szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?

Az amerikaiak már a spájzban vannak – mondhatnák stílszerűen a spanyolok, pontosabban a büszke katalánok. Innen pedig már csak egy lépés a világ egyik legjobb éttermének, az El Bullinak a konyhája.

A hollywoodi filmvilág két prominense, Jeff Kleeman producer-gyártó és David Wilson forgatókönyvíró június 1-én nem kimondottan vakációzni érkezik a katalán üdülőhely, Rosas sziklás öblébe. Az El Bulli konyhájában próbálják becserkészni Ferran Adriát. Mindez azon a könyvbemutatón derült ki, amelyet a Time magazin spanyolországi tudósítója, Lisa Abend által írt riportkötet megjelenése alkalmából tartottak. Los aprendices de hechicero – A varázsló inasai címen publikált könyv történetei szolgálhatnak  egy tervezett hollywoodi szuperprodukció forgatókönyvének alapanyagául.

Az újságírónő még 2009-ben lehetőséget kapott arra, hogy egy szezont az El Bulli kulináris műhelyében töltsön. Személyes tapasztalatait dolgozta fel a könyvben, ami először márciusban a New York-i Free Press Kiadónál, majd áprilisban nagynevű anyavállalatánál, a Simon & Schuster Könyvkiadónál jelent meg The Sorcerer’s Apprentices címmel. Ezt követte a spanyol nyelvű változat a Planeta Kiadó gondozásában. Az eddigi siker alapján – amit az is jelez, hogy a hollywoodi filmvilág üzletet lát benne – nem nehéz megjósolni, hamarosan több országban is kiadják Lisa Abend rendhagyó riportkötetét.

Ferran Adriá bejelentése szerint folyamatban van egy 40 millió dolláros befektetés aláírása, amely az El Bulli-sztori megfilmesítésének esélyeit növeli, megteremtve hozzá a pénzügyi alapot. A film forgatásának helyszíne a legendás étterem lenne, ahol részben valódi séfek, részben színészek alakítanák a szerepeket, szolgálnák fel ételeiket. Maga Adriá nem akar szerepelni a filmben, az ő személyét egy színművész formálná meg. Nyilván mindehhez köze van annak, hogy az USA-ban Ferran Adriát tartják a világ első számú séfjének. Tanítványát, José Andrést pedig – amint arról már hírt adtunk – a közelmúltban választotta a James Beard Alapítvány az Egyesült Államok legkiválóbb szakácsának.

A varázsló inasai
Az elsőkönyves újságíró, Lisa Abend a Time, a The Atlantic és a New York Times mellett több gasztronómiai szaklapnak, a Gourmet, Food & Wine, Saveur a munkatársa. Kötetének alcímével utal rá – A Season at El Bulli –, hogy egy júniustól decemberig tartó szezont töltött el Ferran Adriá éttermében. Ez idő alatt nemcsak a progresszív konyhaművészet professzoráról, a főnökről, az üzletemberről szerzett benyomásokat, hanem tanítványairól is, akik 15 országból, köztük Japánból, Dél-Koreából, Venezuelából, USA-ból, Indiából, Chiléből érkeztek. (Csak mellesleg jegyezzük meg, hogy Liza Abend hiányolja, a tanítványok között nincs francia.) Az „inasok” 30 év alattiak, egy részük már szaktudással rendelkezik. Fél éven át napi 12-14 órát ingyen dolgoztak  az El Bulliban Adriá irányítása alatt, hogy új ismereteket, tudásanyagot szerezzenek. A mester és az ő viszonyuk megközelítése több mint gasztronómiai téma – valószínűleg ebben rejlik a Varázsló inasainak sikere.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!