szerző:
Megyeri Zsuzsa
Tetszett a cikk?

A hőség fokozódásával egyenes arányban csökken a tűzhely mellett töltött percek száma. Mielőtt konyhai lelkesedésünk a nullával lenne egyenlő, nézzünk be a hűtőszekrénybe úgyis, hogy nem csak innivalót keresünk.

Biztos, hogy van ott az alsó fiókban zöldség, valamelyik polcon valamicske sajt is megbújhat a sörösüvegek mögött. Már csak a sarki kínaihoz kell leszaladni – vagy ígérjünk a szomszéd lézengő gyerekének egy fagyit, hogy ugorjon - egy jó nagy adag natúr rizsért.

Esetleg, ha nem mondjuk el senkinek, az előfőzött zacskós verziót is megkockáztathatjuk, és kész a vacsoránk. Ami, őszintén szólva, csak rizottószerű lesz, hiszen az igazi rizottóságnak szigorú szabályai és gömbölyded rizsszemei vannak. Kivéve kánikulában, és otthon made in Hungary.
A hideg zöldséges rizottó – igazi nevén és autentikusan riso Freddo – két napra is helyettesítheti a főétkezést, ha elég nagy adagot készítünk. Amennyiben változatosságra vágyunk, villámgyorsan sült tojást is összedobhatunk mellé, ettől nem fog jelentősen emelkedni a lakásban az átlaghőmérséklet.

Gy.Zs.

Az olaszok nagy mesterei a hideg tészta- és rizssalátáknak, bátran összedarabolnak mindent, amit csak el tudnak képzelni, leginkább, amit találnak. De ebből többnyire valami nagyon jó kerekedik ki. Egyrészt, mert genetikailag valahogy erre vannak kitalálva, másrészt náluk mindig több fajta sajt meg paradicsom van a háznál, az ablakpárkányon pedig bazsalikom.

1 adag/zacskó/ rizshez szükséges:
5-6 koktélparadicsom
1 gombóc  mozzarella / a mini változatból 4-5 /
2-3 bazsalikom levél
1 evőkanál olívaolaj
1 gerezd fokhagyma összetörve
1 mokkáskanál balzsamecet
só, frissen őrölt bors, oregano

A főtt rizst összekeverjük a félbevágott koktélparadicsomokkal, a felkockázott mozzarellával, a fűszerekkel és meglocsoljuk olajjal, balzsamecettel. Legalább egy órára hűtőbe tesszük. Hideg köretként is kitűnő a grillen sütött húsokhoz, de alapállásból önálló fogás. Másnap egy szelet felcsíkozott mortadellával vagy sonkával dobhatjuk fel.

Ha kovászos uborkával fuzionáljuk és iszunk egy korsó jó hideg cseh sört hozzá, igazi határokon átívelő kaja lesz belőle. Elkészíthetjük görögös stílben is, akkor a mozzarella helyett fetával, fokhagyma helyett lilahagymával vegyítsük.

A rizs a hűtéstől „al dente” állagot vesz fel, tehát enyhén roppan a fogunk alatt. Ha fogyasztás előtt 10 perccel kivesszük a hűtőből, szobahőmérsékleten kiadja a legjobb formáját, állagát.

Tipp: Zöldfűszeres, hagymás, fokhagymás, akár diós vagy pisztáciás fehér sajttal is kipróbálhatjuk. Tálaláskor nyers, zsenge cukkinit, kígyóuborkát, halványító zellerszárat, sárga vagy piros kaliforniai paprikát is karikázhatunk mellé, vagy magozott, félbe vágott olajbogyókkal szórhatjuk meg.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!