Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"f8bd1b26-7ec9-4373-9d17-5d73524668c6","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Sokkal egyszerűbb lehet hamarosan a Windowson futó valamennyi program és szolgáltatás frissítése, miután a Microsoft szeretne mindent egységesíteni a Windows Update égisze alatt.","shortLead":"Sokkal egyszerűbb lehet hamarosan a Windowson futó valamennyi program és szolgáltatás frissítése, miután a Microsoft...","id":"20250607_microsoft-windows-update-frissitesek-minden-alkalmazas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f8bd1b26-7ec9-4373-9d17-5d73524668c6.jpg","index":0,"item":"9aa20761-213e-44b9-b109-5cdb9b9ee9f4","keywords":null,"link":"/tudomany/20250607_microsoft-windows-update-frissitesek-minden-alkalmazas","timestamp":"2025. június. 07. 08:03","title":"Gyökeresen átalakul a Windows alapszolgáltatása","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"34bbe0a1-732b-4e88-bf92-cf5b32b377b1","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"A hitelminősítő szerint jövőre pöröghet fel a magyar gazdasági növekedés.","shortLead":"A hitelminősítő szerint jövőre pöröghet fel a magyar gazdasági növekedés.","id":"20250607_Fitch-Egy-szazalek-sem-lesz-a-gazdasagi-novekedes-Magyarorszagon-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/34bbe0a1-732b-4e88-bf92-cf5b32b377b1.jpg","index":0,"item":"78cfed00-013a-418b-98aa-07c1c6a10261","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250607_Fitch-Egy-szazalek-sem-lesz-a-gazdasagi-novekedes-Magyarorszagon-ebx","timestamp":"2025. június. 07. 07:03","title":"Fitch: Egy százalék sem lesz a gazdasági növekedés Magyarországon","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"68756a45-4128-4075-bbf5-c0da712d00fb","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Hiába csaptak már le rá többször is, újra és újra felbukkan egy androidos kártevő, ami van, hogy már előre ott van az eszközön, amikor kiveszi a csomagból. ","shortLead":"Hiába csaptak már le rá többször is, újra és újra felbukkan egy androidos kártevő, ami van, hogy már előre ott van...","id":"20250606_fbi-badbox-20-figyelmeztetes-botnet-kartevo-fertozes-adatok-ellopasa-android","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/68756a45-4128-4075-bbf5-c0da712d00fb.jpg","index":0,"item":"1b27a9d0-f009-4d05-94cd-8e5edb00d1aa","keywords":null,"link":"/tudomany/20250606_fbi-badbox-20-figyelmeztetes-botnet-kartevo-fertozes-adatok-ellopasa-android","timestamp":"2025. június. 06. 11:03","title":"Kiadta a figyelmeztetést az FBI: milliókat érint egy veszélyes művelet","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"22e74281-2005-4d63-80ac-36b37b52f9e2","c_author":"hvg.hu/MTI","category":"vilag","description":"Nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel és drónokkal az éjjel csoportos csapásokat mért az orosz hadsereg ukrán hadiipari vállalatokra, drónösszeszerelő műhelyekre, fegyver- és haditechnika-karbantartási pontokra és lőszerraktárakra – közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium.","shortLead":"Nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel és drónokkal az éjjel csoportos csapásokat mért az orosz hadsereg ukrán...","id":"20250607_A-nagy-ukran-drontamadas-utan-drongyarakat-tamadtak-az-oroszok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/22e74281-2005-4d63-80ac-36b37b52f9e2.jpg","index":0,"item":"87385345-edf9-4a87-a2c5-f1f6c8fcc4db","keywords":null,"link":"/vilag/20250607_A-nagy-ukran-drontamadas-utan-drongyarakat-tamadtak-az-oroszok","timestamp":"2025. június. 07. 17:21","title":"A nagy ukrán dróntámadás után dróngyárakat támadtak az oroszok","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"96cbade3-a14b-4a15-9ef2-336421855f28","c_author":"hvg.hu","category":"tudomany","description":"A cél az, hogy ez felkerüljön a betegtájékoztatóra is.","shortLead":"A cél az, hogy ez felkerüljön a betegtájékoztatóra is.","id":"20250606_ozempic-lehetseges-ritka-szovodmeny-europai-gogyszerugynokseg","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/96cbade3-a14b-4a15-9ef2-336421855f28.jpg","index":0,"item":"60bec5a8-97ff-4be0-8672-eabe9c89f8d3","keywords":null,"link":"/tudomany/20250606_ozempic-lehetseges-ritka-szovodmeny-europai-gogyszerugynokseg","timestamp":"2025. június. 06. 17:02","title":"Az Európai Gyógyszerügynökség szerint ritka esetben látásvesztéshez vezethet az Ozempic használata","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"19727309-47bc-44fb-bdf4-8f08d16c4c38","c_author":"hvg.hu","category":"gazdasag","description":"Nyugta vagy számla sem kell, elég, ha a terméket viszik vissza valamelyik áruházba, és a teljes vételárat megkapják a vásárlók. ","shortLead":"Nyugta vagy számla sem kell, elég, ha a terméket viszik vissza valamelyik áruházba, és a teljes vételárat megkapják...","id":"20250606_ikea-termekvisszahivas-spatula","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/19727309-47bc-44fb-bdf4-8f08d16c4c38.jpg","index":0,"item":"82709043-0334-4d8c-8c75-931382f79711","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250606_ikea-termekvisszahivas-spatula","timestamp":"2025. június. 06. 11:08","title":"Konyhai spatulát hív vissza az IKEA","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"642e82db-65dd-425a-a75c-bb999e101fda","c_author":"Nemes Nikolett","category":"360","description":"Már gyerekkorban megtanuljuk, hogy az evésnek rengeteg funkciója van, aminek semmi köze az éhséghez – például az érzelmek kezelése, így nem csoda, hogy sokan már a fogyókúra közben jelentkező első feszültségre is túlevéssel reagálnak. Miért fontos, hogy (újra) megtanuljunk kapcsolódni a testünkhöz, hogyan lehet felülírni a rossz berögződéseket, és miért baj, ha evés közben a kedvenc sorozatunkat nézzük? Kohlné Dr. Papp Ildikó pszichológussal, dietetikussal beszélgettünk.","shortLead":"Már gyerekkorban megtanuljuk, hogy az evésnek rengeteg funkciója van, aminek semmi köze az éhséghez – például...","id":"20250606_hvg-mindent-vagy-semmit-fogyas-pszichologiai-buktatok-tartsadalom-etkezes-erzelmek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/642e82db-65dd-425a-a75c-bb999e101fda.jpg","index":0,"item":"1154d7b9-696a-4370-9a40-a48947df4dd9","keywords":null,"link":"/360/20250606_hvg-mindent-vagy-semmit-fogyas-pszichologiai-buktatok-tartsadalom-etkezes-erzelmek","timestamp":"2025. június. 06. 13:55","title":"Érzelmek a fogyás útjában – hogyan törjünk ki a túlevéshez vezető ördögi körből?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"524e1fcd-e025-44db-9d90-3ca8bc3af4bf","c_author":"hvg360","category":"360","description":"A Washington Post szerzője szerint indokolt szigorítani a kínaiak beutazását. Neves német közéleti személyiségek felszólították az EU-t, hogy lépjen fel a magyar Pride érdekében. Trump egy puhány erősember. Témák és vélemények a világsajtóból.","shortLead":"A Washington Post szerzője szerint indokolt szigorítani a kínaiak beutazását. Neves német közéleti személyiségek...","id":"20250606_Nemzetkozi-lapszemle","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/524e1fcd-e025-44db-9d90-3ca8bc3af4bf.jpg","index":0,"item":"22114620-037e-4af1-ae8c-958716f705a4","keywords":null,"link":"/360/20250606_Nemzetkozi-lapszemle","timestamp":"2025. június. 06. 10:40","title":"Diákújságírók leplezték le, hogyan kémkednek kínai hallgatók a Stanfordon","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Ha van valami, ami még őrzi a régi piacok hangulatát és ízeit, azt a savanyúságárusoknál találjuk meg. Szinte mindegyik termelőnek megvan a maga titkos, egyéni receptje.
Aki szereti,az mindenkor gerjed rá, és legszívesebben a túrós tésztához is savanyú uborkát eszik. De leginkább a tél végi, kora tavaszi vitaminhiányos időszakban tarthatjuk nagy becsben a savanyúságokat. Az egyik legrégibb élelmiszertartósítási módszer egyik számottevő előnye ugyanis éppen az, hogy a savanyított zöldségek megőrzik C-vitamin-tartalmukat, emellett például a savanyú káposztában B9 vitamin, az uborkában magnézium, kalcium, foszfor, nátrium és vas is található, a cékla szintén magas vastartalmú. A répából és céklából készült savanyúság segíti a tavaszi tisztitó-böjtkúrák során kiüríteni a salakanyagokat a szervezetünkből. Így ilyenkor ezek lehetnek a legolcsóbb vitaminforrások. Persze nem csak jótékony hatásuk miatt szerethetjük őket, hiszen a savanyúságok a legtöbb étel remek kiegészítői.
A savanyú káposztát már az ókori Rómában is fogyasztották. Érdekes módon készítésének módja évszázadokra feledésbe merült, a tatárjárás során a mongolok hozták vissza Európába, ahol annyira elterjedt, hogy szinte mindenütt savanyítanak káposztát, ahol megterem. A savanyításra többféle módszer létezik. A káposztát vagy legyalulják, vagy egész fejekben hagyják, és sóval rétegezve vagy sós vízzel leöntve, különféle fűszerekkel, ízesítőkkel együtt hordóban vagy kádban erjesztik. A káposztalevet sokfelé megisszák, de felhasználják levesek készítéséhez is.
Aréna 2000
Annak ellenére, hogy a káposzta a legismertebb savanyúság, tejsavas erjesztéssel egy sor más zöldségféle is tartósítható. Így a cékla, az uborka, a répa, a tökfélék, a bab, a kemény zöld paradicsom, a paprika, a cukkini, a hagyma, a fokhagyma, a gomba, különféle zöldségkeverékek és néhány fűszernövény is – a változatosságnak csupán fantáziánk szabhat határt. Azt azért tanácsoljuk, hogy lágy levélzöldségekkel, mint a spenót vagy fejes saláta, ne próbálkozzunk, annak ellenére, hogy a savanyítás meggyorsításához gyakran használnak meggy-, fekete ribizli, tölgyfa, vagy szőlőlevelet. Ezzel azonban csak az erjedés folyamatát gyorsítják és nem feltétlenül szükségesek hozzá. A savanyítás fűszerei biztosítják a savanyúságok bevezetőben is említett sokféleségét. A szinte nélkülözhetetlen – szárastól és magostól használt – kapor mellett, a babérlevél, a bazsalikom, a bors, a citromfű, a csombor, a fokhagyma, a gyömbér, a kakukkfű, a koriandermag, a mustármag, a szegfűbors, a szurokfű, a tárkony, a torma, a tormalevél és a zsálya is lehetnek a savanyúság ízesítői.
A legendás vecsési savanyúság hírnevét annak köszönheti, hogy a fővároshoz közeli település földjei alkalmasak a zöldségtermesztésre, és a helyiek hamar rájöttek, hogy a pest- budai piacokon jobban értékesíthető a már feldolgozott zöldség. Tulajdonképpen hungarikumnak is tekinthető, olyan különleges az itt termett káposzta,mely nagy méretű, vékony levelű és jól szeletelhető, cukortartalma magas, így kiváló a erjedéshez. Másik vecsési különlegesség a gömbölyű fajta káposzta, ezt az egészben történő savanyításához nemesítették ki.
A fentebb már említett káposztán, céklán, paprikán és uborkán kívül is nagyon népszerűek a vecsési vegyes „vágott” savanyúságok népszerű nevükön csalamádék, míg – különösen – a férfiak körében közkedveltek a különféle csípős cseresznyepaprikák, melyeket gyakran töltenek meg fokhagymával vagy káposztával.
A piacokon kapható, vagy az otthon eltett savanyúságok távolról sem azonosak a konzervgyárak „ecetes savanyúságaival”,nem szólva az egyéb savanyúságot szabályozó adalékoktól tartós holmikról. Az ecettel savanyítás – igaz a házi befőzésnél is használatos – elsősorban az élelmiszeripar tartósítási módszere. Véleményünk szerint az ecetes zöldségek íze soha nem lesz olyan gazdag, mint a tejsavas erjedéssel készítetteké. Érdemes tehát megpróbálkozni az otthoni savanyítással, mert némi gyakorlattal nagy sikereket arathatunk kosztosaink körében.
[[ Oldaltörés (Receptek) ]]
Savanyú cékla
Aréna 2000
60-70 dkg cékla, 2 db hagyma, 1 teáskanál kömény, babérlevél, néhány kapormag, néhány tárkonylevél, forralt víz sóval
A céklát gondosan megmossuk, meghámozzuk, a kemény részeket kivágjuk és nyersen vékony szeletekre vágjuk. A meghámozott, karikákra vágott hagymával és a fűszerekkel együtt az üvegbe rétegezzük, és egy fakanállal jól lenyomkodjuk a szeleteket. Vigyázat! Soha ne töltsük tele az üveget, mert a cékla hevesen erjed. Az üveget annyi forralt és lehűtött sós vízzel kell felönteni, amennyi a céklát jól ellepi. Végül zárjuk le jól az üveget, fedjük le fényfogó kendővel, s erjesszük egy hétig szobahőmérsékleten, utána hűvös helyre kell tenni.
Csalamádé
1 kg káposzta, 60 dkg uborka 20 dkg zöldpaprika 10 dkg zöldparadicsom 10 dkg vöröshagyma babérlevél torma ½ kk mustármag 2 kk egészbors só 1-2 erős paprika (ha csípősen szeretjük)
Három liter vízhez adjunk 8-10 dkg sót, forraljuk fel, majd hagyjuk lehűlni. Vágjuk a zöldségeket vékony csíkokra, majd jól keverjük össze. Ezután a fűszerekkel és üvegenként egy kettévágott tormával helyezzük normál méretű konzerves üvegekbe. Alaposan tömörítsük össze, ennek legcélszerűbb módja, hogy töltés közben az üveg alját óvatosan az asztalhoz ütögetjük. Van ahol apró kockákra vágott sárgarépát is tesznek bele, amely édeskés ízt a csalamádénak. A fűszereket, akár az üveg aljára is helyezhetjük, így nem zavar a fogyasztás közben. Mielőtt lezárnánk az üveget villával még egyszer nyomkodjuk össze a csalamádét, úgy, hogy egy ujjnyi rész maradjon a üveg szájánál szabadon. Már 2-3 hét után is fogyasztható,de hosszan eltartható savanyúság.