szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megkérdeztük Segal Viktort, aki ez idő tájt a Baldaszti’s tanácsadó séfje, mi a kedvenc kora tavaszi zöldsége. S azonnal rávágta, a hónapos retek, amit olyan sokan emlitésre méltónak sem találnak. A nagy nemzetközi sikert aratott Színek és ízek című könyvéből az alábbi receptet ajánlotta.

Nagyobb szupermarketekben kapható 50 dkg-os, kicsi bébicsirke, amellyel azért jó dolgozni, mert akár kétszemélyes vacsorára is elkészíthető (nem beszélve arról, hogy nagyon rövid idő alatt megsül). A humusz lehetőség szerint száraz csicseriborsóból készüljön, amelynek sokkal intenzívebb az íze, mint a konzervnek. Retket olyan ritkán használunk, pedig citrommal és petrezselyemmel friss és üdítő köret. Nagyon látványos egyébként a karamellizált retek is, amely egy csepp citromlé hozzáadásától visszanyeri gyönyörű, rózsaszínű árnyalatát.

Hozzávalók (4 adag):

A csicseriborsó-püréhez:

Boook Kiadó

20 dkg száraz csicseriborsó (vagy 50 dkg főtt)
1,2 liter leszűrt szárnyas- vagy zöldségleves
4 egész fokhagymagerezd, meghámozva
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál citromlé
só, bors

A sült csirkéhez:
2 egész, 50 dkg-os bébicsirke
2 evőkanál olívaolaj
4-6 ág friss kakukkfű
só, bors

A reteksalátához:
8 fej kerek piros retek, felkarikázva
1 evőkanál olívaolaj
1 kávéskanál citromlé
fél csokor petrezselyem, finomra aprítva
só, bors

Elkészités:
A csicseriborsót előző éjszaka háromszoros mennyiségű, hideg vízbe áztatjuk. Másnap leöblítjük, majd az alaplében körülbelül 2-2,5 óra alatt teljesen puhára főzzük. A főzővízhez adjuk a fokhagymagerezdeket, ezeket később a püréhez felhasználjuk. Amikor teljesen megpuhult, leszűrjük a borsót, a főzőlevet félretesszük (más leveshez is felhasználható). A csicseriborsót és a fokhagymagerezdeket turmixgépbe tesszük, hozzáadunk 2 dl főzővizet, az olívaolajat és a citromlevet. Simára pürésítjük (ha túl sűrűnek érezzük, további főzővizet adunk hozzá). Sózzuk, borsozzuk.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A csirkéket bedörzsöljük egy-egy evőkanál olívaolajjal, bátran sózzuk, borsozzuk. A combok alá, illetve a csirkék belsejébe helyezünk egy-egy húsos kakukkfűágat, majd tepsibe állítjuk, és körülbelül 30-35 perc alatt megsütjük őket. Mielőtt felvágjuk, öt percig pihentetjük. Elkészítjük a reteksalátát. A hajszálvékonyra gyalult vagy karikázott piros retket összeforgatjuk az olívaolajjal, citromlével és a finomra aprított petrezselyemmel. Sózzuk, borsozzuk. Tálaláskor a sült csirkét felvágjuk, a langyos csicseriborsópürével és a reteksalátával kínáljuk.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Rapp Eszter Gasztro

A hét receptje: tejfölös zöldbableves

A hét receptjének ezúttal egy pikáns zöldséglevest választottunk. Savanykás ízével igazán hűsítő fogás meleg nyári napokra, a hűvösebbeken pedig lélekvidító. Könnyen elkészíthető és nagyon finom.

Krisztina O'Brien Gasztro

A hét receptje: virsli háromféleképpen

Ha idáig nem sejtettük volna, most már hivatalos felmérés által erősíttetett meg: virsliimádó nép a magyar. Jó kis képzavarral élve, vesszük, mint a cukrot.

Megyeri Zsuzsanna Élet+Stílus

A hét receptje: félórás ebéd pulykából

Nem túl divatos madáralkatrész a pulykacomb. Igaz, hogy viszonylag olcsó, de elég ronda a bőre, és nem is lehet olyan ropogósra sütni, mint a csirke-, kacsa- vagy libacombot. Meg aztán ott vannak a szívós inak. Ki tudja, meddig kell főzni. Hogy akkor miért ajánljuk?

Rapp Eszter Élet+Stílus

A hét receptje: kerek perec

Hiányzik a kerek, a puha, a ropogós, a kicsi, a nagy, a magos, a sajtos, a sós. Mégsem mehetünk mindig moziba, csak a perec kedvéért, amit az ottani büféken kívül máshol nem nagyon majszolhatunk. De otthon miért is ne?