szerző:
Gy. Zs.
Tetszett a cikk?

Hogy ez idő tájt szörp üzemmódra állunk át az az úton-útfélen bólogató óriás tenyérnyi bodzavirágoknak köszönhető. A legfinomabb kora nyári hűsítő azonban nemcsak egymagában kerülhet a poharakba.

A bodzaszörp mentás vagy epres változatát már biztos sokan kipróbálták, de fogadjunk, hogy még kevesen hörpölték együtt gyömbérrel és akácvirággal. A tipp és a recept ezúttal - büszkén bevalljuk - plágium, Ízbolygó blogjában leltünk rá, csak a hozzávalók arányán módosítottunk kicsit.

Ízbolygó

Hozzávalók:

30 dkg nádcukor
5 dl víz
5 bodzavirág
5 akácvirág
2 citrom leve és feldarabolt héja
2 cm-es gyömbérdarab pucolva, apró kockákra vágva

A nádcukrot összemelegítjük a vízzel, hozzá keverjük a citromlevet és (nem túl sűrű) szirupot főzünk belőle. A bodza- és az akácvirágokat beszuszakoljuk egy alkalmatos üvegbe, rádobáljuk a gyömbérkockákat és a citromhéjat, majd leöntjük a sziruppal. Két-három napig hagyjuk meleg barátságban őket érlelődni, majd leszűrjük a pompás innivalót. Behűtve, ízlés szerint még vízzel hígítva nagyon gyorsan elfogy.

De a bodzás-akácos-gyömbéres szirupunkat akár shakerbe is tehetjük, mert csak 1- 1 cl kell belőle, hogy káprázatos koktél keveredjen vele. 

Manana

4 cl rum
2 cl barackpálinka
1 cl citromlé
1 cl bodzás szirup
A shakerben jól összerázzuk, hosszú pohárban tört jégre öntjük.

Magnolia Blossom

5 cl gin
2 cl citromlé
2 cl ananászlé
1 kávéskanál bodzás szirup
A shakerben összerázzuk, tört jégre öntjük.
A koktélokba még egy-egy mentalevelet is dobhatunk.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!