szerző:
Rapp Eszter
Tetszett a cikk?

Könnyű a gyerekeknek. Csak magukra öltenek egy kedves, ám félelmetesnek tűnő jelmezt, fognak egy kosarat, és begyűjtik október 31-én a halloweeni csokoládékat. Ha ügyesek voltak, a készlettel Mikulásig ki is húzzák. De mit csináljanak a felnőtt édességmániások, akiknek már nem illik maskarázni?

Lehet titokban rájárni a gyerek kosarára, elég horror, ha rájön. De lehet másként is rettegni, ráadásul még ízleni is fog. Körülnéztünk még a receptek közt Halloween alkalmából, mert valami igazán retteneteset és egyedit szerettünk volna a lehető legkevesebb munkával (hiszen munkaszünet lesz). Az sem volt hátrány, hogy a választott sütihez nem kellett nagy bevásárlást rendeznünk. Mellőztük az olyan művészi hajlamokat igénylő dolgokat is, mint a sütemény denevérrel, tökkel, vámpírral stb. való diszítése.

Rapp Eszter

A legtöbbhez amúgy is egy sor ételszínezéket kellene megvennünk, amiből csak pár csepp szükséges, aztán soha többet nem fogjuk használni, viszont nagyon drága. Egyébként ezek a színezett mázak annyira nem is finomak. Végül a megoldás egy végtelenül egyszerű keksztésztával született meg, amit igazán élethű emberi ujjakká formáltunk. Figyelem, a mellékelt fotókat csak erős idegzetűeknek ajánljuk. A süteményt csukott szemmel is ehetjük. Nagyon finom.

Hozzávalók

Rapp Eszter

300 g liszt
180 g vaj
240 g darált mandula vagy dió (mandulával világosabb tésztát kapunk)
120 g cukor
2 tojás
egy csipet só
egy rúd vanília kikapart magja vagy egy teáskanál vanília aroma
egy marék egész mandula
piros gyümölcslekvár, például eper vagy meggylekvár

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A lisztet, a vajat, a darált diót, a cukrot, a tojást, a sót és a vaníliát gyúrjuk össze. Formázzunk bütykös ujjakat és tegyük őket sütőpapírral kibélelt tepsire. Az ujjak végét kicsit nyomjuk be, egy csepp lekvárral kenjük meg és illesszük a helyére a mandulakörmöket. Ha szét tudjuk szedni a mandulákat, elég egy fél mandula is. Ha héjas mandulánk van, forrásban lévő vízben főzzük 1 percig, ezután könnyedén lejön a héja. Késsel karcoljunk kétszer 3 csíkot a bütykökre. Előmelegített sütőben, mérettől függően körülbelül15 perc alatt készre sülnek az ujjak.

A tökéletes íz és látvány eléréséhez tálaljuk az ujjakat „véres” mártogatóssal. A mártogatóshoz a lekvárt turmixoljuk le, ha túl darabos, hígítsuk kevés vízzel.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!