Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"ad59e3c6-c565-48bf-b95c-3c2639e49d20","c_author":"Kovács István","category":"360","description":"Égető szükség lenne az egészségügyben strukturált adatokat tartalmazó betegfelvételi űrlapokra és összekötött informatikai rendszerekre. Hiába érhetők el ugyanis digitális formában a kórházi adatok, döntő többségük szöveges, így csak rettentő sok munkával és csak részben feldolgozható. Az ellátást színvonalasabbá, egyben költséghatékonyabbá tenné a Transzlációs Idegtudományi Nemzeti Laboratórium fejlesztése, amiről Dóczi Tamás idegsebész professzor beszélt a HVG-nek.","shortLead":"Égető szükség lenne az egészségügyben strukturált adatokat tartalmazó betegfelvételi űrlapokra és összekötött...","id":"20250425_egeszsegugy-adatok-egysegesites-transzlacios-laboratorium-ideggyogyaszat-kutatas-urlap-fejlesztes-laboratorium","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ad59e3c6-c565-48bf-b95c-3c2639e49d20.jpg","index":0,"item":"0e1edaf8-1d66-485d-9155-c0b5333f9d26","keywords":null,"link":"/360/20250425_egeszsegugy-adatok-egysegesites-transzlacios-laboratorium-ideggyogyaszat-kutatas-urlap-fejlesztes-laboratorium","timestamp":"2025. április. 25. 11:53","title":"Hihetetlen, de jelenleg nem tudjuk, hányan és milyen betegségtől szenvednek az országban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"933f52ff-8ae7-47ff-bac9-5b58aae12be4","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"Jaroszlav Moszkalik altábornagy az orosz haderő műveleti főigazgatóságának volt a vezetőhelyettese.","shortLead":"Jaroszlav Moszkalik altábornagy az orosz haderő műveleti főigazgatóságának volt a vezetőhelyettese.","id":"20250425_pokolgep-bomba-moszkva-orosz-tabornok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/933f52ff-8ae7-47ff-bac9-5b58aae12be4.jpg","index":0,"item":"d7bc6b00-1593-4dfd-a3fd-21762e82639c","keywords":null,"link":"/vilag/20250425_pokolgep-bomba-moszkva-orosz-tabornok","timestamp":"2025. április. 25. 14:15","title":"Autóba rejtett pokolgép végzett egy felső vezetésben dolgozó orosz tábornokkal Moszkva mellett","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"ed1e909d-c238-4f74-bed9-fb88784a5ef7","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"A Gondolkodás Öröme Alapítvánnyal közösen matekos hónapot tartunk a hvg.hu-n: május 8-ig minden hétköznap közzéteszünk egy feladatot, és arra biztatjuk – nem csak a matematikus – olvasóinkat, hogy próbálják megoldani. Tizenharmadik kihívás.","shortLead":"A Gondolkodás Öröme Alapítvánnyal közösen matekos hónapot tartunk a hvg.hu-n: május 8-ig minden hétköznap közzéteszünk...","id":"20250425_Gondolkozz-velunk-Mozaikpadlo-Szexi-a-matek-13","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ed1e909d-c238-4f74-bed9-fb88784a5ef7.jpg","index":0,"item":"8c0b7c23-a1ba-41fb-b65f-dbc8cd4a5e88","keywords":null,"link":"/elet/20250425_Gondolkozz-velunk-Mozaikpadlo-Szexi-a-matek-13","timestamp":"2025. április. 25. 10:00","title":"Gondolkozz velünk: Mozaikpadló – Szexi a matek 13.","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b6476a9f-4fd0-4053-9b05-41b054c414c6","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"Nagy éve volt a Revolutnak, és még nagyobbak a tervek.","shortLead":"Nagy éve volt a Revolutnak, és még nagyobbak a tervek.","id":"20250424_Revolut-profit-nyereseg","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b6476a9f-4fd0-4053-9b05-41b054c414c6.jpg","index":0,"item":"6f6aa378-4ef1-4cd5-bf3c-57a41305d12a","keywords":null,"link":"/kkv/20250424_Revolut-profit-nyereseg","timestamp":"2025. április. 24. 13:38","title":"Egyetlen év alatt két és félszeresére nőtt a Revolut profitja","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"fbc8e8bb-baa4-4734-8b27-97e0063c8d7b","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"A kislány súlyosan megégett az áramütéstől, többször is újra kellett éleszteni.","shortLead":"A kislány súlyosan megégett az áramütéstől, többször is újra kellett éleszteni.","id":"20250425_meghalt-nyiregyhazi-kislany-kad-tolto-telefon","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/fbc8e8bb-baa4-4734-8b27-97e0063c8d7b.jpg","index":0,"item":"c50dffd9-03a6-4a75-9fa2-71b06d1f6c98","keywords":null,"link":"/itthon/20250425_meghalt-nyiregyhazi-kislany-kad-tolto-telefon","timestamp":"2025. április. 25. 10:33","title":"Belehalt a sérüléseibe az a nyíregyházi kislány, aki beleejtette a kádba a töltőn lévő telefonját","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"72946998-ddf8-4c13-add7-a499705c1f58","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"A bónusz mértéke az itteni jóval alacsonyabb bérszínvonalhoz igazodik.","shortLead":"A bónusz mértéke az itteni jóval alacsonyabb bérszínvonalhoz igazodik.","id":"20250425_Tobbet-dolgoznak-kevesebb-fizetesert-megis-kisebb-bonuszt-kaptak-a-Mercedes-magyar-munkavallaloi","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/72946998-ddf8-4c13-add7-a499705c1f58.jpg","index":0,"item":"cfda9d5d-37dc-4748-b8a9-ffad37b9173e","keywords":null,"link":"/kkv/20250425_Tobbet-dolgoznak-kevesebb-fizetesert-megis-kisebb-bonuszt-kaptak-a-Mercedes-magyar-munkavallaloi","timestamp":"2025. április. 25. 14:39","title":"Többet dolgoznak kevesebb fizetésért, mégis kisebb bónuszt kaptak a Mercedes magyar munkavállalói","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3fb9e703-54ad-4595-ae28-780b638cc314","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Jégesővel, villámárvízzel és viharos széllel is számolni kell csütörtök délután.","shortLead":"Jégesővel, villámárvízzel és viharos széllel is számolni kell csütörtök délután.","id":"20250424_viharok-felhoszakadas-veszely-riasztas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3fb9e703-54ad-4595-ae28-780b638cc314.jpg","index":0,"item":"cdacb4df-3ec3-40eb-be96-d93d84274187","keywords":null,"link":"/itthon/20250424_viharok-felhoszakadas-veszely-riasztas","timestamp":"2025. április. 24. 13:30","title":"Jönnek a viharok, felhőszakadás veszélye miatt adtak ki riasztást","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"96766fcf-ec19-4fef-a7d7-0017fe9d7dc7","c_author":"Domány András","category":"itthon","description":"Egy konkrét ügy jutott el az Alkotmánybíróságig, az ügyvédi törvény módosításáról jövő kedden szavaz az országgyűlés.","shortLead":"Egy konkrét ügy jutott el az Alkotmánybíróságig, az ügyvédi törvény módosításáról jövő kedden szavaz az országgyűlés.","id":"20250424_ugyved-letet-alkotmanybirosag-torvenymodositas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/96766fcf-ec19-4fef-a7d7-0017fe9d7dc7.jpg","index":0,"item":"345fcfa4-26d0-47f6-9f2f-b426ee95c345","keywords":null,"link":"/itthon/20250424_ugyved-letet-alkotmanybirosag-torvenymodositas","timestamp":"2025. április. 24. 14:36","title":"A jövőben nem veszhetnek el az ügyvédeknél elhelyezett nagy összegű letétek, még ha azokat el is lopják","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Ínyencek már akkor a világ gasztronómiai fővárosaként emlegették Tokiót, amikor 2007-ben összeállt az a tapasztalt inspektorokból álló csapat, amelyik a Michelin Guide megbízásából feltérképezte Japán vendéglátóhelyeit. A két szigetországi Vörös Kalauz az élre sorolt három csillagos éttermek számában immár felülmúlja az alapító Michelin-fivérek hazáját, Franciaországot.
A szigorú ítészek mindenhol azonos szempontok szerint mérlegelnek. Elsődleges az ételek minősége, a sütés-főzés, ízesítés tökéletessége. De vizsgálják a konyha eredetiségét, stílusát, az ár-érték arányt és az étterem látogatottságát, miliőjét is. Mindezzel kapcsolatban a franciáknak meglehetősen pozitív tapasztalataik voltak Japánban.
Amúgy a két ország gasztronómiai kapcsolatai több évtizedre nyúlnak vissza. Ez főként a legendás francia mesterséf, Raymond Oliver és a japán séf, szakíró és tanár, Shizuo Tsuji kapcsolatának köszönhető. Előbbi a francia gasztrotörténet nevezetességeként számon tartott Le Grand Véfour étterem tulajdonosa volt 35 éven keresztül, s olyan személyiségek élvezték ételeit, mint Winston Churchill, Henry Ford, David Rockefeller, Rainier herceg vagy Georges Simenon. A nemzetközi gasztronómia „reneszánsz embere”, Shizuo Tsuji pedig nemcsak a legtekintélyesebb japán szakácsképző iskola – egyúttal a világ legnagyobb magánkézben lévő szakmai intézete –, az oszakai École Technique Hotelier Tsuji-nak az alapítója, de olyan megkerülhetetlen alapmű írója is, mint a Japán konyha: az egyszerűség művészete (Japanese Cookery: a simple art, 1980).
luxuo.com
A két gasztrofenomén barátságának köszönhetően a francia szakácsok amellett, hogy népszerűsítették Japánban világhírű konyhájukat, olyan ételeket, főzési technikákat sajátítottak el, amelyeket saját hazájukba visszatérve is készítettek, illetve felhasználtak. A kölcsönhatás a franciaországi japán szakácsok és éttermek számának a növekedésével is mérhető volt. Arról nem is szólva, hogy Tokióban viszont idővel éttermet nyitott a francia Michel Bras, Michel Troisgros és Joel Robuchon is. De letette névjegyét a japán fővárosban az angol Gordon Ramsey és a spanyol Carmen Ruscallelo is. Az 1993-ban elhunyt, komolyzenerajongó bölcsészből séffé vált Tsujit egyébként gyakran csak így emlegették szakmai körökben:„Franciaország legjobb munkása”. A francia konyhaművészet népszerűsítéséért pedig már 1974-ben MOF (Meilleur Ouvrier de France Honors Causa) elismerést kapott. Szellemi örökségét a fia gondozza, aki a tanintézet vezetését is átvette.
Mindez előzmény, pontosabban csak háttér ahhoz, hogy az USA mellett miért jelentek meg 2007-től Japánban is a Michelin éttermi- és szállodakalauz ítészei. A ma már világszerte 45 ezer létesítményt minősítő, évi 26 kötetnyi Vörös Kalauzból két kiadvány Japáné: a Tokió, Yokohama, Kamakura, Shonan 247 szállodát és éttermet, a Kyoto, Osaka, Kobe, Nara pedig mintegy 200 éttermet és 70 szálláshelyet ajánl. A japán kalauzokban háromcsillagos minősítéssel találunk egyszerű, minden sallangtól mentes szusi bárokat és hagyományos japán ryokan-okat is, amelyek faépületes vendégfogadók szállással és a szobában felszolgált étkezéssel.
A szakértők szerint 2012-re Japán vívta ki a vezető szerepet a világban, és mostanra tényleg Tokió lett a gasztronómia fővárosa ( büszkék is lehetünk rá,hogy a budapesti Gerbeaud is képviselteti magát itt egy üzlettel – a szerk. megjegyzése). A „kettős hatalmi pozíció” évek óta erősödött. Ám a japán konyha és mestereinek Michelin-csillagtérképe 2012-ben ragyog a legszebben. Elég ehhez Tokió és környékének éttermi- és szállodakalauzát fellapozni, ugyanis az értékelt 247 vendéglátóhelyből 16 a három-, 52 a kétcsillagos és 179 az egycsillagos étterem. Nem véletlenül hangoztatja a Michelin tokiói elnöke, Bernard Delmas: „Japán egy unikális ország, nagy figyelmet érdemel, hogy a japán konyha nagyon magas színvonalú”.
/ Ha többet akar tudni a japán gasztronómiáról:Ízek és kultúrák 12.:Japán konyha lépésről lépésre - HVG Kiadó,2012 /