szerző:
M.Zs.-Gy.Zs.
Tetszett a cikk?

A hetvenes évek városi gyerekei jobbára csak a Gőgős Gúnár Gedeon lapjain láttak szárnyas jószágot. A csirke összképe különösen nehezen állhatott össze még a legfantáziadúsabbak fejében is, ha gyakran ettek menzakosztot.

A comb kivételével a többi baromfi testrész vagy levesben úszkált szétfőve, vagy a robbantott csirkének csúfolt rizses kásából kandikált ki valami felismerhetetlen húscafat formájában. A fogunk alá tévedő nyakcsigolyákat pedig – bármilyen barbár módon is hangzik – egyetlen roppantással el lehetett rágni, úgy szétfőtt a legalább két helyre és módon reciklált aprólék.

De ki törődött ezzel, amikor a vas és acél országát már nagyszüleink felépítették, szüleink éppen a fejlett szocializmus lázában égtek. Az otthoni háztartásokat a nagyüzemileg technologizált konyhakész, mélyhűtött,zacskós bontott csirke boldogította vasárnaponként. Mostanra megint új idők, új szelei fújnak,és hozzák vissza a régit. Az egyből több félét,az újrafelhasználás  és a praktikus ételházasítás korát éljük. Jó az, ha egy füst alatt több dolog készül ugyanabból az alapanyagból. A lelombozó eredmény, a péppé főtt rizs és hús azonban nem kötelező.

biobarlang.hu

Mi másként robbantjuk a csirkét, amiből egy egészet veszünk, lehetőleg tanyasit, de semmiképpen sem mélyhűtöttet.

Robbantás 1.:  Egy jókora fazék csirkehúslevessel kezdjük, amelynek egy részét cérnametélttel  vasárnap  el is fogyasztottuk. Maradt még rengeteg zöldség és hús a lében, hiszen eleve így terveztük és mindenből kicsivel többet tettünk bele. Ahelyett hogy felmelegítenénk a levesünket, kihalásszuk belőle a sűrűjét. A zöldséget felaprítjuk kis kockákra, a húst pedig lefejtjük a csontokról és kisebb darabokra szedjük – már ami nagyobb darabban van, például a comb és a mell. Annyi marék rizst veszünk, ahányan enni akarjuk, és előírásosan megfőzzük a leszűrt húslében, amihez még egy csípet sót és pár szem egész borsot is teszünk.

A kész rizst a zöldséggel és a húsdarabokkal gyengéden összeforgatjuk, rengeteg felaprított petrezselyemmel megszórjuk és lefedjük még pár percre, míg összemelegednek az alkotóelemek. Ne sokat kavargassuk, mert könnyen széteshet, és akkor tényleg hasonlítani fog a menzakajára. A rizsünknek gurulósnak, a húsunknak omlósnak, a zöldségnek puhának kell lennie. Ecetes-cukros, esetleg tejfölös uborkasalátával együk.

Tipp:  Ha a nagyobb húsdarabokat nem belekeverjük, hanem egy kis olajon megpirítjuk és a zöldséges rizs tetejére tesszük, elegánsabbá, mutatósabbá tehetjük az ételt.

Gy.Zs.

A pörkölődés az ízének is jót tesz.  Ha bazsalikomot tépkedünk bele, reszelt parmezánt szórunk rá, máris egy egészen más jellegű fogást kapunk, amihez már paradicsomsalátát kínálunk.

Robbantás 2.: Csak a csirkeaprólékból, farhátból készítünk  zöldséges levest. Viszont gyártunk bele májgaluskát a jószág saját májából kapargatva. A remélhetőleg szép darabka májat késsel elkaparjuk, kevés apróra vágott petrezselymet, reszelt hagymát adunk hozzá, enyhén sózzuk, őrölt fehér borssal ízesítjük, beleütünk egy tojást és elkeverjük. A májas masszához annyi búzadarával elkevert lisztet adagolunk, hogy formázható, lágy, de nem folyós galuskaalapot kapjunk. Mokkáskanállal szaggatjuk a forró levesbe, ha feljön a felszínére, kész is.

Ha félünk, hogy zavaros lesz a levesünk, akkor vegyünk ki egy jó merőkanálnyit belőle, és külön kis fazékba főzzük ki a galuskát. A combokat, melleket, szárnyakat bepanírozzuk, kirántjuk, petrezselymes újkrumplival vagy krumplipürével, kovászos uborkával kínáljuk.

Robbantás 3.: A csirkemellek és a máj kivételével mindenből levest főzünk. Legfeljebb, ha marad továbbhasznosítható főtt húsunk, akkor lesz belőle csirkés francia saláta - kis retro, újra – másodnap vacsorára. A melleket felcsíkozzuk, és hagymás zsiradékon, sózva, piros paprikázva párolni kezdjük. Ha félig megpuhult, kockákra vágott csiperkegombát, karikára szelt füstölt kolbászt adunk hozzá, végül a belekeverjük a kis darabokra vágott csirkemájat is, és készre főzzük. Tejföllel meglocsolva, vajas galuskával vagy rizzsel  tálaljuk, de csak önmagában, friss kenyérrel is príma főfogás.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!