Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"019fb1de-f813-44dc-9a4b-321fd386f749","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"A pipereholmik, háztartási szerek alig drágulnak, éppenséggel lefele húzzák az inflációt – például ezzel indokolja az OKSZ, miért kellene véget vetni az intézkedésnek, miközben a miniszter épp kibővíteni készül.","shortLead":"A pipereholmik, háztartási szerek alig drágulnak, éppenséggel lefele húzzák az inflációt – például ezzel...","id":"20250429_Az-OKSZ-irt-egy-Arressapka-tokfejeknek-tipusu-tajekoztatot-Nagy-Martonnak","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/019fb1de-f813-44dc-9a4b-321fd386f749.jpg","index":0,"item":"7418d30d-f78d-4a2e-839b-1e125b4bb738","keywords":null,"link":"/kkv/20250429_Az-OKSZ-irt-egy-Arressapka-tokfejeknek-tipusu-tajekoztatot-Nagy-Martonnak","timestamp":"2025. április. 29. 10:18","title":"A kiskerláncok üzenik Nagy Mártonnak: visszafordíthatatlan károkat okoz az árrésstop","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"8b66755c-ff3b-4de1-ad69-2db9f1da6111","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"A Gondolkodás Öröme Alapítvánnyal közösen matekos hónapot tartunk a hvg.hu-n: május 8-ig minden hétköznap közzéteszünk egy feladatot, és arra biztatjuk – nem csak a matematikus – olvasóinkat, hogy próbálják megoldani. Tizenötödik kihívás.","shortLead":"A Gondolkodás Öröme Alapítvánnyal közösen matekos hónapot tartunk a hvg.hu-n: május 8-ig minden hétköznap közzéteszünk...","id":"20250429_Gondolkozz-velunk-patak-vasut-osveny-Szexi-a-matek-15","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/8b66755c-ff3b-4de1-ad69-2db9f1da6111.jpg","index":0,"item":"1a1287b0-96a0-459c-a099-2851f16ecdbf","keywords":null,"link":"/elet/20250429_Gondolkozz-velunk-patak-vasut-osveny-Szexi-a-matek-15","timestamp":"2025. április. 29. 10:00","title":"Gondolkozz velünk: patak, vasút, ösvény – Szexi a matek 15.","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e6ecb3b5-d567-4f08-9856-b15050501bab","c_author":"hvg.hu","category":"gazdasag","description":"A vállalat állítása szerint a probléma megtalálásához volt szükséges, hogy a sérült vezeték tovább működjön.","shortLead":"A vállalat állítása szerint a probléma megtalálásához volt szükséges, hogy a sérült vezeték tovább működjön.","id":"20250428_Kozel-40-napig-folyhatott-az-olaj-Gardonynal-ugy-hogy-a-MOL-is-tudott-rola","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e6ecb3b5-d567-4f08-9856-b15050501bab.jpg","index":0,"item":"89e1d30d-b50d-4bba-89e8-bcdd68ace18c","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250428_Kozel-40-napig-folyhatott-az-olaj-Gardonynal-ugy-hogy-a-MOL-is-tudott-rola","timestamp":"2025. április. 28. 06:43","title":"Közel 40 napig folyhatott az olaj Gárdonynál úgy, hogy a MOL is tudott róla","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"49f48147-80bc-434f-9ab1-c492b7884fd6","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"A Maextro S800 a Maybach és Rolls-Royce szedánokat veszi célkeresztbe.","shortLead":"A Maextro S800 a Maybach és Rolls-Royce szedánokat veszi célkeresztbe.","id":"20250428_luxustol-tocsogo-utasterrel-kenyeztet-a-legujabb-kinai-luxuslimuzin-maextro-s800","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/49f48147-80bc-434f-9ab1-c492b7884fd6.jpg","index":0,"item":"0c62b94e-671c-4549-ae58-6b1d97aacc42","keywords":null,"link":"/cegauto/20250428_luxustol-tocsogo-utasterrel-kenyeztet-a-legujabb-kinai-luxuslimuzin-maextro-s800","timestamp":"2025. április. 28. 07:59","title":"Luxustól tocsogó utastérrel kényeztet a legújabb kínai luxuslimuzin","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"386dd0b4-11fe-4312-b5be-55b9eb92ff67","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"Az egykori ukrán elnökre, ha hazamenne, 28 év börtönbüntetés várna.","shortLead":"Az egykori ukrán elnökre, ha hazamenne, 28 év börtönbüntetés várna.","id":"20250428_viktor-janukovics-15-ev-borton-ukrajna","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/386dd0b4-11fe-4312-b5be-55b9eb92ff67.jpg","index":0,"item":"201c50b0-5332-4c62-8a7c-a27f6a13517e","keywords":null,"link":"/vilag/20250428_viktor-janukovics-15-ev-borton-ukrajna","timestamp":"2025. április. 28. 11:52","title":"Janukovics 15 év börtönt kapott, mert elmenekült Ukrajnából","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"25765dcc-f554-4832-bd46-f91dd983b8b6","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"A kanadai előrehozott választást a Liberális Párt nyerte.","shortLead":"A kanadai előrehozott választást a Liberális Párt nyerte.","id":"20250429_Mark-Carney-Trump-megprobal-megtorni-minket-hogy-Amerika-atvegye-az-uralmat-felettunk","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/25765dcc-f554-4832-bd46-f91dd983b8b6.jpg","index":0,"item":"2b0464d1-36f7-4f2b-b2f2-fc043251a679","keywords":null,"link":"/vilag/20250429_Mark-Carney-Trump-megprobal-megtorni-minket-hogy-Amerika-atvegye-az-uralmat-felettunk","timestamp":"2025. április. 29. 09:01","title":"Mark Carney: Trump megpróbál megtörni minket, hogy Amerika átvegye az uralmat felettünk","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5f4bb734-a562-46d2-876a-8a4171750d2c","c_author":"hvg.hu","category":"hvgkonyvek","description":"Energia- és vízfogyasztásunkat két dolog befolyásolja: a konyhai eszközeink és a szokásaink. Ha konyhai eszközeinken esetleg nem is tudunk változtatni, a szokásaink megváltoztatása rajtunk múlik. Részlet a Helyi, idény, vegetáriánus zero waste konyha című könyvből.","shortLead":"Energia- és vízfogyasztásunkat két dolog befolyásolja: a konyhai eszközeink és a szokásaink. Ha konyhai eszközeinken...","id":"20250427_Hogyan-sporolhatunk-energiat-a-konyhaban","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5f4bb734-a562-46d2-876a-8a4171750d2c.jpg","index":0,"item":"6d5ab3d0-282e-41d3-806e-28988b8bead3","keywords":null,"link":"/hvgkonyvek/20250427_Hogyan-sporolhatunk-energiat-a-konyhaban","timestamp":"2025. április. 27. 19:15","title":"Hogyan spórolhatunk energiát és vizet a konyhában?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"53fdcc57-49d5-4fda-8b7b-8ece52539d7c","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Lopott autóval kerületeken át menekült a rendőrök elől, akik – miután a vasúti sínre sodródott –, csak pillanatokkal a vonat érkezése előtt tudták kimenteni a fejre állt gépjárműből. A vizsgálat során kiderült, hogy nem csak az eltulajdonított autó miatt volt oka menekülni. Halálos iramban – Kőbánya-kiadás.","shortLead":"Lopott autóval kerületeken át menekült a rendőrök elől, akik – miután a vasúti sínre sodródott –, csak pillanatokkal...","id":"20250429_Megszuletett-az-itelet-az-eletveszelyes-autos-uldozesbe-keveredo-ferfi-ugyeben","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/53fdcc57-49d5-4fda-8b7b-8ece52539d7c.jpg","index":0,"item":"fabb973b-45e3-449b-acf8-0b2b056c6ef2","keywords":null,"link":"/cegauto/20250429_Megszuletett-az-itelet-az-eletveszelyes-autos-uldozesbe-keveredo-ferfi-ugyeben","timestamp":"2025. április. 29. 11:56","title":"Megszületett az ítélet az életveszélyes autós üldözésbe keveredő férfi ügyében","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Az olasz konyha hagyományosan egyszerű és nagyszerű. A talján gasztrobloggerek ezt a tradíciót webes naplóikban is felmutatják. Egyöntetűen vallva: ne álldogálj órákig a tűzhely előtt, ne strapáld magad halálra, amit csinálsz, könnyedén csináld, de azt szívvel és lélekkel!
Valóban, az olaszok szinte kivétel nélkül nagylelkűen és tiszta szívvel engednek bepillantást nemcsak a konyhába, hanem magánéletükbe is. Megemlékeznek a nonna (nagymama) pastájáról, a mamma ragujáról, a zia (nagynéni) tortellinijéről – néha kicsit giccsesen, de mindenképpen őszintén. A nagyon széles merítésből egy családanyát, egy rejtőzködő profilú fogyókúrázót – feltehetően szingli nőt – és két nagyon különböző karakterű férfit választottunk bemutatásra.
A Dolcipensieri (Édes gondolatok) szemérmes szerzője mindössze annyit árul el magáról a főoldalon – szép venetoi dialektusban –, hogy hiába diétázik, egy deka sem megy le róla. Vagyunk így egy páran, ezért máris szívünkbe zárhatjuk a rejtőzködő receptírót. A Dolcipensieri, mint a neve is mutatja, nem elsősorban a pasta vagy a pizza sztereotípiájában gondolkodik. Az apró rákocskáktól a spagettihalmokon át az áfonyatortáig ívelő – professzionális fázisfotókkal illusztrált – receptek nemcsak szépek, de könnyen áttekinthetőek is: első fogások, főfogások halból és húsból, zöldségköretek, desszertek, kenyérfélék, gyors receptek, alapételek, alkalmi édességek. Vannak különlegességek és egészen egyszerűek, olaszosak és fúziósak. Irigylésre méltóan jó ízléssel felépített oldal a Dolcipensieri, kifogástalan repertoárral. Választani is nehéz, annyira gusztusos minden, de ha már elkerülhetetlenül szükséges, egy olyat emelnénk ki, amely akár a karácsonyi asztalra is méltó lehet: tepsis burgonya lazaccal és kaporral.
Hozzávalók: 30 deka nyers lazacfilé vékonyra szelve 4 nagy krumpli 2 tojás 2 kanál főzőtejszín 2 kanál tej kapor extra szűz olívaolaj 1-2 jókora vöröshagyma só, bors
A lazacszeleteket marináljuk néhány óráig kaporral, sóval és borssal ízesített olajban. Dinszteljük meg a vékonyra szeletelt hagymát, a karikára vágott krumplit főzzük pár percig, majd kezdjük el rakosgatni a rétegeket egy olajjal kikent jénaiba: alulra krumpli kerüljön, aztán a hagyma, majd a hajszálvékony lazacszeletek. Ha elfogytak a hozzávalók, (legfölül krumpli legyen) a tejet, a tejszínt, a tojást, a sót és a borsot keverjük össze, és öntsük a tetejére. 180 fokos sütőben körülbelül 50 percig süssük. Ha túlságosan pirulna, tegyünk rá egy fóliát.
A Pura Passione (Tiszta Szenvedély) szerzője lírai alkatú, fiatal családanya. A jobb sávban a bemutatkozó versikét nem jutalmaznánk babérkoszorúval, de az édességek és a képek megérdemlik a bemutatást, hiszen valóban átjön rajtuk a sütés iránti szenvedély. A személyes vonatkozásokkal fűszerezett receptek az – egyébként nem túl széles skálán mozgó – olasz desszerteket variálják intelligensen és ízlésesen, ilyen költői nevekkel, hogy: Az egyszerűség dicsérte, Bon Bon Ban (ultrakönnyű édesség), Fenyőmagos zsebecskék, Ökörszem, Karneváli tündér, Akarsz egy csókot?
Az Amore Mascarpone – ami tükörfordításban Szerelmem, Mascarpone – a tiramisú elengedhetetlen krémsajtját hangolja ünnepire. Marina mindenkinek ajánlja, aki látványos és gyors konyhai sikerre vágyik. Az alsó korhatár 12 év.
A felvert tojássárgákat a cukorral habosra verjük, majd hozzáadjuk a mascarponét. Addig kavarjuk, míg teljesen egyneművé válik, majd a tejszínhabot is beledolgozzuk – óvatosan, alulról felfelé forgatva, hogy ne törjön össze. Ekkor habzsákból üvegtálkákba nyomjuk a krémet, reszelt csokoládéval bőven megszórjuk, és egy bonbont nyomunk a tetejére.
[[ Oldaltörés (Angyalok konyhája és a kedvenc) ]]
Végre egy férfi! A 28 éves, Trevisóban élő ínyenc blogja az Angyalok konyhája nevet viseli, meglehetősen szerénytelenül. Francesco, bevallása szerint szicíliai bácsikájától örökölte a konyhaszeretetet, akinél a nagy családi összejövetelek alkalmával mindig pörkölt mandula- és karamellillatú volt a levegő, mert zio Nino kiváló édes csemegéket készített. Az étlapon húsos és halas ételek, turmixok, rántották, keleti édességek, tradicionális fogások és újítások egyaránt megtalálhatóak, sőt Francesco egyik barátja, Calogero bort is ajánl az ételek mellé. A kicsit csilivili blog sok látogatót és rajongót vonz az olasz csizma minden szegletéből. A hidegre való tekintettel egy – kalóriadús – toszkán levest ajánlunk Francescotól.
Zuppa frantoiana (leves az olajütőből)
Hozzávalók 4 személyre: 300 gramm szárazbab 1 szál répa 1 fej hagyma egy csokor zellerlevél 2 gerezd fokhagyma 50 gramm húsos szalonna 6 szép nagy kelkáposztalevél 2 közepes krumpli 150 gramm sütőtök felkockázva egy kiskanál köménymag 2 szelet toszkán kenyér jófajta toszkán olívaolaj, amennyi jólesik só, bors, amennyi jólesik
A babot egy nappal korábban szódabikarbónás vízben áztatjuk. Elkészítéskor egy nagy lábosba tesszük és öt ujjnyi vízzel felöntjük. Beleszeljük a répát, a fél fej hagymát, a zellerlevelet és felforraljuk, majd a lángot alacsonyra véve másfél óráig főzzük. Sózzuk ízlés szerint és tegyünk félre a levesből pár kanál egész babot. Turmixoljuk vagy daráljuk össze a hagyma másik felét a szalonnával, az olajjal és egy fokhagymával, és serpenyőben pirítsuk pár percig. A lábos tartalmát is pépesítsük, majd öntsük össze a két adalékot és főzzük benne puhára a laskára vágott kellevelet is. Egy-egy fél szelet pirított toszkán kenyeret kenjünk be fokhagymával, tegyük a cseréptálak aljára és öntsük fel a forró levessel. A tetejére szórjuk rá a félretett babszemeket, őröljünk rá friss borsot és egy vékony csíkban öntsünk rá valódi toszkán olívaolajt is.
S végül, aki a kedvencünk lett, Stefano: Az Appunti di Gola (Torkos jegyzetek) írója egy irodalmár igényességével alkot. Szokatlan, már-már meghökkentő receptjeit a „világkonyha” (vö. világzene) kategóriájába sorolnám. Stefano blogjában már az ízes írások is élvezetet okoznak, bár legtöbbször a képek is önmagukért beszélnek. De aki nem vevő az intellektuális felütésekkel tarkított receptekre, az is talál magának olvasnivalót az oldalon. Stefano Itália összes tartományából ajánl és értékel éttermeket. Nem is akárhogyan. A transzemiliai tagliatelle posztmodern raguval talán megfelelően érzékeltethető a szerző látásmódja. Íme:
Hozzávalók 6 személyre: A tagliatelléhez: fél kiló durumliszt 11 tojássárgája és egy egész tojás A raguhoz: 300 gramm bélszín 300g gramm sertésszűz 2 marhacsontból eltávolított velő répa, zellerszár, mogyoróhagyma kevés olaj, vaj, só, bors
A tésztát összegyúrjuk és fóliába tekerve legalább egy órára hűtőbe tesszük pihenni. Utána nyújtjuk és szélesmetélt-formájúra vágjuk. A raguhoz már több idő kell. Az egész húsdarabokat és a velőt csomagoljuk be alaposan alufóliába, ügyelve arra, hogy ki ne szakadjon és az értékes húslé benne maradjon. Tegyünk ugyanígy a zöldségekkel, melyeket előzőleg kockára vágtunk. Dugjuk 65 fokos sütőbe a fóliazsákokat 4 és fél órára. A kicsomagolás után a feldarabolt velőt egy serpenyőben futtassuk meg kevés vajon, és keverjük hozzá a két percnél nem tovább főzött tésztát. Csak rázogassuk, ne keverjük! Másik serpenyőben rottyantsunk egyet a zöldségeken is, aláöntve egy vékony olajréteget, majd borítsuk bele a kockára darabolt húst is. Végül egyesítsük a két serpenyő tartalmát, öntsünk hozzá egy nagykanállal a főzőléből. Parmezán és paradicsomszósz nélkül tálaljuk, ami egy olasz asztalon majdnem eretnekség. De Stefano, az Appunti di Gola vakmerő szerzője még ezt is megengedheti magának.
A francia gasztronómia évszázadok óta Európa ízlésvilágának egyik fő meghatározója. A kávéházak, brasserie-k, bisztrók, kis éttermek és grand café-k a franciák mindennapjainak természetes színterei. Nincs mit csodálkozni azon, hogy ilyen gasztronómiai miliőben a gasztroblogok is nagyon népszerűek.
„Vagy már csak az a kérdés, börtönbe dugják-e a politikai ellenfeleiket olyan bűnökért, amikből hetente egy tucat derül ki róluk?” – tette fel a költői kérdést a humorista.