szerző:
Tetszett a cikk?

A nem is oly távoli időkben a magyar gasztroturisták Komáromtól Rozsnyóig, számtalan felvidéki települést tartottak életben az olcsó knédlis kaják, a sztrapacska, a sonkával töltött rántott sajt és a mindenkori itthoni árnál jóval kedvezőbben mért „csehszlovák” sörök okán.

Az egyik legkedveltebb célpont a közúton, vasúton, vízen egyaránt megközelíthető Párkány volt – a híd átadása előtt is, az avatás után még inkább. Komárom (Komarno) is előkelő helyet foglalt a méltányos összegért enni-inni vágyó honfitársaink célpontjai között. Gyaníthatóan nem egy vendéglátóipari egység pont erre     alapozta forgalmát. Mindennek immár vége. Az euró megtette a magáét,viszont meghozta a kölcsönös jövés-menést. Lassan, már nem csak bevásárolni, hanem  vendéglőbe járni is szép számmal odaátról jönnek. A szlovák vendéglátás árai az euró bevezetése óta rohamléptekkel közelítenek a hazaiakhoz – ám a sör még mindig jóval olcsóbb, mint itthon.

Kitartó honi, a tányérba valót sem elhanyagoló sörisszáink pedig még ragaszkodnak bizonyos helyekhez. A népszerűségi lista egyik éllovasa a komáromi Fekete Kutya – Hostinec u Cierneho Psa – söröző és étterem. Igazán jó célpont. A dizájnos vendéglő kínálatában ugyanis szinte minden megtalálható, ami bennünket érdekelhet. A négynyelvű étlapról a pörköltök – báránytól marháig, knédlivel is – a magyar konyhát idézik. Hiába, régi szomszédok vagyunk. Aztán van mindenféle, amit a kontinentális konyhából ismerhetünk, de ezért nem kellene ide átjárnunk vagy útközben megállnunk ebédelni.

Annál inkább a helyi értékekért. Műfajvezető a dinsztelt káposztás, knédlis sült hús. Anno hasonló itthon is szerepelt a menükben, sőt a szocialista vendéglátás szimbólumának is tekinthettük. Esterházy Péter meg is örökítette egy novellájában, hogy ez a fogás mindig rövidítve – csem. sert. sült. pár. káp. pir. burg. – jelződött az étlapokon. (Ifjú s ártatlan olvasóink kedvéért: csemege sertés sült, párolt káposztával és pirított burgonyával – a szerk. megjegyzése).

Természetesen a Fekete Kutya-menüben van rántott sajt sonkával és anélkül, valamint többféle halusky, azaz galuska. Ezek közt a favorit a ,,brindzove halusky”. S mit meg nem tudunk itt Komárom-Komarnoban?!  Hogy bizony ez nem a sztrapacska. Van ugyan rajta juhtúró is, szalonnapörc is, de a galuskatésztában krumpli nyomokban sem található. Panaszra azért nem lehet ok, amit választunk – bár az adagok mintha errefelé is egyre kisebbek lennének –, ha nem is egy kulináris kaland,  egész jó. Hogy kéne valami kis plusz a „kutyálkodáshoz”?

Hát ott a sör: a tízes és tizenkettes Budvar, meg a barna Saris. S a hozzájuk kínált sörkorcsolyák, amikért bármikor érdemes ide átruccanni. A híres Utopenec (marinált, hagymás szafaládé), a karakteres pácolt Hermelin sajt, és a jellegzetes plackyk – mifelénk tócsni – különféle tejfölös, sajtos, juhtúros, szalonnapörcös változatai. Az kissé meglepő, hogy az étlap széles választékot kínál pizzákból is, de mint megtudjuk, Hansel úr, a tulajdonos a Fekete Kutya mellett még egy pizzériát is üzemeltet, és hát közös a konyha.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!