szerző:
Megyeri Zsuzsanna
Tetszett a cikk?

Egyhetes böjt húsvétig? Nem, csak öt visszafogott nap. Vannak nagyon rendesek s elszántak, akik már a vége felé tartanak a tavaszi léböjt-, méregtelenítő vagy fogyókúrának. Ha nem tartoztunk közéjük, de szeretnénk kihasználni a húsvétig még hátralévő rövid időt, akkor ajánlunk egy könnyített menetet. Ahány nap, annyi recept.

Bár a héten a zöldségé volt a főszerep, a leves kimaradt. De ami késik, nem múlik. Legközelebb már úgyis a sonkaléből főzünk levest. Pénteki ebédünkbe beletehetünk mindent, ami zöld, friss, zsenge és kockára vágható. Mi a karalábénak szavaztuk meg a főszerepet, rengeteg petrezselyemmel.

Karalábé raguleves és töltött zsemle

Megyeri Zsuzsa

Hozzávalók:
1 csokor új répa
2 fej zsenge karalábé
1 zellergumó
2-3 szál újhagyma
2 szál újgyökér petrezselyemmel együtt
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olaj
1 ½ deci tejszín
só, bors

Mindent egyforma kis kockákra vágunk. Az újhagymát szárastul összeaprítjuk, enyhén megdinszteljük és hozzáadjuk a zöldségeket. Pár percig forgatjuk, kavargatjuk, hogy minden oldalukat befedje az olaj, és a répa kiadja azt a szép karotinos színt, amitől a húsleves is aranysárga lesz. Ha már kicsit megszottyadtak a hozzávalók, az összetört fokhagymát is beleforgatjuk, de csak pillanatokra (ha véletlenül van már új fokhagymánk, akkor vékonyra felmetéljük.) Mehet rá a forró víz. A főzést ne vigyük túlzásba, ha a kés hegye beleszalad a répába, már vehetjük is le a tűzről. A tejszínt „tudományos alapon”, a hőkiegyenlítés módszerével adjuk hozzá: kis tálba öntjük a tejszín egyharmadát és egy merőkanál levest lassan hozzácsorgatunk. A tálka tartalmát mind beleöntjük a lábosba, majd a maradék tejszínnel ugyanezt megcsináljuk. Nem kell forralni. A felaprított petrezselymet csak a tányéron szórjuk a levesbe, bőségesen. Remek vízhajtó (megszabadulhatunk pár dekától így is), és nagyon értékes anyagokat tartalmaz, melyek a látásunkat is élesítik. Meg az idegrendszerünket is nyugtatják, míg el nem jutunk a húsvéti sonkáig és a foszlós kalácsig. Ma-holnap még megteszi a töltött zsemle.

Töltött zsemle

Valójában ezt már a szombati ebédre ajánljuk. Különösen, ha maradt a levesünkből, vagy párolunk mellé némi zöldséget, összecsapunk egy salátát, miközben már feltettük főzni a húsvéti sonkát. Amúgy önmagában sem tökéletlen, főleg, ha majd ihatunk utána egy pofa jéghideg sört. Szóval, fogjuk a kicsit szikkadt zsemlét (remélhetőleg ezen a héten csak magvas, teljes kiőrlésű, netán korpás került a háztartásba) és elfelezzük. Aztán felszúrjuk a darabok közepét, kiszedünk keveset a belsejéből, és beletömünk valami finomat. Például csíkokra metélt, olajos sült paprikát, bazsalikomos pesztót, apróra vágott medvehagymával vagy snidlinggel (metélőhagyma) kevert tehén- illetve juhtúrót, netán szardellapasztát. Na jó, meg lehet még szórni kevés reszelt sajttal. Aztán bedugjuk a sütőbe (grillbe), és kicsit rápirítunk, míg a sajt megolvad, a zsömlénk pedig ropogós szélű lesz.

Tipp! Jövő héten már tölthetünk zsemlét a maradék, apró kockákra vágott sonkával, amit tejfölben elkeverünk. S a reszelt sajttal sem kell spórolnunk.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Megyeri Zsuzsanna Gasztro

Húsmentes napok – keddi recept

Egyhetes böjt húsvétig? Nem, csak öt visszafogott nap. Vannak nagyon rendesek s elszántak, akik már a vége felé tartanak a tavaszi léböjt-, méregtelenítő vagy fogyókúrának. Ha nem tartoztunk közéjük, de szeretnénk kihasználni a húsvétig még hátralévő rövid időt, akkor ajánlunk egy könnyített menetet. Ahány nap, annyi recept.

Megyeri Zsuzsanna Gasztro

Húsmentes napok – hétfői recept

Egyhetes böjt húsvétig? Nem, csak öt visszafogott nap. Vannak nagyon rendesek s elszántak, akik már a vége felé tartanak a tavaszi léböjt, méregtelenítő vagy fogyókúrának. Ha nem tartoztunk közéjük, de szeretnénk kihasználni a húsvétig még hátralévő rövid időt, akkor ajánlunk egy könnyített menetet. Ahány nap, annyi recept.

Megyeri Zsuzsanna Gasztro

Húsmentes napok – szerdai recept

Egyhetes böjt húsvétig? Nem, csak öt visszafogott nap. Vannak nagyon rendesek s elszántak, akik már a vége felé tartanak a tavaszi léböjt, méregtelenítő vagy fogyókúrának. Ha nem tartoztunk közéjük, de szeretnénk kihasználni a húsvétig még hátralévő rövid időt, akkor ajánlunk egy könnyített menetet. Ahány nap, annyi recept.

Megyeri Zsuzsanna Gasztro

Húsmentes napok – csütörtöki recept

Egyhetes böjt húsvétig? Nem, csak öt visszafogott nap. Vannak nagyon rendesek s elszántak, akik már a vége felé tartanak a tavaszi léböjt-, méregtelenítő vagy fogyókúrának. Ha nem tartoztunk közéjük, de szeretnénk kihasználni a húsvétig még hátralévő rövid időt, akkor ajánlunk egy könnyített menetet. Ahány nap, annyi recept.