szerző:
Vétek György
Tetszett a cikk?

Nem a jereváni rádióból tudjuk, hogy a sörfőzés hagyománya Örményország területén régebbi, mint maga az ország.

A mai Jereván szomszédságában levő Karmir Blurban, az Urartu királyság fővárosában Krisztus születése előtt a 9. és 7. század között már virágzott a sörfőzés. Legalábbis erről tanúskodnak a város romjai között feltárt ékírásos feliratok és különböző mesterségábrázolások. De ezt igazolják azok az előkerült edények és szerszámok is, amelyeket a sörfőzéshez használtak az ókor mesterei. Hérodotosz, a történetírás atyja a Kr. e. 5. században pedig már az örmény sörök minőségét méltatta.

A későbbi évszázadok során az örmény sörök némiképp háttérbe szorultak a borral szemben, és a sörfőzés megmaradt a háziipar keretein belül. Az első korszerűnek mondható, ipari léptékkel mérhető sörfőzdét csak a 19. század végén építették fel az országban, de az sem működött túlságosan hosszú ideig, a vérzivataros évtizedek nem kifejezetten kedveztek e foglalatosságnak.

Így egészen 1952-ig kellett várni, hogy az Örmény Szocialista Köztársaságnak sörgyára legyen. Ekkor építették fel, és adták át a ma működő három nagyobb sörfőzde közül az elsőt, a jerevánit. Az 1997-ben privatizált Yerevan Brewery a legnagyobb az országban, ahol jelenleg kilencféle sört főznek. (Emellett még természetes gyümölcsleveket és nektárokat is készítenek.)

A Kilikia (ez az egykori „nagy Örményország” Törökország területén regnált királyság neve) márkanév alatt forgalmazott sörökből exportra is jut. Elsősorban Oroszországba, Grúziába, Görögországba, Hollandiába, de az USA-ba is.

A fővárostól 120 km-re északra Gyumri városában 1970-ben építettek sörfőzdét, amelynek terméke rövid időn belül népszerű lett az örmények körében. Az 1988-as földrengés során azonban a teljes sörgyár, berendezésekkel együtt megsemmisült. Nem is kezdődött meg az újjáépítés csak az 1995-ös privatizációt követően. Ekkor azonban sorra életre keltették a termelőegységeket, és 2002-től ismét teljes kapacitással működik a sörfőzde, ahol négyféle – a városról elnevezett – sört készítenek. A Gyumri – egy mai sörfőzdétől meglehetősen szokatlan módon – saját árpaföldekkel rendelkezik, ahol önellátó módon termeli meg a sörgyártáshoz szükséges gabonát.

A legfiatalabb örmény sörgyárat a testvéri Csehszlovákia szakemberei tervezték és építették fel 1974-ben a Jerevántól mindössze 10 km-re fekvő Abovyan-ban. A Kotayk Brewery – 1997 óta a franciaországi központú, de Afrikában, Ázsiában és Oroszországban is érdekelt Castel Group tulajdonában – azóta is cseh technológiával készíti söreit, szám szerint négyfélét, amelyet a közigazgatási terület, Kotayk után neveztek el. Talán nemsokára eljön az az idő, amikor nem kell Jerevánig utaznia az érdekességekre szomjas sörkedvelőknek, hogy az örmény márkákat is megkóstolhassák.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Kovács Gábor Gasztro

A tökéletes sörsajt – recept

Legelőször a sörsajt fogalmát kell tisztáznunk, hogy a kedves olvasó maga is hozzáláthasson a saját ízlése szerinti tökéletes sörsajt elkészítéséhez. Az igazi sörsajthoz ugyanis – bármilyen meglepő – két dolog szükséges: sör és sajt! Az összes többi már csak hab a sajton, mivel a lényeg, hogy a sörsajtot mindenki magának készíti el.