szerző:
Molnár Kata Orsolya
Tetszett a cikk?

Bruce Wayne egy gasztronómiai kripli. Virslit tunkol pezsgőbe és tojásszagú a lehelete a Club szendvicstől. Tudják miért nem mosolyog? Kólától barnul a fogsora.

Vajon mit eszik a Denevér? Nem a lakótelepi rovarfalók, hanem Batman.

Sokan talán csak legyintenek, ugyan már, kit érdekel, mit eszik, amíg a Macskanő homorít, neki meg kemény az ökle? De majd beülnek a vetítésre, beül a mögöttük levő sorba egy pofoznivaló nagyokos, aki végig kommentálja a filmet, hogy "ez hülyeség, ilyen nincs is", meg "jól van már, honnan van ereje amikor két napja nem evett", és akkor megvilágosodik: tényleg, nem mindegy, hogy a szájberzorró hogyan metabolizál.

©

Rodrigo Huerta, a Dreamwork korábbi animátora 2011 szeptemberében töltötte fel Youtube csatornájára a Batman Eats Hot Dog című mindössze 19 másodperces kis videót, amire csak az első nap 150 000 ember volt kiváncsi – néhány hónap leforgása alatt pedig több, mint 1,5 millióan nézték meg. Virtuális körökben a Denevérember táplálkozása mára igazi mémnek számít: hamar napvilágot láttak a téma variációi is, azóta pedig megtekinthettük már azt is, Batman hogyan eszi meg Szivárványvágtát (igen, igen, egy kicsi pónit), illetve miként lesz ő maga a főfogás – egy hot dog ebédjeként.

Természetesen Batman táplálkozási szokásait illetően nem hagyatkozhatunk csupán városi legendákra, a téma komolyabb utánajárást igényel. Kutatásunkat a képregény lapjain kezdtük, és rögtön a felső tízezer pezsgőbuborékoktól mámoros világában találtuk magunkat. A Wayne birodalom gazdag örököse, Bruce Wayne és a gothami elit elegáns partijain mindenki pezsgőspohárral a kezében, roskadó svédasztalok felett cseverészik. Ha közelebb megyünk azonban az asztalokhoz, meglepő módon nem rákkoktélt és kaviárt látunk, hanem Club szendvicset és egészben sült krumplit. Bár néhány csinosabb desszert is helyett kapott még a kockán, úgy tűnik, Paul Dini író és Dustin Nguyen rajzoló a Batman: Hush szíve című képregényben nem kényeztette agyon szereplőiket.

Club szendvics

Egy szelet toast kenyeret megkenünk lehetőleg házi készítésű majonézzel, majd megpakoljuk a következőkkel: jégsaláta-levelek, paradicsom, grillezett, sóval, borssal fűszerezett csirkemell, sült bacon és tükörtojás. Az egész tetejére újabb szelet kenyeret teszünk, majd az egész pakolást újrakezdjük. A tornyot egy majonézzel megkent toastkenyér szelettel zárjuk. Az egészet átlósan kettévágjuk, majd átszúrjuk egy hosszú fogpiszkálóval.

A filmesek már sokkal körültekintőbben bántak szereplőikkel. A sötét lovag című moziban Bruce Wayne partiján már bizony rák is jár a pezsgő mellé. Ez a legkevesebb egy olyan világban, ahol Bruce Wayne-nek saját étterme is van. Hogy ott mi szerepel az étlapon, sajnos sosem derül ki a néző számára, de abban szinte biztosak lehetünk, hogy csak a legínycsiklandozóbb fogások, ha még az államügyész, Harvey Dent is hajlandó volt három hetet várni egy asztalra.

Persze nem csak A sötét lovagban esznek-isznak, valamennyi Batman filmben van egy-két parti ahol a gothami gazdagok mulatnak – és ilyenkor persze folyik a pezsgő literszám. Az első mozifilmben a Michael Keaton alakította Wayne egyenesen hat rekesszel nyittat a vendégek kedvéért. És ha a vendégeknek hat rekesz jár, a kiszemelt hölgynek egy fenséges vacsora: a Denevérember Vicki Vale-t levessel, borsóval és tésztával kísért sülthússal és természetesen vörösborral próbálja levenni a lábáról – bizony, bizony, a legnagyobb sikerrel. Vörösbor és pezsgő van a Mindörökké Batman itallapján is – sőt, a pezsgőspoharakba mindenféle titokzatos, a legkülönfélébb színekben pompázó ital is kerül.

Persze a sok pezsgő láttán azt hihetnénk, hogy Batman sosem eszik egy asztalról az egyszerű emberekkel – elég azonban csak megnéznünk az alábbi hirdetéseket, hogy máris megértsük, hogy kerülhetett a fenti rajzfilmben hot-dog Batman szájába. A Denevérember a Macskanővel az oldalán tért vissza a vászonra – de előtte még beugrott a McDonaldsba is, hogy felhörpintsen egy diétás kólát és bedobjon egy Batmenüt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!