manapság ezeket a tradicionális söröket teljesen háttérbe szorították azok a divatos és jellegtelen sörök, amelyeket egyenesen üvegből isznak és az üveg nyakába még egy cikk lime-ot is nyomnak - írja a Serteperte blog szerzője.

Tóth Sándor Gasztro

Vodka helyett sör?

Oroszországban is túl vannak már a Zsiguljevszkoe pivo, az utcai sörvedeldék és s az automata sörbárok korszakán. Most a vodka helyett (vagy mellett?) hódít a cseh sör. Legalábbis ez idő tájt Moszkvában dúl a sörláz. S nem is először. Másodszor rendezik meg a Prazecka sörfesztivált: a hónap végéig a legtöbb vendéglátóhelyen cseh sört mérnek.

A betegségtől és a balesettől fél legjobban a magyar, de mégis a lakását, meg a kocsiját biztosítja

A betegségtől és a balesettől fél legjobban a magyar, de mégis a lakását, meg a kocsiját biztosítja

Hamiltoné a pole pozíció Monacóban

Hamiltoné a pole pozíció Monacóban

Férfi kézilabda NB I: a Veszprém nyerte a bajnoki címet

Férfi kézilabda NB I: a Veszprém nyerte a bajnoki címet

Fucsovics ötszettes csatában kikapott Schwartzmantól

Fucsovics ötszettes csatában kikapott Schwartzmantól

Hont András: Álmainkban Európa visszainteget

Hont András: Álmainkban Európa visszainteget

Nem javasolják Németországban a kipa nyilvános viselését

Nem javasolják Németországban a kipa nyilvános viselését