szerző:
Gy.Zs.
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Fogadjunk, hogy sokunknak házias tervei voltak a mostani hosszan nyújtózkodó hétvégére. Amolyan most aztán megadjuk a módját típusú, hiszen időnk, mint a pelyva. Ám ennél tökéletesebb fordulat be sem következhetett volna: senkinek nincs kedve a napsütést a konyhaablakból nézni, és a sütő mellett melegedni.Gyorsítsunk.

Ha a soktányéros menüről le is mondunk, legalább hármat hagyjunk meg. Leves, főétel, desszert azért dukál. 15-30 perc alatt össze lehet rittyenteni egy-egy fogást. Ilyenkor nagyon bejön az olaszos módi, ez a mediterrán ősz passzol is hozzá.

Itt van mindjárt a porcinis tortelinni leves. Ne tessék az olasz-magyar kéziszótár után kapkodni. Elég, ha veszünk vargánya gombát. Nyitva tartó élelmiszeráruházat,nagyobb boltot még most is találunk,már régen nem az a módi,hogy többnapos ünnepen légópincés túlélőkészleteket kell felhalmozni,különben kihalunk.Végszükség esetén a barnakalapos csiperke is megteszi, legfeljebb akkor csak magyarul szólítjuk meg gombalevesként .

Wikipedia

Négy főre 20 deka bőven elég, többet csak azért érdemes venni belőle, mert lehet, hogy valamelyik közeli nap vacsorára  vagy reggelire betolnánk egy jó kis hagymás-gombás rántottát. Addig a többletet megtisztítva, felszeletelve tegyük a fagyasztóba, sose lehet tudni, a gombák sértődékenyek. Szóval, a leves: a kis kockákra vágott gombát két csokor felaprított újhagymával evőkanálnyi vajon/olívaolajon, erős lángon megpároljuk. Sózzuk, pici őrölt fehér borssal megszórjuk . Tudom javasolni a hétfűszer sót is – minden nagyobb közértben kapható, jó kis csavar a levesnek, ami a hagymás gombából úgy születik, hogy beleöntünk a fazékba bő 1liter hús-vagy zöldség alaplevet.

Két percig főzzük. Itt akár abba is hagyhatjuk, ha nem akarjuk összetortellinizni. Viszont, akkor most szórjunk bele friss turbolyát vagy apróbbra tépkedett bazsalikomleveleket. Ha mégis magasabb osztályba lépünk, akkor jöhet 15 dkg sajttal töltött tortellini, és lehetünk annyira engedékenyek, hogy készen vesszük. Öt percig főzzük, az alatt szépen megdagadnak. A friss fűszereket még beleszórjuk, és kész. Ez, ha hiszik, ha nem, negyedóra alatt cakompakk megvan. Addig esetleg valaki a környékünkön még reszelhet egy kis parmezán sajtot, hogy azt tegyük a tányérok aljába, mielőtt a levest kimerjük.

Tipp: ha netán úgy járnánk, hogy a népek kieszik a levesből a gombát és a tortellinit, akkor a maradék levest átváltoztathatjuk zuppa pavesévé. Létszámarányosan 1,5 cm vastag kenyérszeleteket gyártunk, és tepsibe ültetve olívaolajjal meglocsoljuk (előtte fokhagymával is bedörzsölhetjük, ha nem akarunk csókolózni.)

Felverünk pár tojást sóval, őrölt borssal, csipet reszelt sajttal és ügyesen a kenyerekre halmozzuk. Addig sütjük, míg a tojás megszilárdul és a kenyér széle ropogósra pirul (gyorsíthatjuk, ha előre megpirítjuk a kenyerek egyik oldalát.) Ügyesen kilapátoljuk a kenyereket, most ezeket tesszük a tányérok aljába, és rámerjük a levesmaradékot. Ezt a kenyeres cuccost bármikor előadhatjuk, ha van otthon valami felmelegíthető alaplevünk.

Wikipedia

A főfogással folytassuk az olaszos vonalat: paradicsomos borjúszelet. Elvileg – és ehhez igazodnak a megadott hozzávalók - egy-egy szép hús jár fejenként, de ha repetát is szánunk szeretteinknek, akkor számoljunk tovább és arányítsunk. A húsokat kicsit kiklopfoljuk, sózzuk. Nagy serpenyőben olajat forrósítunk és beletesszük, átforgatjuk a darabokat, amiket mindjárt gyorsan összeparadicsomozunk: 80 dkg darabos konzervparadicsomhoz - elvégre sietünk, különben is már nagyon jó dobozos, különféle állagú olasz paradicsomsűrítményeket lehet kapni -15-20 darab magozott olívabogyót szabdalunk, 2 gerezd fokhagymát nyomunk.

Kevés cukorral, sóval,oregánóval fűszerezzük, elkeverjük és ráborítjuk a húsokra. Letakarjuk és addig főzzük, amíg a húsok megpuhulnak, a szósz kicsit besűrűsödik. S ez nem több 20 percnél. Tálaláskor mozarellakarikákat ültethetünk a paradicsomos húsokra, és friss oregánózölddel vagy bazsalikomlevéllel díszítjük. Ha nagyétkű a család, kifőzünk hozzá spagettit,pennét, de elmegy a rizs is.

Tipp: 1-2 zacskó mozarellát azért is érdemes betározni,  mert este stílusos folytatása lehet az ebédnek. A mozarellát felszeleteljük, meglocsoljuk olívaolajjal, megcsepegtetjük balzsamecettel vagy citrommal, alá-fölé-mellé halmozunk jó sok rukkolát, madárbegyet vagy más, markánsabb aromájú zöldsalát. Sót, fűszereket – ahogy tetszik, de a bazsalikom ajánlatos - tekerünk rá és pirítóssal kész a vacsora. Ha nincs elegünk a paradicsomból, azt is rákarikázunk.

Gy.Zs.

Most már csak valami édesség kellene. Azért sem tiramiusu, mert az olyan kézenfekvő lenne. Gyártsunk egy nagy tál spicces gyümölcssalátát, az jól elvan a hűtőben és rá lehet járni. Hámozzunk, daraboljunk össze almákat, nektarint,körtét,banánt,szemezzünk közé szőlőt. Facsarjunk rá kevés citromlevet és bőven narancslevet.

Dolgozzunk össze egy darab  -  ½ kiló gyümölcshöz 5 dekát számoljunk -  marcipánt  (ezt is lehet celofán rudas kiszerelésben minden szupermarketben kapni), evőkanál mézzel, pár evőkanál likőrrel (Amaretto, Grand Marnier) és annyi tejszínnel, hogy sűrű öntetet kapjunk, amit ráborítunk a gyümölcsegyvelegre. Behűtjük, desszertezéskor megszórhatjuk pirított dióval, mandulával;narancsos vagy citromos kekszet kínálunk hozzá.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!