szerző:
Krisztina O'Brien
Tetszett a cikk?

A krumpli természete ilyenkor még merőben más, mint a késő ősszel kínált télálló burgonyáé, amit hajlamosak vagyunk bespájzolni. Hogy aztán győzzük szedni róla a csírákat, míg meg nem unjuk. Most még igazi nyári fogásokat készíthetünk belőle, és elég hozzá a grillrács is.

Mert főzésről, pláne a konyhában, szó sem lehet ilyen hőségben. Bár állítólag Afrikában is főznek az emberek. Maradjunk azért csak a grillezésnél, azt még kibírjuk valahogy, főleg estefelé.

Grillezett krumpli

500 g egyforma nagyságú burgonya
4 evőkanál olívaolaj
2 újhagyma, vékonyra szeletelve
4 szelet bacon
só és bors ízlés szerint
1 evőkanál tejföl
½ evőkanál magos mustár
2 evőkanál vörösbor-ecet

Creative Commons

Gyújtsuk be a grillt 35-40 perccel azelőtt mielőtt sütni tervezünk. Vágjuk félbe a krumplikat és egy tálba keverjük össze az olajjal. Sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk állni pár percig. Tegyük egy edénybe a tejfölt, a mustárt, és az ecet, úgy hogy az olajt adjuk hozzá utoljára, lassan adagolva, mert különben a mustár összeugrik. Ha az öntet kész, ugyancsak sózzuk és borsozzuk.

Fektessük a baconszeleteket egy kis tepsibe (lehet peremes alufólia tálca is) is/pár csepp olaj erre is mehet, és tegyük a grill sarkára vagy a belső végébe, ott szép csöndben megsül, mire szükségünk lesz rá (ha kicsi a grillünk süssük először a szalonnát, majd a krumplit). Fektessük a krumplikat először a vágott felükkel lefelé a grill rácsra, süssük körülbelül 3-4 percig (ez a krumpli méretétől függ) majd fordítsuk meg és süssük még ugyanennyi ideig. Vigyázzunk, nehogy a lecsöpögő olajtól lángra kapjon a grill és a krumpli könnyen elszenesedjen. Csíkozzuk vagy kockázzuk fel a sült szalonnát, keverjük össze az apróra vágott újhagymával, a krumplival és a salátaöntettel, és már tálalható is. Önmagában, egy kis salátával is megteszi, de persze köretként is mehet, ha húst is grilleztünk.

Ördögi krumpli snidlinges tejföllel

24 db kicsi burgonya
2 evőkanál édes paprika
½ teáskanál cayenne bors vagy rémesen csípős őrölt paprika por
½ evőkanál fokhagymapor
1 ½  teáskanál só (ha fokhagymás sót használunk, elfelejthetjük a fokhagyma port)

Öntethez:

1 dl tejföl
egy csokor snidling vagy új hagyma
só bors ízlés szerint

Ehhez a recepthez mindenképpen vékony héjú, kisebb burgonyára van szükségünk. Ami azt is jelenti, hogy nyugodtan rajta hagyhatjuk a héját, elég, ha megdörzsöljük a gumókat egy kicsit, hogy a földet és az egyéb piszkot eltávolítsuk róla. A burgonyákat felezzük vagy negyedeljük (attól függ, mennyire apró burgonyát sikerült beszereznünk), majd keverjük össze az olajjal és a fűszerekkel. Tegyük a szeleteket a grillrácsra (úgy fektessük hosszába, hogy ne eshessenek be a parázs közé), vagy, ha a biztonságosabb megoldást választjuk, akkor lyukacsos aljú, bordázott alufólia tálcákra, és süssük pár percig gyakran forgatva. Ne hagyjuk a krumplikat őrizetlenül, mert hamar megégnek. Azonnal tálaljuk a mártással, ami roppant egyszerű: a tejfölt kikeverjük a fűszerekkel. A snidlinges tejföl helyett kínálhatunk hozzá humuszt,guacomolét, tzatzikit, vagy édes-savanyú szószt is.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!