Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"80d7d0d2-6809-4def-ab0d-47a34d162e52","c_author":"MTI/hvg.hu","category":"vilag","description":"Az amerikai kormány közölte, hogy az elkövetkező hónapokban további afrikáner menekülteket fognak fogadni.","shortLead":"Az amerikai kormány közölte, hogy az elkövetkező hónapokban további afrikáner menekülteket fognak fogadni.","id":"20250513_usa-donald-trump-befogads-afrikaner","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/80d7d0d2-6809-4def-ab0d-47a34d162e52.jpg","index":0,"item":"92f80296-b841-4856-96b5-6cd7b32634c9","keywords":null,"link":"/vilag/20250513_usa-donald-trump-befogads-afrikaner","timestamp":"2025. május. 13. 15:03","title":"Megérkezett Amerikába a dél-afrikai fehér menekültek első csoportja","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"36918361-4cc6-4c5d-b2d1-62107d4362b7","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Egy ideig náluk lakik majd Balogh Krisztofer.","shortLead":"Egy ideig náluk lakik majd Balogh Krisztofer.","id":"20250514_Toth-Gabi-Balogh-Krisztofer","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/36918361-4cc6-4c5d-b2d1-62107d4362b7.jpg","index":0,"item":"79779b76-41c4-4b8c-9f39-f2b4dab0ca12","keywords":null,"link":"/elet/20250514_Toth-Gabi-Balogh-Krisztofer","timestamp":"2025. május. 14. 08:31","title":"Tóth Gabi befogadta az utcára került egykori mentoráltját","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"44d7294a-796a-43e2-9070-6d2a0bc16f5a","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"A kedden megnyílt fesztivál szervezői frissítették a dress code-ot.","shortLead":"A kedden megnyílt fesztivál szervezői frissítették a dress code-ot.","id":"20250514_Cannes-ban-megtiltottak-a-meztelenkedest","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/44d7294a-796a-43e2-9070-6d2a0bc16f5a.jpg","index":0,"item":"51335eea-1632-49b3-bcc8-8fd6799025cf","keywords":null,"link":"/elet/20250514_Cannes-ban-megtiltottak-a-meztelenkedest","timestamp":"2025. május. 14. 12:36","title":"Cannes-ban megtiltották a meztelenkedést","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"993ff610-9cf7-4277-bf53-14c486b26121","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Kanadai kutatók szerint nem a puszta véletlennek köszönhető az, hogy bizonyos zenékkel az ember úgy érzi, képes együtt rezonálni. A megállapítás a zeneterápiát is hatékonyabbá teheti.","shortLead":"Kanadai kutatók szerint nem a puszta véletlennek köszönhető az, hogy bizonyos zenékkel az ember úgy érzi, képes együtt...","id":"20250513_zenehallgatas-agykutatas-idegrendszer-rezonancia","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/993ff610-9cf7-4277-bf53-14c486b26121.jpg","index":0,"item":"c62560d4-7ef4-4abb-a46f-00e7eb8492b6","keywords":null,"link":"/tudomany/20250513_zenehallgatas-agykutatas-idegrendszer-rezonancia","timestamp":"2025. május. 13. 19:03","title":"Szeret zenét hallgatni? Úgy hathat az agyára, ahogy eddig nem gondolta volna","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"fc65aaf0-1158-4ac2-af03-37f4cd91b9f4","c_author":"Szabó Yvette","category":"360","description":"Nem tartja magát lobbistának az ifjabb Donald Trumpot Budapestre invitáló üzletember. ","shortLead":"Nem tartja magát lobbistának az ifjabb Donald Trumpot Budapestre invitáló üzletember. ","id":"20250513_hvg-Aczel-Zoltan-strabag-meghivas-donald-Trump-jr-mini-interju","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/fc65aaf0-1158-4ac2-af03-37f4cd91b9f4.jpg","index":0,"item":"8d5eee5b-42a9-4bd6-bfb5-5708adaa4b97","keywords":null,"link":"/360/20250513_hvg-Aczel-Zoltan-strabag-meghivas-donald-Trump-jr-mini-interju","timestamp":"2025. május. 13. 15:55","title":"Aczél Zoltán: Nem volt szándékom a Trump-csoporttal üzletelni","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"ca2df5c4-4bbd-49f0-9e53-e5876d7be1ff","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"A szórólapon egy magyar nyelvű idézet is szerepel a miniszterelnöktől.","shortLead":"A szórólapon egy magyar nyelvű idézet is szerepel a miniszterelnöktől.","id":"20250513_Orban-Viktoros-szorolappal-kampanyol-a-szelsojobboldali-roman-elnokjelolt","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ca2df5c4-4bbd-49f0-9e53-e5876d7be1ff.jpg","index":0,"item":"4eaeda8c-9de7-426a-a926-53bcba968d14","keywords":null,"link":"/vilag/20250513_Orban-Viktoros-szorolappal-kampanyol-a-szelsojobboldali-roman-elnokjelolt","timestamp":"2025. május. 13. 21:53","title":"Orbán Viktoros szórólappal kampányol a szélsőjobboldali román elnökjelölt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"25f0f0cd-6941-44c3-99c1-0b4cb89509c0","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"Ez rövid időn belül a második hasonló támadás a francia fővárosban.","shortLead":"Ez rövid időn belül a második hasonló támadás a francia fővárosban.","id":"20250514_franciaorszag-parizs-emberrablas-paymium","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/25f0f0cd-6941-44c3-99c1-0b4cb89509c0.jpg","index":0,"item":"56c69d63-5608-4e62-b054-69a2a64f75f4","keywords":null,"link":"/vilag/20250514_franciaorszag-parizs-emberrablas-paymium","timestamp":"2025. május. 14. 19:56","title":"Fényes nappal akarták elrabolni egy francia kriptomágnás lányát Párizsban, de hamar feladták – videó","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4f2d627f-704e-4db3-b976-b0ebcee78f05","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A Pilisi Parkerdő Zrt. és az Eötvös Loránd Tudományegyetem közös kutatása hívja fel a figyelmet a klímaváltozás egy újabb hatására – arra, hogy a ma még gyakorinak gondolt fajok sincsenek biztonságban, és ők is veszélybe kerülhetnek a jövőben.","shortLead":"A Pilisi Parkerdő Zrt. és az Eötvös Loránd Tudományegyetem közös kutatása hívja fel a figyelmet a klímaváltozás...","id":"20250513_klimavaltozas-hatasai-gyakori-fajok-madarak-veszely-kutatas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4f2d627f-704e-4db3-b976-b0ebcee78f05.jpg","index":0,"item":"2de903a7-b31b-4630-b718-96f6326e96c3","keywords":null,"link":"/tudomany/20250513_klimavaltozas-hatasai-gyakori-fajok-madarak-veszely-kutatas","timestamp":"2025. május. 13. 13:03","title":"A klímaváltozás újabb aggasztó hatása: akár a gyakori madárfajok is veszélybe kerülhetnek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Ha van valami, ami még őrzi a régi piacok hangulatát és ízeit, azt a savanyúságárusoknál találjuk meg. Szinte mindegyik termelőnek megvan a maga titkos, egyéni receptje.
Aki szereti,az mindenkor gerjed rá, és legszívesebben a túrós tésztához is savanyú uborkát eszik. De leginkább a tél végi, kora tavaszi vitaminhiányos időszakban tarthatjuk nagy becsben a savanyúságokat. Az egyik legrégibb élelmiszertartósítási módszer egyik számottevő előnye ugyanis éppen az, hogy a savanyított zöldségek megőrzik C-vitamin-tartalmukat, emellett például a savanyú káposztában B9 vitamin, az uborkában magnézium, kalcium, foszfor, nátrium és vas is található, a cékla szintén magas vastartalmú. A répából és céklából készült savanyúság segíti a tavaszi tisztitó-böjtkúrák során kiüríteni a salakanyagokat a szervezetünkből. Így ilyenkor ezek lehetnek a legolcsóbb vitaminforrások. Persze nem csak jótékony hatásuk miatt szerethetjük őket, hiszen a savanyúságok a legtöbb étel remek kiegészítői.
A savanyú káposztát már az ókori Rómában is fogyasztották. Érdekes módon készítésének módja évszázadokra feledésbe merült, a tatárjárás során a mongolok hozták vissza Európába, ahol annyira elterjedt, hogy szinte mindenütt savanyítanak káposztát, ahol megterem. A savanyításra többféle módszer létezik. A káposztát vagy legyalulják, vagy egész fejekben hagyják, és sóval rétegezve vagy sós vízzel leöntve, különféle fűszerekkel, ízesítőkkel együtt hordóban vagy kádban erjesztik. A káposztalevet sokfelé megisszák, de felhasználják levesek készítéséhez is.
Aréna 2000
Annak ellenére, hogy a káposzta a legismertebb savanyúság, tejsavas erjesztéssel egy sor más zöldségféle is tartósítható. Így a cékla, az uborka, a répa, a tökfélék, a bab, a kemény zöld paradicsom, a paprika, a cukkini, a hagyma, a fokhagyma, a gomba, különféle zöldségkeverékek és néhány fűszernövény is – a változatosságnak csupán fantáziánk szabhat határt. Azt azért tanácsoljuk, hogy lágy levélzöldségekkel, mint a spenót vagy fejes saláta, ne próbálkozzunk, annak ellenére, hogy a savanyítás meggyorsításához gyakran használnak meggy-, fekete ribizli, tölgyfa, vagy szőlőlevelet. Ezzel azonban csak az erjedés folyamatát gyorsítják és nem feltétlenül szükségesek hozzá. A savanyítás fűszerei biztosítják a savanyúságok bevezetőben is említett sokféleségét. A szinte nélkülözhetetlen – szárastól és magostól használt – kapor mellett, a babérlevél, a bazsalikom, a bors, a citromfű, a csombor, a fokhagyma, a gyömbér, a kakukkfű, a koriandermag, a mustármag, a szegfűbors, a szurokfű, a tárkony, a torma, a tormalevél és a zsálya is lehetnek a savanyúság ízesítői.
A legendás vecsési savanyúság hírnevét annak köszönheti, hogy a fővároshoz közeli település földjei alkalmasak a zöldségtermesztésre, és a helyiek hamar rájöttek, hogy a pest- budai piacokon jobban értékesíthető a már feldolgozott zöldség. Tulajdonképpen hungarikumnak is tekinthető, olyan különleges az itt termett káposzta,mely nagy méretű, vékony levelű és jól szeletelhető, cukortartalma magas, így kiváló a erjedéshez. Másik vecsési különlegesség a gömbölyű fajta káposzta, ezt az egészben történő savanyításához nemesítették ki.
A fentebb már említett káposztán, céklán, paprikán és uborkán kívül is nagyon népszerűek a vecsési vegyes „vágott” savanyúságok népszerű nevükön csalamádék, míg – különösen – a férfiak körében közkedveltek a különféle csípős cseresznyepaprikák, melyeket gyakran töltenek meg fokhagymával vagy káposztával.
A piacokon kapható, vagy az otthon eltett savanyúságok távolról sem azonosak a konzervgyárak „ecetes savanyúságaival”,nem szólva az egyéb savanyúságot szabályozó adalékoktól tartós holmikról. Az ecettel savanyítás – igaz a házi befőzésnél is használatos – elsősorban az élelmiszeripar tartósítási módszere. Véleményünk szerint az ecetes zöldségek íze soha nem lesz olyan gazdag, mint a tejsavas erjedéssel készítetteké. Érdemes tehát megpróbálkozni az otthoni savanyítással, mert némi gyakorlattal nagy sikereket arathatunk kosztosaink körében.
[[ Oldaltörés (Receptek) ]]
Savanyú cékla
Aréna 2000
60-70 dkg cékla, 2 db hagyma, 1 teáskanál kömény, babérlevél, néhány kapormag, néhány tárkonylevél, forralt víz sóval
A céklát gondosan megmossuk, meghámozzuk, a kemény részeket kivágjuk és nyersen vékony szeletekre vágjuk. A meghámozott, karikákra vágott hagymával és a fűszerekkel együtt az üvegbe rétegezzük, és egy fakanállal jól lenyomkodjuk a szeleteket. Vigyázat! Soha ne töltsük tele az üveget, mert a cékla hevesen erjed. Az üveget annyi forralt és lehűtött sós vízzel kell felönteni, amennyi a céklát jól ellepi. Végül zárjuk le jól az üveget, fedjük le fényfogó kendővel, s erjesszük egy hétig szobahőmérsékleten, utána hűvös helyre kell tenni.
Csalamádé
1 kg káposzta, 60 dkg uborka 20 dkg zöldpaprika 10 dkg zöldparadicsom 10 dkg vöröshagyma babérlevél torma ½ kk mustármag 2 kk egészbors só 1-2 erős paprika (ha csípősen szeretjük)
Három liter vízhez adjunk 8-10 dkg sót, forraljuk fel, majd hagyjuk lehűlni. Vágjuk a zöldségeket vékony csíkokra, majd jól keverjük össze. Ezután a fűszerekkel és üvegenként egy kettévágott tormával helyezzük normál méretű konzerves üvegekbe. Alaposan tömörítsük össze, ennek legcélszerűbb módja, hogy töltés közben az üveg alját óvatosan az asztalhoz ütögetjük. Van ahol apró kockákra vágott sárgarépát is tesznek bele, amely édeskés ízt a csalamádénak. A fűszereket, akár az üveg aljára is helyezhetjük, így nem zavar a fogyasztás közben. Mielőtt lezárnánk az üveget villával még egyszer nyomkodjuk össze a csalamádét, úgy, hogy egy ujjnyi rész maradjon a üveg szájánál szabadon. Már 2-3 hét után is fogyasztható,de hosszan eltartható savanyúság.